ΟΣΕ: Ελλάδα - Αλβανία με τρένο μέσω Καλαμπάκας, υδατοδρόμια σε Καστοριά, Κοζάνη, Φλώρινα
Στο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μπαίνει και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα - Σιάτιστα - Κοζάνη. Νέος σχεδιασμός για τη σύνδεση Ελλάδας - Αλβανίας.
Στο στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας μπαίνει και πάλι η σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Σιάτιστα-Κοζάνη. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στη Δυτική Μακεδονία.
Η κυβέρνηση έχει ξεκάθαρη θέση για το σιδηρόδρομο, για μας είναι βασική προτεραιότητα και, ειδικά φέτος, που είναι έτος σιδηροδρόμου, να σας πω ότι η Δυτική Μακεδονία μπαίνει στο χάρτη των σιδηροδρομικών διασυνδέσεων», τόνισε ο ο κ. Κεφαλογιάννης, ενώ συμπλήρωσε πως σημείωσε «η συγκεκριμένη διαδρομή ήταν ενταγμένη στον Στρατηγικό σχεδιασμό των σιδηροδρομικών δικτύων το 2014 και απεντάχθηκε με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ το 2019».
Ολυμπιακός: Να μη «βλέπει» τους άλλους
Νέος σχεδιασμός για τη σύνδεση Ελλάδας-Αλβανίας
Αναφερόμενος στο θέμα της σιδηροδρομικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αλβανίας, μέσω Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής – Πόγραδετς, τόνισε ότι «υπάρχει μόνο μια μελέτη βιωσιμότητας και ότι πρόθεση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών αλλά και του ΟΣΕ είναι να εξετάσουν τη βέλτιστη δυνατή οικονομοτεχνική λύση». Υπογράμμισε ότι η διαδρομή προς Πόγραδετς μέσω Φλώρινας – Κρυσταλλοπηγής είναι «η πιο χρονοβόρα και η πιο κοστοβόρα από τις άλλες δύο προτάσεις που έχουν τεθεί στο τραπέζι».
«Θέλουμε ένα έργο, που θα τελειώσει σε πάνω από 10 χρόνια ή ένα έργο που θα γίνει αρκετά νωρίτερα;», ρώτησε ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι οριστικό σε ό,τι αφορά τη διαδρομή. «Ξεκινάμε από μηδενική βάση και ότι η μελέτη που περιλαμβάνει και ζητήματα κόστους θα μας δείξει τη βέλτιστη διαδρομή, την οποία στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε με τον ΟΣΕ και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στους πολίτες».
Ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε ειδική αναφορά στο θέμα των υδατοδρομίων, υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση απλούστευε τις διαδικασίες αδειοδότησης και κάλεσε τον δήμο Καστοριάς, αλλά και την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, «να φέρουν προς αξιολόγηση τις μελέτες τους για την ίδρυση υδατοδρομίων, προκειμένου να τρέξει και η αντίστοιχη χρηματοδότηση» για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών.
Νωρίτερα, ο περιφερειάρχης, Γιώργος Κασαπίδης, είχε αναφέρει ότι στις προτάσεις της Περιφέρειας περιλαμβάνονται τέσσερις λίμνες, όπως του Πολυφύτου στην Κοζάνη, της Καστοριάς, της Βεγορίτιδας στην περιοχή του Αμυνταίου Φλώρινας και της Πρέσπας στην ΠΕ Φλώρινας, για τη δημιουργία υποδομών υδατοδρομίων που αναμένεται να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τουρισμού της περιοχής.
Πηγή: ypodomes.gr