Μιανμάρ: Έξι μήνες από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου
Έξι μήνες σχεδόν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν κατά της χούντας.
Μικρές ομάδες φοιτητών διαδήλωσαν στις 31 Ιουλίου στο Μανταλέι κατά της στρατιωτικής χούντας της Μιανμάρ και οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγόρησε τις ένοπλες δυνάμεις για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ενόψει της συμπλήρωσης έξι μηνών από την κατάληψη της εξουσίας από το στρατό.
Ομάδες φοιτητών πάνω σε μοτοσικλέτες διαδήλωσαν στο Μανταλέι, κουνώντας κόκκινες και πράσινες σημαίες και λέγοντας ότι απορρίπτουν κάθε πιθανότητα συνομιλιών με τον στρατό προκειμένου να διαπραγματευθούν την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
«Δεν υπάρχει διαπραγμάτευση σε μια αιματηρή διαμάχη» ήταν ένα από τα συνθήματά τους.
Ο στρατός της Μιανμάρ κατέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου, ανατρέποντας την κυβέρνηση της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, ύστερα από τη νίκη του κόμματός της στις εκλογές, στις οποίες σύμφωνα με στρατό υπήρξε νοθεία.
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε σήμερα ότι η βίαιη καταστολή από την πλευρά των ενόπλων δυνάμεων των διαδηλώσεων κατά της χούντας και οι συλλήψεις αντιπολιτευόμενων περιλαμβάνουν βασανισμούς, δολοφονίες και άλλες ενέργειες που παραβιάζουν τις διεθνείς ανθρωπιστικές συνθήκες.
«Αυτές οι επιθέσεις σε βάρος του πληθυσμού αντιστοιχούν σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, για τα οποία οι υπεύθυνοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν», ανέφερε σε ανακοίνωση ο Μπραντ Άνταμς, επικεφαλής της οργάνωσης για την Ασία.
Τουλάχιστον 6.990 άνθρωποι έχουν συλληφθεί μετά το πραξικόπημα, σύμφωνα με την Ένωση Αρωγής Πολιτικών Κρατούμενων (AAPP), η οποία αναφέρει ότι 939 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ