Εκλογές ΗΠΑ: LIVE η μάχη για τους 270 εκλέκτορες - Διάγγελμα ετοιμάζει ο Μπάιντεν
Δείτε λεπτό προς λεπτό τα εκλογικά αποτελέσματα της μάχης των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στις Ηνωμένες Πολιτείες, μέσω του διαδραστικού χάρτη.
Ολοένα και πιο κοντά στον πολυπόθητο αριθμό των 270 εκλεκτόρων, που αποτελεί και το «εισιτήριο» για το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, βρίσκεται ο Τζο Μπάιντεν, την ώρα που η πλευρά Τραμπ φαίνεται αποφασισμένη να εξαντλήσει κάθε – θεσμικό και αμφιλεγόμενο – μέσο για να του φράξει τον δρόμο.
Στο μεταξύ, ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πως θα μιλήσει στον αμερικανικό λαό το βράδυ της Παρασκευής (ξημερώματα Σαββάτου για την Ελλάδα). Κανείς δεν γνωρίζει φυσικά τι θα πει με ορισμένους συμβούλους του όμως, να σημειώνουν πως ενδεχομένως να πραγματοποιήσει την πρώτη ομιλία, στην οποία και θα ανακοινώνει τη νίκη του στις αμερικανικές εκλογές 2020.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ επιμένει να εκτοξεύει κατηγορίες για την εκλογική διαδικασία, προαναγγέλλοντας για μια ακόμη φορά την δικαστική προσφυγή σε μια σειρά από πολιτείες.
Δείτε LIVE στον χάρτη ποιος προηγείται σε κάθε πολιτεία
Μεγάλες είναι οι διακυμάνσεις στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, καθώς κάθε πολιτεία διέπεται από τους δικούς της κανόνες.
Για παράδειγμα, κάποιες αποφάσισαν να προηγηθεί η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων που φέτος έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Σημειώνεται ότι ήδη περίπου 100 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ψηφίσει είτε μέσω επιστολικής ψήφου είτε στις πρόωρες κάλπες που στήθηκαν.
Οι δημοσκοπήσεις σε εθνικό επίπεδο δίνουν ένα ισχυρό προβάδισμα στον Μπάιντεν, ωστόσο το προβάδισμα μειώνεται σημαντικά στις περίπου 12 πολιτείες που θεωρούνται κρίσιμες για τον καθορισμό του αποτελέσματος.
Για να εκλεγεί κάποιος πρόεδρος, ένας υποψήφιος πρέπει να κερδίσει τουλάχιστον 270 από τις ψήφους αυτού που αποκαλείται «κολλέγιο των εκλεκτόρων». Κάθε πολιτεία διαθέτει έναν συγκεκριμένο αριθμό εκλεκτόρων βασισμένη εν μέρει στον πληθυσμό της.
Αυτό το σύστημα εξηγεί γιατί είναι πιθανό ένας υποψήφιος να κερδίσει την πλειοψηφία των ψήφων αλλά να χάσει στις εκλογές – όπως ακριβώς συνέβη με τη Χίλαρι Κλίντον το 2016.