Κικίλιας για το εμβόλιο: «Καμπάνια ενημέρωσης για να μην επικρατήσουν fake news και δεισιδαιμονίες»
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας μίλησε για το πρόγραμμα εμβολιασμού στη χώρα μας και ανέφερε πως θα υπάρξει «καμπάνια ενημέρωσης και υποστήριξης αυτής της δράσης για να μην επικρατήσουν fake news και δεισιδαιμονίες».
Αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος εμβολιασμού covid-19 που θα λειτουργήσει στη χώρα μας παρουσίασε στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την σχετική ενημέρωση που έκανε με την Επίτροπο Υγείας Στέλλα Κυριακίδου.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε πως το πρόγραμμα αυτό είναι «ένα πολύ δύσκολο και με πολλές παραμέτρους», όμως έχουν εξασφαλιστεί πάνω από 1.000 εμβολιαστικά κέντρα που θα λειτουργήσουν σε Κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και σε δημόσιες δομές, τα οποία θα μετατραπούν σε εμβολιαστικά κέντρα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα, είπε ο υπουργός, «να εμβολιαστούν πάνω από 2,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας το μήνα σε δύο βάρδιες, πρωινή και απογευματινή, με ένα μέσο υπολογισμό 10 λεπτά εμβολιασμού για τον κάθε συμπολίτη μας, με ραντεβού που θα μπορούν να κλείνουν οι πολίτες ανά περιοχή τηλεφωνικά, διαδικτυακά ή με sms. Ο εμβολιασμός θα γίνεται έξι μέρες της εβδομάδας, Δευτέρα με Σάββατο και αν χρειαστεί να αυξηθεί κι άλλο ο αριθμός των εμβολιαστικών κέντρων και του προσωπικού, εφόσον έχουμε παραπάνω του ενός ή δύο, τριών εμβολίων».
Αναφορικά με τις προδιαγραφές διακίνησης των εμβολίων, ο υπουργός Υγείας εξήγησε στην Επιτροπή ότι αυτές έχουν ήδη προβλεφθεί σε συνεργασία με πολλούς φορείς του ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι ο ΕΟΦ, η ΙΦΕΤ, ο Εθνικός Ορφανισμός Δημόσιας Υγείας.
Ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε πως το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο όμως «πρέπει να πετύχει και θα πετύχει». Ο εμβολιασμός, θα γίνει με προσωπικό υγείας και με την επίβλεψη γιατρών στα Κέντρα Υγείας. Επίσης ανέφερε πως θα υπάρξει «καμπάνια ενημέρωσης και υποστήριξης αυτής της δράσης για να μην επικρατήσουν fake news και δεισιδαιμονίες».
Απαντώντας σε παρατηρήσεις βουλευτών ότι τα τέστ που πρέπει να γίνονται και από τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, ο υπουργός ανέφερε πως ήδη γίνονται σε 240 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία. «Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχει μπει στη μάχη της covid, με δυνατότητα testing. Πλέον το 30% γίνονται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανέφερε λέγοντας χαρακτηριστικά πως στο Λεκανοπέδιο ένα στα δύο τεστ γίνονται σε Κέντρα Υγείας και όχι στα ΤΕΠ των νοσοκομείων. «Και αυτά τα κέντρα και παραπάνω, θα δώσουν τη μάχη σε ό,τι έχει να κάνει με την προσπάθεια να εμβολιαστούν οι συμπατριώτες μας» προσέθεσε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ