Νέα μέτρα στο τραπέζι: Εστίαση... τέλος στις 9:00 το βράδυ, απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού

Πακέτο νέων μέτρων στο τραπέζι. Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης. Εξετάζεται και η απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού. 

Νέα μέτρα στο τραπέζι: Εστίαση... τέλος στις 9:00 το βράδυ, απαγόρευση κυκλοφορίας εκτός νομού

Με τα κρούσματα να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο –καθώς χθες έσπασε για πρώτη φορά το φράγμα των 1.000 κρουσμάτων αφού φτάσαμε τα 1.259– η ομάδα των ειδικών έχει θέσει υπ’ όψιν της κυβέρνησης μία σειρά νέων μέτρων ώστε να αναχαιτιστεί το δεύτερο επιθετικό κύμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», στο τραπέζι βρίσκεται πλέον το θέμα του κλεισίματος της εστίασης στις 9 το βράδυ, ενώ εξετάζεται ακόμα και το «λουκέτο» σε περιοχές με ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, εξετάζεται και το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας εκτός νομού. Αυτή τη στιγμή το μέτρο εφαρμόζεται για τις περιοχές που είναι στο κόκκινο –επίπεδο συναγερμού 4– ωστόσο υπάρχει σκέψη να εφαρμοστεί ακόμα και στις περιοχές που είναι στο πορτοκαλί, δηλαδή στο επίπεδο 3, όπως είναι η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Τι έχει εισηγηθεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων

Το ότι υπάρχει εισήγηση για νέα μέτρα ανέφερε και ο καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ. «Η επιτροπή των λοιμωξιολόγων έχει εισηγηθεί να μειωθεί το ωράριο λειτουργίας στην εστίαση και στα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης», δήλωσε, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχει σκέψη για απαγόρευση κυκλοφορίας νωρίτερα αλλά και αύξηση της τηλεργασίας. Το παραπάνω πακέτο μέτρων δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ίσως ακόμα και την Παρασκευή, ώστε να αποφευχθεί νέα διασπορά του ιού το Σαββατοκύριακο. Σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικό για τη λήψη μέτρων είναι τα κρούσματα να ξεπεράσουν τα 1.500, κάτι που με βάση τα χθεσινά κρούσματα δυστυχώς δεν είναι πολύ μακριά.

Δύο πηγές διασποράς

Τα δεδομένα που αναλύονται στις καθημερινές συσκέψεις υπό τον πρωθυπουργό δείχνουν πως οι βασικές πηγές διασποράς όπου πέφτει το βάρος είναι δύο. Η πρώτη είναι οι χώροι εργασίας. Ο μέσος όρος μάλιστα ηλικίας στον ιδιωτικό τομέα που είναι θετικοί στον ιό είναι τα 31,3 έτη. Η δεύτερη πηγή είναι οι μαθητές και φοιτητές. Δεν είναι τυχαίο πως οι νομοί που βρίσκονται στο πορτοκαλί και στο κόκκινο είναι κατά κανόνα «φοιτητουπόλεις». «Οι φοιτητές συμμετέχουν σε αυτό το γκρουπ με 70%, ενώ οι μαθητές με 30%», είπε χθες ο κ. Πέτσας, δίνοντας εικόνα της κατάστασης. Πρόκειται δηλαδή, για να το πούμε πιο απλά, για μαθητές και φοιτητές που βγαίνουν βόλτα τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, κολλάνε οι ίδιοι και δυνητικά μεταφέρουν τον ιό και στους μεγαλύτερους στο σπίτι.