Από 1η Φλεβάρη ανοικτά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας!
Τα δια ζώσης μαθήματα επιστρέφουν στα Γυμνάσια και τα Λύκεια από 1ης Φεβρουαρίου όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας. Εξαιρούνται τα Λύκεια των «κόκκινων περιοχών»
Στις τάξεις και τα θρανία επιστρέφουν οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου, όπως ανακοίνωθηκε κατά την ενημέρωση της Παρασκεύης (22/01) του Υπουργείου Υγείας.
Μοναδική εξαίρεση οι «κόκκινες περιοχές», όπου θα ανοίξουν μόνο τα Γυμνάσια και οι μαθητές Λυκείου θα συνεχίσουν την τηλεκπαίδευση.
Εξάλλου Πανεπιστήμια και φροντιστήρια δεν ανοίγουν ακόμη παραμένοντας στο καθεστώς τηλεκπαίδευσης
Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, εξειδίκευσε τους τρόπους με τους οποίους θα ανοίξουν Γυμνάσια και τη Λύκεια ενώ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ, όπως και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Δημιουργήθηκε και λειτουργεί η ειδική πλατφόρμα edu.testing.gov.gr, μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί και μαθητές άνω των 16 ετών μπορούν να αιτηθούν δωρεάν εξέταση για τον κορωνοϊό.
Διευκρίνισε ότι:
- Στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, στις λεγόμενες «κόκκινες» περιοχές, τα Λύκεια θα λειτουργούν για την ώρα εξ αποστάσεως, με τηλεκπαίδευση, και όχι δια ζώσης. Τα Λύκεια Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά και στις περιοχές αυτές.
- Όλες οι άλλες εκπαιδευτικές δομές (όπως Πανεπιστήμια, Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, φροντιστήρια, κέντρα ξένων γλωσσών, Κέντρα Δια Βίου Μάθησης) παραμένουν για την ώρα σε εξ αποστάσεως λειτουργία.
Τα μέτρα πρόληψης σε Γυμνάσια και Λύκεια
- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- χρήση αντισηπτικών,
- σχολαστικοί καθαρισμοί,
- τακτικοί αερισμοί των χώρων,
- ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.
- σχολικοί εορτασμοί με μέτρα,
- επισκέψεις / περίπατοι ανά τμήμα, κ.α.
Η κ. Κεραμέως ανακοίνωσε επίσης, ότι με βάση τις ανάγκες που έχουν προκύψει στη φοιτητική κοινότητα, φοιτητές που επιθυμούν να μετακινηθούν για να αποδεσμεύσουν κάποιο μισθωμένο ακίνητο, θα μπορούν να το κάνουν στο πλαίσιο μετακίνησης συνολικής διάρκειας έως 3 ημερών με απαραίτητο δικαιολογητικό τη λήξη του σχετικού μισθωτηρίου.
Τα παιδιά έχουν δείξει ότι τηρούν τα μέτρα
Όπως είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, «τα παιδιά έχουν δείξει ότι τηρούν τα μέτρα με αποτελεσματικότητα».
Σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα, είπε πως παρατηρείται μια σταθεροποίηση της επιδημίας. «Δε είναι εύκολο, στην καρδιά του χειμώνα, να μειωθούν σημαντικά τα κρούσματα.» Παρατηρείται, επίσης, μείωση του επιδημιολογικού φορτίου σε όλη την επικράτεια, εκτός από κάποιες περιοχές, ενώ υπάρχει σταθεροποίηση αλλά όχι μείωση στην Αττική. Ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 2%.
Η κα Παπαευαγγέλου τόνισε, ωστόσο, ότι ο πραγματικός αριθμός των φορέων του ιού είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς δε γνωρίζουμε πόσοι είναι οι ασυμπτωματικοί.
Επιπλέον, ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει σταθερός με πτωτικές τάσεις.
Συνολικά, 1500 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ οι διασωληνωμένοι για πρώτη φορά μετά από τόσους μήνες είναι κάτω από 300.
Η πληρότητα των απλών κλινών είναι 23% και 49% η πληρότητα των ΜΕΘ.
«Ένα μήνα μετά τα Χριστούγεννα ξεκάθαρα μπορούμε να πούμε ότι η έξαρση του ιού δεν συνέβη. Μας αξίζουν συγχαρητήρια.»
Για το λιανεμπόριο η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι φαίνεται να τηρούνται οι αποστάσεις στις ουρές και η υποχρεωτική χρήση της μάσκας. «Δεν διαπιστώθηκαν παραβάσεις», είπε και προσέθεσε ότι σημειώθηκε 16% αύξηση της κινητικότητας.
Τέλος, επεσήμανε ότι στις περιοχές με αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο θα γίνονται και περισσότερα τεστ.