Αρχηγοί κρατών στέλνουν μηνύματα στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Τα δικά τους μηνύματα με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου για τα 200 χρόνια της Επανάστασης του 1821, έστειλαν στην Ελλάδα οι αρχηγοί κρατών.

Αρχηγοί κρατών στέλνουν μηνύματα στην Ελλάδα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου
Photo Credits: ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ από Eurokinissi

Μπόρις Τζόνσον

Θερμές ευχές στον ελληνικό λαό για την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, έστειλε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον. Στο μήνυμά του, ο Βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο είναι περήφανο για τη δική του συμβολή στην ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους και εξέφρασε την ιδιαίτερη εκτίμησή του στη φιλία μεταξύ των δύο λαών σήμερα.

Νίκος Αναστασιάδης

Το μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 έστειλε και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«200 χρόνια μετά από την Επανάσταση του 1821, στρέφοντας με βαθιά ευγνωμοσύνη το βλέμμα στο σθένος των ανθρώπων που ανέθρεψε το Ελληνικό Γένος, αλλά και όλων των αγωνιστών των εκάστοτε αγώνων του Έθνους, παρακαταθήκη μας παραμένει το όραμά τους για μια πραγματικά ελεύθερη πατρίδα», αναφέρει σε ανάρτησή του στο Twitter o κος Αναστασιάδης.

Σέρτζο Ματταρέλα

Μήνυμα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου έστειλε ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζο Ματταρέλα για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της ελληνικής Επανάστασης.

«Με πολλή χαρά απευθύνομαι σε εσάς, αγαπητή κυρία Πρόεδρε, για να διαβιβάσετε στις γυναίκες και στους άνδρες της Ελληνικής Δημοκρατίας τα θερμότερα συγχαρητήρια εκ μέρους της Ιταλικής Δημοκρατίας και τις καλύτερες ευχές μου επ' ευκαιρία της επετείου των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Η επέτειος αυτή με τον εξαιρετικά υψηλό συμβολισμό που κατέχει, και στην ιστορική μνήμη της Ιταλίας, εορτάζεται σε μία στιγμή κατά την οποία οι χώρες μας καλούνται να αντιμετωπίσουν -μαζί με τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την υπόλοιπη διεθνή κοινότητα- την πρόκληση της πανδημίας και των επιπτώσεών της σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο. Η έκτακτη αυτή συγκυρία, όμως, αποτελεί και μία ευκαιρία, για περαιτέρω ενίσχυση του διαλόγου μεταξύ Αθήνας και Ρώμης, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας, που με χαροποίησε ιδιαίτερα, τον περασμένο Οκτώβριο στο Κυρηγνάλιο Μέγαρο.

Μας περιμένει τώρα μία περίοδος αναδόμησης, απαιτητική αλλά πλούσια σε ευκαιρίες για να αναλογιστούμε ξανά τα πρότυπα ανάπτυξης πάνω στα οποία θεμελιώνονται οι κοινωνίες μας, ώστε να τα καταστήσουμε περισσότερο βιώσιμα και δυναμικά.

Ελλάδα και Ιταλία καλούνται από κοινού να προαγάγουν ένα όραμα εμπνευσμένο από τις αρχές της αλληλεγγύης και της ευθύνης, το οποίο θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανανεωθεί, να απαντήσει με τρόπο ολοένα και αποτελεσματικότερο στις ανάγκες των συμπολιτών μας και να επιτύχει φιλόδοξους στόχους ακόμη και στην ολοένα και πιο ουσιώδη διάσταση μιας κοινής διεθνούς προοπτικής. Είμαι βέβαιος, πως σε αυτή την προσπάθεια, τα κράτη μας θα μπορούν να βρουν ασφαλή υποστήριξη το ένα στο άλλο, ως ευρωπαϊκά κράτη της Μεσογείου.

Με αυτή την ελπίδα, εύχομαι από καρδιάς σε εσάς προσωπικά ευδαιμονία και στον φίλο ελληνικό λαό ένα ευοίωνο μέλλον».

Μαρκ Ρούτε

Χρόνια Πολλά ευχήθηκε στα ελληνικά ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, σε μήνυμά του για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, που μεταδόθηκε από την ΕΡΤ. «Κυριάκο, στέλνω τις ευχές μου σε εσένα και στον ελληνικό λαό γι’ αυτή την πολύ ιδιαίτερη ημέρα. Σήμερα είναι η 200ή επέτειος από τα πρώτα βήματα για την οικοδόμηση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Διακόσια χρόνια, κατά τα οποία η χώρα εξελίχθηκε στον αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο που είναι σήμερα. Ως ιστορικός, πιστεύω ακράδαντα ότι μέσω της γνώσης της Ιστορίας μας κατανοούμε καλύτερα τον κόσμο μας. Τιμώντας το παρελθόν, χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον αυτό είναι κοινό εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κοινός στόχος μας είναι η ειρήνη και η ευημερία γι’ όλους τους πολίτες μας» σημείωσε στην αρχή του μηνύματός του ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, εστίασε στις διμερείς σχέσεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας, χαρακτηρίζοντάς τες παραγωγικές, με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό και την κατανόηση. Επιπροσθέτως, επισήμανε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και μοιράζονται την τεχνογνωσία σε τομείς όπως η καινοτομία, η γεωργία και η εκπαίδευση. Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθησή του πως «μας περιμένει ένα λαμπρό κοινό μέλλον». Εκ μέρους της ολλανδικής κυβέρνησης, ευχήθηκε στον λαό της Ελλάδας μια αξέχαστη επέτειο.

Καταληκτικά, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ευχήθηκε «Χρόνια Πολλά, Ελλάδα» και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ανέφερε πως είναι ανυπόμονος να τα πουν σύντομα.

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Θερμά συγχαρητήρια στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Ανεξαρτησίας, ευχήθηκε στα ελληνικά ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο απελευθερωτικός αγώνας της Ελλάδας είναι συνδεδεμένος με την Οδησσό και το νότο της Ουκρανίας που έγινε σπίτι για πολλούς Ελληνες. Για περαιτέρω ενδυνάμωση συνεργασίας αναμένω με επίσκεψη την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τον εορτασμό 30ης επετείου της Ανεξαρτησίας μας», συνέχισε το μήνυμά του στα ελληνικά, μέσω Twitter, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας.

Αλεξάνταρ Βούτσιτς

«Είναι τιμή μου να απευθύνω τα θερμά μου συγχαρητήρια με την ευκαιρία της εθνικής εορτής της Ελλάδας, ειδικά φέτος που συμπληρώνονται δύο αιώνες από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, μια από τις πιο σημαντικές και φωτεινότερες στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας», ανέφερε στο μήνυμα του ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε τη σημασία που είχε η Ελληνική επανάσταση στους απελευθερωτικούς αγώνες και των άλλων βαλκανικών λαών. «Ο αγώνας για την ανεξαρτησία από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που κερδήθηκε μέσα από τις θυσίες και τα δεινά του φιλελεύθερου Έλληνα, έθεσε τα θεμέλια του πρώτου ανεξάρτητου σύγχρονου κράτους στα Βαλκάνια, το οποίο, κατά την περίοδο που ακολούθησε, αποτέλεσε οδηγητή και πηγή έμπνευσης για άλλους λαούς στον αγώνα τους για απελευθέρωση», υπογράμμισε ο Βούτσιτς στο μήνυμά του.

Ο πρόεδρος της Σερβίας επισήμανε ότι «σήμερα η Ελλάδα και η Σερβία αναπτύσσουν σχέσεις στρατηγικού εταίρου στο πνεύμα της ειλικρινούς φιλίας και της αμοιβαίας κατανόησης».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, kathimerini.gr