Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για 50.000 κρούσματα την Τρίτη (4/1)

Νέο «μαύρο» ρεκόρ αναμένεται να σημειώσουν σήμερα Τρίτη τα κρούσματα 24ώρου, καθώς η  Όμικρον, εξαπλώνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Η εικόνα που δίνουν τα πρωινά στοιχεία είναι ανησυχητική.

Κορονοϊός: «Μαύρη» πρόβλεψη για 50.000 κρούσματα την Τρίτη (4/1)

Η εικόνα που δίνουν τα πρωινά στοιχεία είναι ανησυχητική. Σύμφωνα με πληροφορίες μέχρι τις 12 το μεσημέρι τα κρούσματα ήταν γύρω στις 35.000, και οποία αναμένεται να φτάσουν κοντά στις 50.000.

Τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα 24ώρου έχουν εκτοξευτεί σε δυσθεώρητα ύψη, «χτυπώντας» πενταψήφιους αριθμούς, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για νέα «έκρηξη», τη στιγμή που ο δείκτης θετικότητας άγγιξε χθες το 25%.

Οι ειδικοί από το πρωί μιλούσαν για μεγάλο αριθμό κρουσμάτων σήμερα. Ενδεικτική είναι η εκτίμηση Θωμαΐδη, ότι δεν αποκλείεται σήμερα να έχουμε 20.000 νέα κρούσματα μόνο στην Αττική, η οποία ήδη νιώθει βαριά την σκιά της Όμικρον.

Ίσως έχουμε 20.000 κρούσματα στην Αττική

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας Νίκο Θωμαΐδη, «οι μετρήσεις στα λύματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη αύξηση, καθώς μέσα σε 20 μέρες έχει πενταπλασιαστεί το ιικό φορτίο στα λύματα της Αττικής, κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί».

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πόσα θα είναι τα κρούσματα στην Αττική, αλλά σίγουρα θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα» πρόσθεσε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ, προσθέτοντας ότι είναι πιθανό να υπερβούν και τις 20.000, ακόμα και σήμερα. «Η διασπορά ξεκίνησε στις 16 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τα δείγματα των λυμάτων και μέσα στην εβδομάδα προ Χριστουγέννων έγινε η πρώτη αύξηση, που κορυφώθηκε το τριήμερο των Χριστουγέννων» σημείωσε ο κ. Θωμαΐδης, υπογραμμίζοντας ότι οφείλεται κυρίως στην ηλικιακή ομάδα 18 – 30 ετών, κάτι που αποτυπώνεται και στην «ταυτότητα» των κρουσμάτων.

«Αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα γίνει η κορύφωση του κύματος, αλλά φαίνεται ότι όπως εξελίσσεται μπορεί να είναι περίπου στις 20 Ιανουαρίου, αλλά μπορεί να έρθει και πιο γρήγορα, γιατί έχει γρήγορη εξέλιξη» συμπλήρωσε ο κ. Θωμαΐδης.

«Οι Τρίτες σταθερά δίνουν τα υψηλότερα κρούσματα της εβδομάδας»

«Σήμερα θα έχουμε υψηλό αριθμό κρουσμάτων. Οι Τρίτες είναι σταθερά οι ημέρες με τα υψηλότερα κρούσματα μέσα στην εβδομάδα», τόνισε από την πλευρά του, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος μιλώντας στον Σκάι.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι θα συνεχίσουν για μερικές ημέρες τα κρούσματα να είναι υψηλά. Πρόσθεσε πάντως ότι «περιμένουμε σύντομα, μέχρι τις 15 Ιανουαρίου, να έχουμε αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας ότι αυτό έχει δείξει η εμπειρία από την Νότια Αφρική και από άλλες χώρες.

«Το σημαντικό είναι τι θα γίνει με τις νοσηλείες», υπογράμμισε.

Τρομάζει η έκρηξη της θετικότητας

Οι επιστήμονες παρακολουθούν μέρα και νύχτα τους λεγόμενους «σκληρούς δείκτες» της πανδημίας.

Αυτό που προκαλεί τρόμο στους ειδικούς είναι η αύξηση του δείκτη θετικότητας, που χθες άγγιξε το 25%.

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως ένας στους τέσσερις από όσους υποβάλλονται σε έλεγχο διαγιγνώσκεται θετικός. Μάλιστα, αν αναλογιστεί κάποιος πως πριν από τρεις εβδομάδες, στις 14 Δεκεμβρίου, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 1% (στα 100 test, rapid και PCR θετικό ήταν το ένα) και πριν από μια εβδομάδα, στις 30 Δεκεμβριου, ο δείκτης θετικότητας ήταν 8% (θετικός σχεδόν ένας στους δέκα) γίνεται κατανοητό πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιο Δημόπουλο, είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε 250.000 με 300.000 συμπολίτες μας άνω των 60 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. «Παρά την υποχρεωτικότητα υπάρχει αντίσταση» σχολίασε ακόμα ο κ. Δημόπουλος.

«Προφανώς όταν μιλάμε για ηπιότερη νόσο, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, προφανώς εννοούμε στους εμβολιασμένους. Αλλά με βάση πρόσφατα δεδομένα στη Ν. Αφρική όπου η ηλικιακή ομάδα βεβαίως είναι νεότερη, είδαμε η νόσος όντως είναι πιο ήπια και σε μη εμβολιασμένους» είπε. «Η επιτάχυνση της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης είναι ιδιαιτέρα σημαντική» διευκρίνισε.

«Τα δεδομένα που προκύπτουν ότι όταν γίνουν σωστά τα self test και τα rapid test έχουν σημαντική αξιοπιστία. Ποτέ δε φτάνουν την αξιοπιστία των PCR, αλλά για μέθοδο γενικού ελέγχου του πληθυσμού είναι η μόνη λύση που έχουμε» εξήγησε ο καθηγητής.

Πηγή: www.in.gr