Κορονοϊός: Αύξηση κρουσμάτων σε 70 χώρες, μείωση σε 107
Στόχος όλων των χωρών είναι να καταγράψουν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων για τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ποια είναι η πορεία των εμβολιασμών.
Πολλές χώρες αναφέρουν λιγότερα νέα κρούσματα κορονοϊού, αλλά τα παγκόσμια δεδομένα δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει τελειώσει ακόμη, αναφέρει σε δημοσίευμά της η DW, συνοψίζοντας την κατάσταση.
Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, στόχος όλων των χωρών είναι να καταγράψουν μηδενικό αριθμό κρουσμάτων για τέσσερις συνεχείς εβδομάδες. Επί του παρόντος, αυτό το έχουν καταφέρει έξι από τις 188 χώρες και εδάφη που περιλαμβάνει στη σύνοψή της η Deutsche Welle.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Πρόκειται για το Τατζικιστάν, το Βατικανό, της Νήσους Μάρσαλ, τα Σαμόα, τις Νήσους Σολομώντα και το Βανουάτου.
Τις τελευταίες 14 ημέρες, αύξηση κρουσμάτων καταγράφηκε σε 70 χώρες. Εξ αυτών, σε 13 ανακοινώθηκαν υπερδιπλάσια νέα κρούσματα, σε σύγκριση το προηγούμενο 14ήμερο.
Στις χώρες όπου ήταν θεαματική η αύξηση νέων κρουσμάτων περιλαμβάνονται η Ιρλανδία, τα Φίτζι, το Αφγανιστάν, η Μιανμάρ, η Ταϊβάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Γουινέα Μπισάου, η Λιβερία, η Ναμίμπια, η Ουγκάντα, η Ζάμπια, η Αϊτή και η Ομοσπονδία Αγίου Χριστοφόρου και Νέβις.
Σταθερή ήταν η κατάσταση σε 11 χώρες, οι οποίες κατέγραψαν παρόμοιο αριθμό κρουσμάτων σε σύγκριση με το προηγούμενο 14ήμερο.
Λιγότερα νέα κρούσματα κατέγραψαν 107 χώρες, σύμφωνα με τη DW, μεταξύ των οποίων βρίσκεται και η Ελλάδα. Σημειώνεται ότι 38 χώρες κατέγραψαν λιγότερα από τα μισά νέα περιστατικά το τελευταίο 14ήμερο, σε σύγκριση με το προηγούμενο.
Στον παγκόσμιο χάρτη, αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται κυρίως σε χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής, σε αφρικανική έθνη, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Ρωσία, την Κίνα και την Αυστραλία. Βελτιωμένη φαίνεται να είναι η εικόνα στην Ευρώπη.
Πλήρως εμβολιασμένος ένας στους πέντε
Ένας στους πέντε πολίτες της χώρας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του, ενώ ειδικά στη νησιωτική χώρα το σχετικό ποσοστό ανέρχεται σε 27%, με το 40% των νησιωτών να έχει κάνει ήδη μία δόση του εμβολίου.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ανακοινωθούν και οι ακριβείς ημερομηνίες από τις οποίες θα μπορούν να εμβολιαστούν και με τα εμβόλια mRNA (Pfizer και Moderna) οι νέοι ηλικίας 18 έως 29 ετών, οι οποίοι θα χωριστούν σε δύο ομάδες:
Πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για τα άτομα ηλικίας 25 έως 29 ετών και εν συνεχεία για τα άτομα ηλικίας 18 έως 24 ετών. Αυτά ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος χαρακτήρισε τον ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται το πρόγραμμα μαζικών εμβολιασμών έναντι της COVID-19 στη χώρα μας «εντυπωσιακό», μη αποδεχόμενος σχόλια περί επιβράδυνσης των εμβολιασμών.
«Σήμερα το πρωί ξεπεράσαμε τους έξι εκατομμύρια εμβολιασμούς», τόνισε ο γενικός γραμματέας πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την διάρκεια εκδήλωσης, στο πλαίσιο του περιφερειακού συνεδρίου ανάπτυξης.
Σε δύο φάσεις ο εμβολιασμός των 18 – 29
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το πότε θα ανοίξουν όλα τα εμβόλια για όλες τις ηλικίες, ο Μάριος Θεμιστοκλέους είπε: «Όπως έχουμε πει, η ηλικιακή ομάδα για την οποία δεν έχει ανοίξει ακόμα η διαδικασία για όλα τα εμβόλια, είναι η ομάδα 18 – 29. Για αυτήν, θα ανοίξει σε δύο φάσεις, δηλαδή για τις ηλικιακές ομάδες, 25 – 29 και 18 – 24.
Για την ηλικιακή ομάδα 25 – 29, αν έχουμε κάποιες επιβεβαιώσεις στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα αργήσει να ξεκινήσει ο εμβολιασμός, αφού περιμένουμε τις παραδόσεις της Johnson & Johnson και μία επιβεβαίωση από Pfizer. Αν τις έχουμε, θεωρώ ότι θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε σε πολύ λίγες μέρες το πότε θα ανοίξει η εμβολιαστική διαδικασία για την πρώτη ηλικιακή ομάδα».
Αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχων, προστίμων
Την αυστηροποίηση του πλαισίου που αφορά τους ελέγχους και τα πρόστιμα για τα «κορονοπάρτι» προανήγγειλε την Παρασκευή ο υφυπουργός Νίκος Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι θα ενεργοποιηθεί ειδική ομάδα ελέγχου γι’ αυτές τις περιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής, Γκίκας Μαγιορκίνης, την τελευταία εβδομάδα, ο αριθμός των διαγνώσεων μειώθηκε κατά 15%, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς σε ΜΕΘ κατά 10% και οι θάνατοι λόγω της νόσου κατά 27%.
Πηγή: kathimerini.gr