Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη και Μέρκελ: Τι συζήτησαν
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.
Το πρωθυπουργικό γραφείο με μια λιτή ανακοίνωση αναφέρει πως «ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ. Συζήτησαν για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κα Μέρκελ για την τουρκική προκλητικότητα ενόψει της αυριανής έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ο κ. Μητσοτάκης και η Γερμανίδα καγκελάριος επρόκειτο να συνομιλήσουν στις 5 το απόγευμα, ενώ ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει από το πρωί μιλώντας σε στελέχη του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας ότι επρόκειτο κατά τη διάρκεια της ημέρας να συνομιλήσει τηλεφωνικά με την κα Μέρκελ.
Απευθείας διάλογος
Επιστροφή στον απευθείας διάλογο Ελλάδας–Τουρκίας είναι το μήνυμα που αναμένεται να στείλει η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ.
«Το σημαντικότερο για μας είναι να αναζητήσουν οι δύο πλευρές τον απευθείας διάλογο», τόνισε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου και της γερμανικής κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ χθες στο Βερολίνο.
Ερωτηθείς σχετικά με τη Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου, ο Ζάιμπερτ είπε ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει λάβει γνώση, αρνήθηκε να σχολιάσει τόσο το περιεχόμενο, όσο και τη χρονική στιγμή της υπογραφής της. Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Κρίστοφερ Μπούεγκερ απέφυγε να μπει σε αξιολόγηση της Συμφωνίας Ελλάδας–Αιγύπτου.
Επ’ αυτού ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας συζήτησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια, είπε ο Μπούγκερ. Τόνισε ταυτόχρονα ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί «με ανησυχία» τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.
Επιστροφή στο 2016
Με την έναρξη της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ τον Ιούλιο η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε δηλώσει στην Ομοσπονδιακή Βουλή ότι θέλει «επιστροφή στο 2016». Αλλά έκτοτε τα δεδομένα έχουν αλλάξει σημαντικά. Η υπογραφή του τουρκο-λιβυκού συμφώνου για την ΑΟΖ που δεν αναγνωρίζεται από την ΕΕ και τη Γερμανία αντιρροπήθηκε με τη Συμφωνία Ελλάδας–Αιγύπτου. Η κίνηση της Αθήνας για την υπογραφή της Συμφωνίας με την Αίγυπτο αιφνιδίασε το Βερολίνο που είχε ρίξει όλο το βάρος στην επανέναρξη του διαλόγου Αθήνας–Αγκυρας, όπως είχε συμφωνηθεί για τα τέλη Αυγούστου.
Πολλά και νεότερα, σήμερα και αύριο
Κατά πολλούς οι σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες της Άγκελας Μέρκελ με τους κ.κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης προαναγγέλλοντας διπλωματικές εξελίξεις στην ελληνοτουρκική κρίση είχε σημειώσει χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του το πρωί: «Σήμερα και αύριο θα έχουμε πολλά και νεότερα».
Πηγή: in.gr