Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ ή Μπάιντεν; Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

Η εκλογική βραδιά στις ΗΠΑ ανάμεσα σε Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν αναμένεται να είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, αφού τα εκατομμύρια των επιστολικών ψήφων υπόσχονται μία διαδικασία για γερά νεύρα: Σε κάποια μέρη τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γρηγορότερα από ό,τι συνήθως και σε κάποια άλλα θα καθυστερήσουν!

Εκλογές ΗΠΑ: Τραμπ ή Μπάιντεν; Πότε θα ξέρουμε το αποτέλεσμα

Η ώρα της αλήθειας για τις ΗΠΑ, σε μια από τις πιο διαιρετικές για την αμερικανική κοινή γνώμη εκλογικές αναμετρήσεις, φτάνει σε λίγες ώρες, με τη συμμετοχή να κυμαίνεται σε επίπεδα – ρεκόρ.

Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, ότι περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες είχαν ήδη ψηφίσει εκ των προτέρων, προτού καν να ανοίξουν οι κάλπες, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη καταμέτρηση του US Elections Project του Πανεπιστημίου της Φλόριντας.

Τα ψηφοδέλτια που στάλθηκαν ταχυδρομικά ή κατατέθηκαν αυτοπροσώπως από τους ψηφοφόρους τις προηγούμενες ημέρες αντιστοιχούν στο 72% του συνολικού αριθμού των ανθρώπων που ψήφισαν στις εκλογές του 2016.

Η πρώιμη ψήφος φέτος έσπασε κάθε ρεκόρ, λόγω της πανδημίας της Covid-19. Οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι λόγω της τάσης αυτής, είναι πιθανόν η συμμετοχή φέτος να σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών.

Η εκλογική βραδιά αναμένεται να είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη, αφού τα εκατομμύρια των επιστολικών ψήφων υπόσχονται μία διαδικασία για γερά νεύρα: Σε κάποια μέρη τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γρηγορότερα από ό,τι συνήθως και σε κάποια άλλα θα καθυστερήσουν περισσότερο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάποιες πολιτείες, όπως η Αριζόνα και η Φλόριντα, επιτρέπεται η προετοιμασία των επιστολικών ψήφων (δηλαδή το άνοιγμά τους για έλεγχο υπογραφών και άλλες διαδικασίες), ενώ σε άλλες, όπως το Μίσιγκαν και η Πενσιλβάνια, απαγορεύεται κάθε παρόμοια διαδικασία πριν το κλείσιμό της κάλπης.

Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έως τα μεσάνυχτα της Τρίτης (7 το πρωί, ώρα Ελλάδος) ο πλανήτης θα γνωρίζει το όνομα του νικητή των εκλογών. Εάν το αποτέλεσμα αποδειχθεί αμφίρροπο, τότε ο νικητής ίσως να μην βγει παρά την Τετάρτη, ενώ εάν τα πράγματα είναι εντελώς οριακά, τότε η καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων και οι αγωγές στις κρίσιμες Πολιτείες ενδεχομένως να απαιτήσουν μέρες ή ακόμα και εβδομάδες.

Η προεκλογική περίοδος στις ΗΠΑ ήταν μακρά και σε κλίμα πιο πολωτικό από ποτέ, σύμφωνα με πολλούς αναλυτές. Σε αυτό… συνέβαλε και η πανδημία, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ασθενεί λίγες εβδομάδες πριν την κάλπη, αλλά και οι ειδικές συνθήκες που έχουν επιβάλει επί της ουσίας την αυξημένη χρήση της επιστολικής ψήφου. Ένα πεδίο το οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος πολλές φορές έχει αναδείξει ως πιθανή αιτία αμφισβήτησης του τελικού αποτελέσματος.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο, στο οποίο συμπυκνώνει σε τρία λεπτά, τα τρία χρόνια προεκλογικής μάχης, δημιούργησε το BBC.

Η παραπάνω ρητορική του Τραμπ, άλλωστε, έχει δημιουργήσει φόβους για αναταραχές, αν η έκβαση των εκλογών δεν είναι η επιθυμητή για τον ίδιο. Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου τα τελευταία 24ωρα, με καταστηματάρχες να «οχυρώνουν» τις περιουσίες τους, υπό τον φόβο επεισοδίων.

Μάλιστα, σύμφωνα με την αμερικανική ιστοσελίδα Axios, ο ανώτατος αξιωματούχος Μαρκ Μάιλι φέρεται να πραγματοποίησε μια ανεπίσημη τηλεδιάσκεψη με τους ανώτερους στρατιωτικούς, προκειμένου να «διαλύσει» τις συζητήσεις περί ενδεχόμενης στρατιωτικής παρέμβασης στις εκλογές.

Όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, ο ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος των ΗΠΑ πραγματοποίησε την – εξαιρετικά ασυνήθιστη έκκληση -, για να καταστήσει σαφές ότι ο ρόλος του στρατεύματος είναι δεν είναι πολιτικός και για να ακυρώσει οποιαδήποτε πιθανότητα ανάμιξης του στρατού στην εκδίκαση των αμφισβητούμενων εκλογών ή στη λήψη οποιασδήποτε απόφασης σχετικά με πιθανή αλλαγή σκυτάλης στον Λευκό Οίκο.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει ο Economist, «ό, τι κι αν συμβεί απόψε, σίγουρα θα ακολουθήσουν εβδομάδες νομικής αντιπαράθεσης. Οι Ρεπουμπλικανοί υπέστησαν ήττα τη Δευτέρα, όταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τέξας απέρριψε την προσπάθειά τους να ακυρώσουν 127.000 νόμιμα ψηφοδέλτια στο Χιούστον, αλλά θα υπάρξουν κι άλλα αντίστοιχα ζητήματα».

«Και οι δύο πλευρές έχουν ήδη στείλει δικηγόρους σε όλη τη χώρα και συγκεντρώνουν χρήματα για τον αγώνα. Οι λεπτομέρειες αυτής της μάχης θα διαφέρουν σε κάθε Πολιτεία, αλλά το ευρύ περίγραμμα είναι σαφές: η μία πλευρά θέλει να μετρήσει όλες τις νόμιμες ψήφους, ενώ η άλλη όχι. Πρόκειται λιγότερο για μια μάχη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων και περισσότερο για μια αντιπαράθεση μεταξύ δημοκρατών και εκείνων που βρίσκουν τη δημοκρατία μη βολική, όταν μπορεί να οδηγήσει στην ήττα», προσθέτει το βρετανικό μέσο.

kathimerini.gr