Κατώτατος μισθός: Τι εξετάζει η κυβέρνηση για την αύξησή του - Όλα τα σενάρια
Έξτρα αύξηση στον κατώτατο μισθό, στα επίπεδα του 5%, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός του 2022. Διαβάστε όλα τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση.
Έξτρα αύξηση στον κατώτατο μισθό, στα επίπεδα του 5%, προσδοκά το οικονομικό επιτελείο ότι μπορεί να επιτευχθεί εντός της επόμενης χρονιάς.
Εκτός από το +2% που έχει ήδη συμφωνηθεί και εξαγγελθεί και που θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει, διά στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι επιθυμεί σε άλλη μία αύξηση κατά το νέο έτος, για τις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα.
Ολυμπιακός: Ο Κάρμο και η ανησυχία στην Πόρτο
Με δεδομένο ότι η όποια απόφαση θα τεθεί σε ισχύ όχι νωρίτερα από την 1η Ιουλίου 2022, εκφράζεται η εκτίμηση σε «κλειστές συσκέψεις», ότι είναι εφικτό η ελληνική αγορά να μπορεί να απορροφήσει ένα ακόμα +5%.
Σε δύο δόσεις
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο κατώτατος μισθός, από τα 650 ευρώ που είναι σήμερα (μικτά) θα αυξηθεί στα 663 ευρώ από την 1η του νέου έτους και θα φτάσει κοντά στα επίπεδα των 700 ευρώ κατά το β’ εξάμηνο του 2022.
Πρόκειται για μια αύξηση «που θα έχει το 7 μπροστά», όπως λένε χαρακτηριστικά αρμόδιοι παράγοντες της αγοράς εργασίας, με πολύ καλή γνώση των συσκέψεων που έχουν λάβει χώρα τόσο στο υπουργείο Εργασίας όσο και στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο λόγος είναι ότι εάν γίνει πράξη η αρχική εκτίμηση, τότε συνολικά θα υπάρξει αύξηση 7% σε δύο δόσεις στις κατώτατες αποδοχές του ιδιωτικού τομέα. Βέβαια, η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι για να γίνει πράξη η όποια αρχική πρόθεση θα πρέπει να διατηρηθεί η θετική πορεία στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας.
Η εκτίμηση για αύξηση 5,2% την επόμενη χρονιά ασφαλώς και αποτελεί ένα ικανοποιητικό «πρώτο βήμα», ώστε να ισχυροποιηθεί η θέση για αύξηση στις κατώτατες αποδοχές. Όμως, παράγοντες της αγοράς συνιστούν υπομονή και αυτοσυγκράτηση, καθώς εκτιμούν ότι θα πρέπει πρώτα να ξεπεραστεί «ο κάβος» της πανδημίας και στη συνέχεια να γίνουν πιο ασφαλείς εκτιμήσεις.
Ο κίνδυνος να υπάρξει νέα δραματική επίδραση στον ρυθμό ανάπτυξης της χώρας, εξαιτίας μιας αρνητικής έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα, που κινείται διαρκώς ανοδικά τις τελευταίες μέρες, δεν μπορεί να αποκλειστεί. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το +5% της αύξησης θα επανεξεταστεί, με ορατό το ενδεχόμενο να περιοριστεί στο +3%.
Έτσι κι αλλιώς οι αυξήσεις επιδρούν καταλυτικά στους μισθούς 700.000 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Επίσης, αλλάζουν και το ποσό που χορηγούνται 24 επιδόματα του ΟΑΕΔ (π.χ. ανεργίας, ειδικό εποχικό, μακροχρόνια ανέργων). Προφανώς, οι όποιες εξαγγελίες θα καθυστερήσουν αρκετά. Άλλωστε πρέπει να τηρηθεί η διαδικασία που είναι πολύμηνη και χρονοβόρα.