Εκπληκτικές σέλφι φωτογραφίες τράβηξε ο κινέζικος δορυφόρος που βρίσκεται στον Άρη
Φωτογραφίες σέλφι έχουν τραβηχτεί πολλές φορές στο Διάστημα τα τελευταία χρόνια από κάθε είδους οχήματα που έχουμε στείλει σε αποστολές μακριά από τη Γη.
Τα οχήματα που διαθέτουν κάμερες τις στρέφουν συχνά με τον φακό προς το μέρος τους για να τραβήξουν φωτογραφίες οι οποίες συνήθως αποκαλύπτουν ένα τμήμα των οχημάτων, αυτό που μπορεί να δει η κάμερα από την γωνία που καταγράφει τις εικόνες.
Στις αρχές του 2021 ο κινεζικός δορυφόρος Tianwen 1 έφθασε στον Άρη. Ο Tianwen 1 που σημαίνει «Ουράνια Ερωτήματα» μετέφερε μαζί του ένα ρομποτικό εξερευνητή (τον πρώτο που στέλνει η Κίνα στον Άρη) που προσεδαφίστηκε τον περασμένο Μάιο με επιτυχία στον Κόκκινο Πλανήτη. Ο Tianwen 1 περνούσε μια φορά την ημέρα πάνω από το ρόβερ για να συνδεθεί με αυτό, να συλλέξει τα δεδομένα που είχε καταγράψει και να τα μεταδώσει στο κέντρο ελέγχου της αποστολής. Πριν από δυο μήνες ο δορυφόρος μετέβαλε την τροχιά του ώστε να συνεχίσει να περνά μια φορά την μέρα πάνω από το ρόβερ για την συλλογή και μετάδοση των δεδομένων αλλά να κινείται στον υπόλοιπο χρόνο σε διάφορα σημεία του Άρη και να πραγματοποιεί πλέον τις δικές του έρευνες.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Όμως ο δορυφόρος εκτός από το ρόβερ μετέφερε μαζί του και κάποιες μικρές κάμερες οι οποίες είναι σχεδιασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να απελευθερώνονται στο διαστημικό κενό και να μπορούν να λειτουργούν καταγράφοντας εικόνες ενώ στη συνέχεια να μεταδίδουν τις εικόνες αυτές μέσω ασύρματου δικτύου (Wi-Fi). Ο δορυφόρος απελευθέρωσε μια τέτοια κάμερα η οποία κατέγραψε πραγματικά εντυπωσιακές εικόνες από τον δορυφόρο με φόντο τον Άρη. Είναι η πρώτη φορά που καταγράφονται τέτοιου είδους φωτογραφίες και η επιτυχία του εγχειρήματος ανοίγει τον δρόμο για να συμβεί κάτι ανάλογο σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές.
Ο δορυφόρος διαθέτει μια σειρά από όργανα που θα χρησιμοποιηθούν στις έρευνες που θα κάνει. Υπάρχουν διάφορες κάμερες υψηλής και μέσης ανάλυσης οι οποίες θα καταγράφουν λεπτομερείς εικόνες του Άρη ενώ παράλληλα θα πραγματοποιούν χαρτογραφήσεις. Ένα ραντάρ (MOSIR) θα αναζητά παγωμένο νερό στο υπέδαφος του πλανήτη. Ο εντοπισμός παγωμένου νερού σε πλανήτες και δορυφόρους που δεν το διαθέτουν σε υγρή μορφή είναι σημαντικός αφού θα μπορεί να αξιοποιηθεί για να διευκολυνθεί η σταθερή παρουσία των ανθρώπων εκεί. Το παγωμένο νερό θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο για την παροχή πόσιμου νερού αρχικά στις βάσεις και στη συνέχεια στους οικισμούς που θα δημιουργηθούν στη Σελήνη, τον Άρη ή άλλους εξωγήινους κόσμους αλλά και για την παροχή οξυγόνου και καυσίμων.
Ο δορυφόρος διαθέτει ένα φασματόμετρο ανάλυση ορυκτών που θα πραγματοποιεί αναλύσεις της σύνθεσης της επιφάνειας του Άρη. Διαθέτει επίσης όργανα ανάλυσης και μελέτης της ατμόσφαιρας και του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη. Κρατήρες, ηφαίστεια και φαράγγια θα είναι οι βασικοί στόχοι έρευνας του Tianwen 1 που έχει προγραμματιστεί να λειτουργήσει για 24 μήνες αλλά αν κριθεί απαραίτητο ο χρόνος ζωής του μπορεί να παραταθεί.
πηγή: naftemporiki.gr