Πέραμα – Το πόρισμα εκθέτει την αστυνομία, για κακό συντονισμό (vid)
Στο πόρισμα που παραδόθηκε στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι τις 32 από τις 38 σφαίρες τις έριξαν τρεις αστυνομικοί από τους επτά που βρισκόταν στο πεδίο. Κακός συντονισμός έφερε τον θάνατο του Ρομά Νίκου Σαμπάνη.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, παρέλαβε σήμερα το πόρισμα του πειθαρχικού ελέγχου και της επιχειρησιακής αξιολόγησης για την αιματηρή καταδίωξη στο Πέραμα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του 18χρονου Ρομά Νίκου Σαμπάνη από αστυνομικά πυρά.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, υπήρξε κακός συντονισμός, ελλιπής εικόνα, έλλειψη εκπαίδευσης στη διαχείριση και όχι μόνο αλλά και αναφορές για αδυναμία του κέντρου επιχειρήσεων, όπως αναφέρει ο ΣΚΑΪ.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την ίδια στιγμή και ενώ τη Δευτέρα αναμένονται οι ανακοινώσεις του υπουργού για λήψη μέτρων με στόχο τη βελτίωση της επιχειρησιακής δράσης της αστυνομίας, η οικογένεια του Νίκου Σαμπάνη ζητά να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι επτά αστυνομικοί
Όπως προκύπτει σύμφωνα με πληροφορίες κατά την διάρκεια της επιχείρησης υπήρξε:
- Κακός συντονισμός δυνάμεων
- Ασαφείς εντολές από το κέντρο
- Έλλειψη εκπαίδευσης στην διαχείριση και όχι μόνο
- Πρόβλημα στις επικοινωνίες μέσω ασυρμάτου
- Ελλιπής εικόνα της συνολικής κατάστασης
- Απουσία επικεφαλής στο κέντρο της Άμεσης Δράσης
Χαρακτηριστικό του χάους που επικράτησε κατά την διάρκεια της καταδίωξης αποτελεί το γεγονός πως από τις 38 σφαίρες που έπεσαν στο περιστατικό, τις 32 τις έριξαν οι 3 αστυνομικοί από τους 7 που βρίσκονταν στο πεδίο. Για τον λόγο αυτό σύμφωνα με πληροφορίες έρχονται αλλαγές σε εκπαίδευση, συντονισμό δυνάμεων από την άμεση δράση, καθώς και αλλαγές που τώρα υπάρχουν στην άμεση δράση.
Οι αλλαγές που θα ανακοινωθούν
Με βάση τα συμπεράσματα του πορίσματος, αναμένεται να υπάρξουν αλλαγές στη λειτουργία της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και του Κέντρου Επιχειρήσεων της Άμεσης Δράσης, που είχαν την ευθύνη διαχείρισης του περιστατικού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ertnews.gr, επίκεινται:
α) αλλαγές στην εκπαίδευση των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.
β) επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου καταδιώξεων με βάση και διεθνή πρακτική (π.χ. καρφιά για την ακινητοποίηση οχημάτων)
γ) επιτάχυνση του σχεδίου για τοποθέτηση καμερών σε στολές των αστυνομικών της ΔΙ.ΑΣ.
δ) επίκεινται αλλαγές σε πρόσωπα στην Άμεση Δράση και το Κέντρο Επιχειρήσεων.