Εισήγηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 18 Ιανουαρίου
Εάν γίνει αποδεκτή η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε εκτιμάται ότι θα περιορισθούν σημαντικά οι απώλειες που θα έχει η αγορά, ειδικά καθώς από χθες ξεκίνησαν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες για την ώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Την επαναλειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων με τη μέθοδο του click away –παραγγελία δηλαδή μέσω ηλεκτρονικού καταστήματος ή μέσω τηλεφώνου και παραλαβή σε προκαθορισμένη ώρα έξω από το κατάστημα–, καθώς και με την εφαρμογή του μοντέλου click in shop –αγορές με ραντεβού μέσα στο κατάστημα– για τα εμπορικά καταστήματα των κλάδων ένδυσης, υπόδησης και κοσμήματος, από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου, πρόκειται να εισηγηθεί το υπουργείο Ανάπτυξης στο Μέγαρο Μαξίμου.
Βεβαίως, παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης εκτιμούν ότι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα εκφράσει αντιρρήσεις στην παραπάνω πρόταση, αλλά τονίζουν ότι την τελική απόφαση θα λάβει ο πρωθυπουργός. Θεωρούν δε πως εάν δεν επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο άμεσα, δεν θα υπάρχει επιστροφή ούτε για τον κλάδο, αλλά ούτε για την ίδια την εθνική οικονομία. Εάν τελικώς γίνει αποδεκτή η εισήγηση του υπουργείου Ανάπτυξης, τότε εκτιμάται ότι θα περιορίσει σημαντικά τις απώλειες που θα έχει η αγορά, ειδικά καθώς από χθες ξεκίνησαν οι τακτικές χειμερινές εκπτώσεις οι οποίες για την ώρα μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο μέσω των ηλεκτρονικών καταστημάτων.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η παραπάνω πρόταση βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης, ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Πάνος Σταμπουλίδης με τον πρόεδρο της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) Γιώργο Καρανίκα. «Το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεσμεύεται να κάνει σε άμεσο χρόνο ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν και επιτρέπεται λόγω της πανδημίας ώστε να λειτουργήσει, έστω κι εν μέρει, η αγορά, αντιλαμβανόμενο πλήρως τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από την παρατεταμένη καραντίνα στο σύνολο των εμπορικών επιχειρήσεων. Ιδιαίτερη μέριμνα για μας αποτελούν οι επιχειρήσεις ένδυσης και υπόδησης που συνδέουν ιδιαίτερα τη λειτουργία τους με την περίοδο των εκπτώσεων», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης μετά τη συνάντηση, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Ν. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει δυνάμεις για να συνεχίσει να στηρίζει τις επιχειρήσεις μέχρι να φτάσουμε στο τέλος της πανδημίας.
«Κάθε μέρα που περνάει χάνεται πλέον για τις εμπορικές επιχειρήσεις και ο τζίρος των εκπτώσεων, που για πολλές εξ αυτών είναι συνυφασμένος με την ίδια τους την επιβίωση. Οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε από την ηγεσία του υπουργείου δείχνουν ότι υπάρχει η βούληση για άμεσες αποφάσεις που θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή συνολικά του λιανεμπορίου σε μια μορφή κανονικότητας. Οι μικρομεσαίοι έμποροι έχουν αποδείξει ότι τηρούν με απόλυτη προσήλωση τους κανόνες προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία και αυτό θα συνεχίσουν να πράττουν», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γ. Καρανίκας. Ο ίδιος, μάλιστα, μιλώντας στην «Κ», τόνισε ότι οι έμποροι είναι διατεθειμένοι να λάβουν ακόμη και πιο αυστηρά μέτρα, αρκεί να λειτουργήσουν ξανά τα φυσικά καταστήματα. Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, εάν επιλεγεί τελικώς το μοντέλο click in shop, τότε θα εφαρμοστούν τα γνωστά μέτρα (υποχρεωτική μάσκα για όλους, έως τέσσερα άτομα σε καταστήματα μέχρι 18 τ.μ.).
Χθες εξάλλου ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ζήτησε να λειτουργήσουν από μεθαύριο Πέμπτη τα καταστήματα με το μοντέλο click away, έτσι ώστε να διεκπεραιωθούν οι παλιές παραγγελίες, και από την ερχόμενη Δευτέρα με τη μέθοδο click in shop. Επίσης, ζήτησε την επιδότηση προμήθειας ειδικών μηχανημάτων απολύμανσης και καθαρισμού αέρα.