Παρίσι: Ανοίγει ξανά το μουσείο του Λούβρου

Μετά από τρεισήμισι μήνες, το μουσείο του Λούβρου ανοίγει ξανά για τους επισκέπτες με συγκεκριμένους περιορισμούς σε αυτή την μετά-κορονοϊό εποχή

Παρίσι: Ανοίγει ξανά το μουσείο του Λούβρου

Έπειτα από τρεισήμισι μήνες το Λούβρο, το μουσείο με τους περισσότερους επισκέπτες στον κόσμο, ξανανοίγει σήμερα στο Παρίσι τις πύλες του στο κοινό, χωρίς ωστόσο να προβλέπεται να σημειωθεί η κοσμοσυρροή που γνώριζε στις καλές του εποχές, εν αναμονή της επιστροφής των ξένων επισκεπτών.

Η διεύθυνση και το προσωπικό διακατέχεται από ανυπομονησία, ανησυχία και ελπίδα για το εκ νέου άνοιγμα του μεγάλου μουσείου, το οποίο έχασε περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ σε έσοδα στη διάρκεια της καραντίνας για τον νέο κορονοϊό και προβλέπεται να στερηθεί τα συνηθισμένα πλήθη Αμερικανών, Κινέζων, Νοτιοκορεατών, Ιαπώνων και Βραζιλιάνων τουριστών που το επισκέπτονται συνήθως.

Το 75% των επισκεπτών του Μουσείου του Λούβρου είναι συνήθως ξένοι.

Το Λούβρο δεν είχε μείνει ποτέ κλειστό για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η διεύθυνση του μουσείου αναμένει τρία δύσκολα χρόνια, καθώς το σύνολο των εισιτηρίων που θα κόψει το 2020 θα απέχει πολύ από το ρεκόρ των 10 εκατομμυρίων εισιτηρίων που είχε πουλήσει το 2018.

Οι πρώτοι επισκέπτες θα μπορούν να μπουν στο μουσείο από τις 09:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος). Όλο το σύστημα μελετήθηκε για καιρό για να αποφευχθεί οποιοδήποτε περιστατικό υγειονομικού χαρακτήρα. Ωστόσο οι αρμόδιοι δηλώνουν πως είναι ήσυχοι λόγω των ευρύχωρων χώρων του μουσείου.

Η πρόσβαση μπροστά από την Πυραμίδα προβλέπεται σε τρεις σειρές και κάθε επισκέπτης οφείλει να φοράει τη μάσκα του: μια σειρά θα είναι γι'αυτούς που έχουν κλείσει ραντεβού για συγκεκριμένη ώρα μέσω Ίντερνετ από τις 15 Ιουνίου, μια για όσους έρχονται νωρίτερα και έχουν κάνει κράτηση για αργότερα και μια γι'αυτούς που θα πάνε με την ελπίδα να βρουν θέση.

Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει και πάλι από σήμερα έργα όπως η Τζοκόντα, η Νίκη της Σαμοθράκης, Η Ελευθερία οδηγεί το Λαό, Η Σχεδία της Μέδουσας, η Αφροδίτη της Μήλου,τα κοσμήματα του Στέμματος και άλλα θαυμαστά έργα, καθώς οι αίθουσες που δέχονται τους περισσότερους επισκέπτες θα ανοίξουν, όπως και αυτές που φιλοξενούν συλλογές πολύ δημοφιλείς στο κοινό της περιφέρειας του Παρισιού, όπως οι Αρχαιότητες της Αιγύπτου, της Ελλάδας και της Ρώμης.

Ορισμένες συλλογές --περίπου το 30%-- δεν θα είναι προσβάσιμες τις πρώτες εβδομάδες και μήνες, όπως των γαλλικών γλυπτών του Μεσαίωνα και της Αναγέννησης ή των τεχνών της Αφρικής, της Ασίας, της Ωκεανίας και της Αμερικής.

Ωστόσο αυτά που θα μπορεί να θαυμάσει κάποιος είναι πολλά: ο επισκέπτης θα μπορεί θεωρητικά να δει περισσότερα από 30.000 έργα διατρέχοντας μια επιφάνεια 45.000 τμ. σε μια περιήγηση που αναμένεται να είναι ευχάριστη χωρίς τον συνηθισμένο συνωστισμό και τις αναρίθμητες σέλφι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110