Η Ελλάδα πιέζει την Γερμανία για κυρώσεις στην Τουρκία - Οι ΗΠΑ βγαίνουν ξανά μπροστά
Τα μηνύματα Μητσοτάκη στον Μάας ενόψει της Συνόδου Κορυφής και η παρέμβαση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ενόχλησε την Άγκυρα.
Ο διπλωματικός πυρετός όλο και ανεβαίνει όσο πλησιάζει η ώρα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ αύριο και μεθαύριο, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας, η οποία με τον εκ νέου απόπλου του Oruc Reis και το άνοιγμα της παραλιακής ζώνης της Αμμοχώστου, έχει εξευτελίσει εις διπλούν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Ελλάδα και Κύπρος εκ των πραγμάτων βάζουν στο τραπέζι τις κυρώσεις εδώ και τώρα, καθώς όπως υπενθύμισε με νόημα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας χθες, το Κείμενο Συμπερασμάτων δεν όριζε ότι αποφάσεις θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά ότι ανάλογα με τη συμπεριφορά της Άγκυρας, η ΕΕ θα ενεργοποιήσει όλα τα όπλα που έχει στη διάθεση της μέχρι και τη Σύνοδο του Δεκεμβρίου.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Το πραγματικό διακύβευμα της διπλωματίας των προκλήσεων που ασκεί η Τουρκία είναι βέβαια, η ατζέντα των διερευνητικών επαφών, που προς το παρόν έχουν παγώσει. Για την ακρίβεια, το εάν θα παραμείνει μοναδικό αντικείμενο η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ή εάν η Άγκυρα μέσω προκλήσεων θα επιχειρήσει να προσθέσει και άλλα θέματα. Ήδη η τέταρτη NAVTEX φτάνοντας στα 6,5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο αποτελεί μία ευθεία αμφισβήτηση του δικαιώματος της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια. Ενώ η Τουρκία εδώ και καιρό βάζει θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, με αόρατη ΝΑΤΟϊκή και αμερικανική ανοχή. Και κυρίως το ζήτημα που την ενδιαφέρει είναι σε όποια συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες να έχει δημιουργήσει τετελεσμένα για το Καστελόριζο.
Η παρέμβαση των ΗΠΑ και η απάντηση της Τουρκίας
Την ώρα όμως που η Γερμανία, αν και δεν κρύβει τη δυσφορία της για το γεγονός ότι ουσιαστικά ο Ερντογάν αθέτησε τις δεσμεύσεις του στη Μέρκελ, διστάζει να αφήσει έστω ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων εδώ και τώρα στην Τουρκία (ο Μάας “έδειξε” διάθεση εξάντλησης όλων των περιθωρίων διαλόγου μέχρι το Δεκέμβριο), οι εδώ και καιρό απούσες ΗΠΑ εμφανίζονται ξανά πιο δυναμικά. Για την ακρίβεια, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς η παρούσα ηγεσία στο Λευκό Οίκο όχι μόνο έχει επικεντρώσει στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, αλλά ούτως ή άλλως δεν είχε επιδείξει καμία... διπλωματική λεπτότητα όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Οι προεδρικές εκλογές όμως παίζουν το ρόλο τους, καθώς ο Μάικ Πομπέο που δεν είναι αν μη τι άλλο Τραμπ, διαπιστώνει ότι οι Ρεπουμπλικάνοι κινδυνεύουν να χάσουν την υποστήριξη των Ελληνοαμερικανών ψηφοφόρων και παρεμβαίνει πιο ενεργά, αν και πάντα προς όφελος των αμερικανικών κυρίως συμφερόντων.
Επιπλέον, όπως διαφαίνεται και στην ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μόργκαν Όρταγκους, οι ΗΠΑ ανησυχούν πλέον σοβαρά για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου μεταξύ δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ. Και μία πολεμική σύρραξη στην Ανατολική Μεσόγειο είναι κάτι που δεν επιθυμούν.
Όπως και να έχει, είναι γεγονός ότι η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιείχε πολλά στοιχεία υπέρ των ελληνικών θέσεων, σε ζητήματα και βαθμό που δεν συνηθίζουν οι ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, γίνεται λόγος για “τουρκική ερευνητική δραστηριότητα σε περιοχές όπου η Ελλάδα διεκδικεί δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο”, ενώ στο παρελθόν η περιοχή που δεσμευόταν με τουρκική NAVTEX αναφερόταν ως περιοχή που διεκδικούν Ελλάδα και Τουρκία. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιρρίπτει επίσης στην Τουρκία την αποκλειστική ευθύνη για το πάγωμα των διερευνητικών επαφών και την καλεί να ξεκινήσει άμεσα τις συζητήσεις με την Ελλάδα- γεγονός που μπορεί να ερμηνευθεί ως φρένο στην τουρκική προσπάθεια να διευρύνει πρώτα την ατζέντα και μετά να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου.
Η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ικανοποίησε την ελληνική κυβέρνηση και ενόχλησε την Άγκυρα. Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του υποστηρίζει ότι αφού οι ΗΠΑ δεν έχουν δεχθεί το Χάρτη της Σεβίλλης, είναι αντιφατικό να ασκούν κριτική στις ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis, οι οποιες όπως ισχυρίστηκε λαμβάνουν χώρα εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Υπενθυμίζεται ότι ο χάρτης της Σεβίλλης του 2007 αφορά στην αποτύπωση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, που έχει υιοθετήσει η ΕΕ. Με άλλα λόγια, η Άγκυρα υπενθυμίζει πάλι στις ΗΠΑ το ζήτημα του Καστελόριζου.
Ταυτόχρονα το τουρκικό ΥΠΕΞ με άλλη ανακοίνωση του κατηγορεί την Ελλάδα για μία σειρά ενεργειών που οδήγησαν σε κλιμάκωση της έντασης από τις 12 Σεπτεμβρίου και μετά, ανοίγοντας μεταξύ άλλων και θέμα τουρκικής μειονότητας στη Θράκη, καθώς και θέμα αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, ενώ επίσης κατηγορεί την Αθήνα ότι σχεδιάζει να προμηθευτεί μη επανδρωμένα αεροσκάφη από το Ισραήλ για να προβεί σε επιθετικές ενέργειες κατά της Τουρκίας.
Πηγή: News247.gr