Τζεν Ψάκι: Η Ελληνοαμερικανίδα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
Η Τζεν Ψάκι είναι πλέον η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου - Πώς οι πρόγονοί της Ελληνοαμερικανίδας βρέθηκαν από τη Θεσσαλονίκη στην Αμερική χωρίς καν να μιλούν Αγγλικά - Ο ρίζες της από την Ιρλανδία και την Πολωνία.
Η Τζένιφερ Ρενέ Ψάκι, ευρέως γνωστή ως Τζεν Ψάκι, είναι πλέον η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου υπό τον Τζο Μπάιντεν. Πρόκειται για ελληνοαμερικανή δημοσιογράφο, η οποία μάλιστα έκανε και το ντεμπούτο της καθώς παραχώρησε το το πρώτο briefing του Λευκού Οίκου στη θητεία του νέου προέδρου Τζο Μπάιντεν. Η 42χρονη Τζεν υποσχέθηκε να φέρει ευγένεια, αλήθεια και διαφάνεια στις συναντήσεις της με τους διαπιστευμένους κυβερνητικούς δημοσιογράφους.
Η Τζένιφερ Ρενέ Ψάκι γεννήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 1978 στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Είναι πλέον η 34η Γραμματέας Τύπου του Λευκού Οίκου ενώ στο παρελθόν έχει εργαστεί ως εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών. Κατείχε επίσης διάφορους ανώτερους ρόλους σε θέματα Τύπου και επικοινωνίας στον Λευκό Οίκο στη διάρκεια της θητείας του Μπάρακ Ομπάμα. Έχει επίσης συνεργαστεί με το CNN.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι γονείς της και η καταγωγή
Πατέρας της Τζεν είναι ο Τζέιμς Ρ. Ψάκι και μητέρα της, Αϊλίν Ντόλαν Μέντβεφ με καταγωγή από την Πολωνία. Η καταγωγή του Τζέιμς Ρ. Ψάκι είναι από τη Θεσσαλονίκη. Η Τζεν έχει ρίζες επίσης από την Ιρλανδία.
Πρόσφατα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο Τζέιμς Ψάκι, είχε πει: «Ο παππούς μου είχε γεννηθεί στην Θεσσαλονίκη και ήρθε σ’ αυτή τη χώρα το 1904. Ήταν ένα από τα 14 παιδιά και ήταν ο νεότερος από επτά αδέρφια. Όλα αυτά τα αδέρφια ήρθαν στην Αμερική ο καθένας σε διαφορετική χρονική στιγμή όπως γινόταν άλλωστε εκείνη την εποχή. Ήρθαν εδώ και ξεκίνησε μια επιχείρηση εισαγωγών, ασχολήθηκαν με τις εισαγωγές λαδιού, και άνοιξαν διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Δεν ήξεραν να μιλάνε αγγλικά. Αλλά είχαν επιχειρηματικό πνεύμα και ξεκίνησαν διάφορες δουλειές. Και αποταμίευσαν αρκετά χρήματα για να στείλουν πίσω στην Ελλάδα και να φέρουν τα επόμενα μέλη της οικογένειας εδώ. Στο τέλος ήρθαν και οι γονείς τους που έζησαν εδώ. Ο παππούς μου πήγε στην ιατρική σχολή του Τζορτζτάουν και την τελείωσε το 1913.
Παντρεύτηκε μία νοσοκόμα ιρλανδικής προέλευσης και έκανε έξι παιδιά. Δύο αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Ο πατέρας μου είναι μεγαλύτερος από αυτά και ήταν επίσης γιατρός και τελείωσε κι αυτός την ιατρική σχολή Τζορτζτάουν. Και μάλιστα συμμετείχε και στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο».