Η Ελλάδα που ανθίσταται: Φοιτητές «μετέφρασαν» κλάμα μωρού

Τη δεύτερη θέση στον Παγκόσμιο Τελικό του διαγωνισμού της Microsoft "Imagine Cup 2018", που έγινε χθες στο Σιάτλ των ΗΠΑ, κατέλαβε η φοιτητική ομάδα του ΑΠΘ "iCry2Talk". η οποία 

Η Ελλάδα που ανθίσταται: Φοιτητές «μετέφρασαν» κλάμα μωρού

Η ομάδα δημιούργησε καινοτόμο εφαρμογή, που χρησιμοποιεί τεχνικές βαθιάς μηχανικής μάθησης (Deep Machine Learning) για να "μεταφράσει" το κλάμα του μωρού σε λόγο, απεικονίζοντας το αποτέλεσμα σε μορφή κειμένου, εικόνας και φωνής.

Η ομάδα του Εργαστηρίου Επεξεργασίας Σήματος και Βιοϊατρικής Τεχνολογίας του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη, συστάθηκε στα τέλη του 2017 και αποτελείται από τους προπτυχιακούς φοιτητές του ΤΗΜΜΥ, Ανδρέα Λουτζίδη, Αναστασία Ντράχα και Ιάσονα Χατζηκώστα. Αφότου κέρδισε την πρώτη θέση στον περιφερειακό διαγωνισμό της Microsoft Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου διαγωνίστηκε στη συνέχεια με τις νικήτριες ομάδες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης και βρέθηκε στις τέσσερις που προκρίθηκαν στον Παγκόσμιο Τελικό, στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Εκεί, αφού διαγωνίστηκε στους ημιτελικούς, αναδείχτηκε μία από τις τρεις ομάδες που πέτυχαν να προκριθούν στον μεγάλο τελικό.

Το Imagine Cup αποτελεί τα τελευταία 16 χρόνια τον μεγαλύτερο διαγωνισμό φοιτητικής καινοτομίας, καθώς ενθαρρύνει χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να συνεργαστούν και να αξιοποιήσουν τις γνώσεις τους, με σκοπό να δημιουργήσουν τις δικές τους καινοτόμες εφαρμογές. Η εφαρμογή που δημιούργησε η ομάδα "iCry2Talk" δύναται να προσφέρει τους νέους και άπειρους γονείς ένα εργαλείο για την αναγνώριση της αιτίας του κλάματος του μωρού, ώστε να του παράσχουν άμεση και την κατάλληλη φροντίδα.

ΠΗΓΗ:www.topontiki.gr