ΔΕΗ: Τι αλλάζει στους λογαριασμούς, γιατί και πόσο αυξάνονται
Δείτε γιατί έρχεται αύξηση στους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η αύξηση στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών και το κόστος σε ένα μέσο λογαριασμό.
Σε ενεργοποίηση της ρήτρας διοξειδίου του άνθρακα η οποία συμπεριλαμβάνεται στα τιμολόγιά της προχωρά η ΔΕΗ, ως αποτέλεσμα του ράλι που καταγράφεται στο χρηματιστήριο των ρύπων. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές η ενεργοποίηση της ρήτρας, η οποία θα ξεκινήσει τον Μάιο, αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση της τάξης του 7% στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών. Η αύξηση αυτή μεταφράζεται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές σε ένα κόστος της τάξης των 2 έως 3 ευρώ σε έναν μέσο λογαριασμό.
Σημειώνεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα είναι ενσωματωμένη στα παλιά τιμολόγια της επιχείρησης (Γ1, Γ1Ν), ενώ τα καινούρια τιμολόγια δεν περιλαμβάνουν καμία ρήτρα είτε διοξειδίου του άνθρακα είτε οριακής τιμής του συστήματος. Για τους καταναλωτές δηλαδή που έχουν τα καινούρια τιμολόγια δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Η αύξηση των 2-3 ευρώ πάντως αναμένεται να αποκλιμακωθεί περαιτέρω τον Ιούνιο, όταν και η χρήση των λιγνιτικών μονάδων περιορίζεται, με αποτέλεσμα το μείγμα της ΔΕΗ να περιλαμβάνει μικρότερο μερίδιο λιγνιτικής παραγωγής και άρα οι ανάγκες για αγορές δικαιωμάτων εκπομπής CΟ2 είναι μειωμένες.
Υπενθυμίζεται ότι η ρήτρα διοξειδίου του άνθρακα εισήχθη στα τιμολόγια της ΔΕΗ το φθινόπωρο του 2019, παράλληλα με την αύξηση που είχε αποφασιστεί τότε. Σημειώνεται ότι ως τιμή ενεργοποίησης της ρήτρας είχε οριστεί το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 στα 30 ευρώ ο τόνος. Παρά το γεγονός ότι οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων έχουν προ πολλού υπερβεί τα 30 ευρώ, η ΔΕΗ είχε κρατήσει παγωμένη τη ρήτρα. Ωστόσο καθώς πλέον οι τιμές στο χρηματιστήριο έχουν ξεπεράσει τα 50 ευρώ ο τόνος, η ΔΕΗ αποφάσισε να ενεργοποιήσει τη ρήτρα.
Σημειώνεται ότι χθες κατά τη συμμετοχή του στο συνέδριο των Δελφών, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γ. Στάσσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ράλι των "ρύπων” και επισήμανε ότι υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι τιμές μπορεί να φτάσουν έως και τα 100 ευρώ ο τόνος. Το ράλι αυτό καθιστά επίκαιρο το πρόγραμμα της απολιγνιτοποίησης που έχει ξεκινήσει η ΔΕΗ και έχει ως στόχο το σβήσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2025.
Πηγή: capital.gr