Με ένα πομποδέκτη σε όλους τους αυτοκινητόδρομους - Τι δεν πρέπει να κάνετε
Ξεκινά η διαλειτουργικότητα στο δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Ποιοι δρόμοι συνδέονται, πώς λειτουργεί το σύστημα και τι να προσέξετε.
Ξεκίνησε επίσημα από σήμερα Τρίτη (04/11) η διαλειτουργικότητα στο δίκτυο των αυτοκινητόδρομων της χώρας. Με λίγα λόγια με ένα πομποδέκτη θα μπορεί ο οδηγός να περνά από κάθε σταθμό διοδίων, ανεξάρτητα από την εταιρεία την οποία τον διαχειρίζεται. Για παράδειγμα αν έχει κάποιος προμηθευτεί τον πομποδέκτη της Εγνατίας Οδού μπορεί να τον χρησιμοποιήσει με την ίδια ευκολία, στον Αιγαίου, στην Ιόνια, στην Ολυμπία Οδό κ.ο.κ.
Με αυτόν τον τρόπο απλοποιείται μία διαδικασία η οποία ταλαιπωρούσε τα τελευταία χρόνια τους χρήστες των μεγάλων οδικών αξόνων και που απαιτούσε την κατάθεση χρημάτων σε διαφορετικούς λογαριασμών για πομποδέκτες για να μπορέσει να διέλθει από τα διόδια της χώρας.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων των αυτοκινητόδρομων, αυτό το νέο περιβάλλον θα οδηγήσει σταδιακά σε μεγαλύτερη χρήση των πομποδεκτών. Σήμερα αποτελούν μειοψηφία καθώς ο μέσος χρήστης (ίσως με την εξαίρεση της Αττικής Οδού), εξακολουθεί να προτιμά τον παραδοσιακό τρόπο της επί τόπου πληρωμής του αντιτίμου.
Πέρα τούτου, με την πανδημία του κορονοϊού να σαρώνει τη χώρα, η χρήση πομποδεκτών είναι ένας επιπλέον παράγοντας ασφαλείας στην καθημερινότητα.
Ποιοι δρόμοι συνδέονται
Από σήμερα με ένα πομποδέκτη ο οδηγός μπορεί να κινηθεί στους οδικούς άξονες: Αττική Οδός, Μεταμόρφωση-Ράχες Φθιώτιδας (Μαλιακός), Ράχες-Κλειδί Ημαθίας, Ηγουμενίτσα-Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα-Αντίρριο, στη Γέφυρα Αντίρριο-Ρίο, Πάτρα-Κόρινθος-Ελευσίνα, Κόρινθος-Τρίπολη, Λεύκτρο-Σπάρτη και Ξυνιάδα-Τρίκαλα.
Οι εταιρείες που συμμετέχουν είναι: Αττικές Διαδρομές, Νέα Οδός, Κεντρική Οδός, Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου, Εγνατία Οδός, Ολυμπία Οδός, Γέφυρα Α.Ε., Αυτοκινητόδρομος Μορέας.
Πώς λειτουργεί το σύστημα
Σήμερα μπορεί κάποιος να έχει 3 ή 4 πομποδέκτες. Με το GRITS, θα μπορεί να επιλέξει να φορτίζει έναν και με αυτόν να κινείται στο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων. Φυσικά εφόσον το επιθυμεί θα μπορεί να έχει περισσότερους από έναν πομποδέκτες και να τους χρησιμοποιεί κατ` επιλογή πλέον.
Η κάθε εταιρεία έχει φτιάξει ελκυστικά πακέτα ή υπηρεσίες για να προσελκύσει στο δικό της πομποδέκτη περισσότερους χρήστες. Για παράδειγμα τον πομποδέκτη της Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου μπορείς να τον φορτίσεις ακόμα και τηλεφωνικά. Στην Νέα ή στην Κεντρική Οδό λειτουργεί το Fast Pass App το οποίο σου δίνει τη δυνατότητα φόρτισης και ελέγχου του απαραίτητου ποσού διοδίων για την απόσταση που θα διανύσεις μέσω της εφαρμογής.
Στην Ολυμπία Οδό ξεκινά το υβριδικό σύστημα χρέωσης διοδίων που σημαίνει ότι θα υπάρχει μία πρότυπη αναλογική χρέωση με επιστροφή ποσού αν ο οδηγός βγει νωρίτερα μεταξύ δύο σταθμών διοδίων. Αυτό έχει εφαρμογή στο οδικό τμήμα που διαχειρίζεται η εταιρεία δηλαδή από την Ελευσίνα μέχρι την Πάτρα.
Τι δεν πρέπει να κάνετε
Προσοχή, εάν έχετε περισσότερους από έναν πομποδέκτη στο ίδιο όχημα, πρέπει να τοποθετήσετε στο παρμπρίζ του οχήματός σας, μόνο τον πομποδέκτη που επιθυμείτε να χρεωθεί. Σε άλλη περίπτωση θα χρεωθεί αυτός που πρώτος θα αναγνωριστεί από την ηλεκτρονική πύλη.
Κάθε αυτοκινητόδρομος εφαρμόζει τη δική του εμπορική πολιτική και προσφέρει τα δικά του εκπτωτικά πακέτα, τα οποία ισχύουν μόνο στο συγκεκριμένο δίκτυο και με τη χρήση του αντίστοιχου πομποδέκτη. Οπότε αν είστε για παράδειγμα συχνός χρήστης της Αττικής Οδού, δεν σημαίνει ότι θα έχετε τα ίδια προνόμια αν κάνετε μία διαδρομή π.χ. από τον Κηφισό μέχρι τη Λαμία.
Αυτό σημαίνει ότι είναι φρόνιμο να χρησιμοποιείτε τον πομποδέκτη που σας εξυπηρετεί ή σας δίνει κάποιο εκπτωτικό πακέτο εφόσον είστε συχνός χρήστης. Αν πάλι δεν είστε τακτικός επισκέπτης των αυτοκινητόδρομων, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα διαφορετικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει κάθε πομποδέκτης.
Όλα αυτά βέβαια σε συνδυασμό με την ευλαβική υποχρέωσης της ασφαλούς οδήγησης και της τήρησης των κανόνων στους μεγάλους οδικούς άξονες της χώρας και ...καλές διαδρομές.
Πηγή: News247.gr