Βόρεια Κορέα: Φεύγουν άρον-άρον οι ξένοι διπλωμάτες
Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται μαζική έξοδος διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα, με κάθε πρόσχημα, τρόπο και μέσο, λόγω των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών σε μια χώρα που υποτίθεται ότι δεν έχει καθόλου κρούσματα κορoνοϊού.
Στο παγκόσμιο προσκήνιο μπαίνει ξανά η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, με Ρώσους διπλωμάτες να καταγγέλλουν φρικτές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα λόγω των περιορισμών περί Covid, τις ΗΠΑ να συντονίζουν τις κινήσεις τους με Ιαπωνία και Νότια Κορέα και τη Σεούλ να προτείνει συνδιοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2032.
Τους τελευταίους μήνες σημειώνεται μαζική έξοδος διπλωματών από τη Βόρεια Κορέα, με κάθε πρόσχημα, τρόπο και μέσο, λόγω των διαρκώς επιδεινούμενων συνθηκών σε μια χώρα που υποτίθεται ότι δεν έχει καθόλου κρούσματα κορoνοϊού.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Την Πέμπτη Ρώσοι διπλωμάτες ανέφεραν σε ανάρτηση στο Facebook έκαναν λόγο για τρομερές ελλείψεις σε βασικά είδη και υπηρεσίες, που είναι πρωτοφανείς σε σοβαρότητα.
«Όσοι φεύγουν από τη [βορειο]κορεατική πρωτεύουσα αξίζουν κατανόηση. Οι απόλυτοι περιορισμοί είναι πρωτοφανείς σε αυστηρότητα, πολύ πέρα από όσα μπορεί κανείς να αντέξει, με έντονες ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως φάρμακα, και με απουσία δυνατοτήτων για την επίλυση προβλημάτων υγείας», αποκαλύπτει χαρακτηριστικά η ανάρτηση της διπλωματικής αποστολής της Μόσχας στην Πιονγιάνγκ.
Το σκληρό κομμουνιστικό καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει όχι μόνο επιβάλει απόλυτο κλείσιμο συνόρων με απαγόρευση σχεδόν κάθε διεθνούς ταξιδιού και σφοδρό περιορισμό εισαγωγών, αλλά και πρωτοφανείς περιορισμούς στις εγχώριες μετακινήσεις ενώ επαίρεται ότι δεν έχει κανένα κρούσμα κορoνοϊού.
Είναι μάλιστα τέτοια η εκροή ξένων διπλωματών από τη χώρα που πλέον έχουν μείνει στην Πιονγιάνγκ μόνο εννέα πρέσβεις και τέσσερεις πρόξενοι, ενώ και οι περισσότερες πρεσβείες έχουν περιορίσει στο ελάχιστο το προσωπικό τους, όπως αναφέρουν οι Ρώσοι διπλωμάτες.
Ήδη μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Βρετανία, η Βραζιλία και αρκετές άλλες έχουν κλειδώσει τις πύλες στις πρεσβείες τους, ενώ όλο το αλλοδαπό προσωπικό των διεθνών ανθρωπιστικών οργανώσεων έχει φύγει από τη χώρα. Μια ομάδα Ρώσων έσπευσε κι αυτή να διαφύγει την Πέμπτη, όπως-όπως.
«Ένα πράγμα είναι σαφές, ότι αυτοί που φεύγουν δε θα είναι οι τελευταίοι, η έξοδος των ξένων θα συνεχιστεί», ανέφεραν οι εναπομείναντες Ρώσοι στην πρεσβεία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο άλλη ομάδα Ρώσων διπλωματών διέφυγαν από τη Βόρεια Κορέα ανεβάζοντας τα υπάρχοντα και τις οικογένειές τους σε καρότσι πάνω στις (άδειες) ράγες του τρένου.
Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώνουν ότι θα συντονίσουν την αντίδρασή τους στην Πιονγιάνγκ με τη Σεούλ και το Τόκιο, στις συνομιλίες υπό τον Αμερικανό Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν που θα λάβουν χώρα την Παρασκευή. Πρόκειται για τις πρώτες σχετικές συνομιλίες επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, και έπονται της εκτόξευσης βαλλιστικών πυραύλων από το βορειοκορεατικό καθεστώς.
Σε αυτό το πλαίσιο η νοτιοκορεατική κυβέρνηση επιλέγει να δώσει και… καρότο στους αδελφούς Βορειοκορεάτες, προτείνονταν να κατατεθεί κοινή υποψηφιότητα της κορεατικής χερσονήσου για τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2032.
Πηγή: kathimerini.gr