Πως τα Αντικύθηρα μπορούν να αλλάξουν την έρευνα για την κλιματική αλλαγή!
Τα Αντικύθηρα λόγω της θέσης τους, μπορούν να γίνουν διεθνές κέντρο έρευνας για την κλιματική αλλαγή
Τα Αντικύθηρα μπορούν να μετατραπούν σε διεθνές κέντρο έρευνας για την κλιματική αλλαγή, όπως αναφέρει δημοσίευμα του BBC.
Επιστήμονες από το παρατηρητήριο PANGEA (Panhellenic Geophysical observatory of Antikythera) ανέδειξαν το σχέδιο τους για τη μετατροπή του μικρού νησιού -των μόλις 22 μόνιμων κατοίκων- σε έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς κλιματικής αλλαγής στον κόσμο.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Η θέση των Αντικυθήρων ως σημείο συνάντησης τριών πελάγων -του Αιγαίου, του Ιονίου και του Κρητικού- έχει μοναδική γεωστρατηγική σημασία.
«Τα Αντικύθηρα βρίσκονται στο σταυροδρόμι αέριων μαζών από όλες τις ηπείρους», λέει ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών που ηγείται της επιστημονικής επιτροπής της PANGEA.
Αυτό σημαίνει ότι μεγάλα τμήματα αέρα από όλες τις ηπείρους, με τη δυνατότητα να μεταφέρουν τα χαρακτηριστικά θερμοκρασίας και υγρασίας από τον τόπο προέλευσης τους, συναντώνται ακριβώς πάνω από τα Αντικύθηρα, κάνοντας το νησί ένα «μετεωρολογικό καζάνι», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Αμοιρίδης. Σε αυτά του τα χαρακτηριστικά προστίθεται και ο πολύ καθαρός ουρανός που επιτρέπει την εύκολη παρατήρησή του από τους επιστήμονες.
Ο κ. Αμοιρίδης αναφέρει ότι στα Αντικύθηρα μπορεί κάποιος να βρει σκόνη από τη Σαχάρα, τέφρα από το ηφαίστειο της Αίτνας και αποκαΐδια από τις πυρκαγιές του Καναδά.
Στις 28 Αυγούστου του 2018, για παράδειγμα, τα συστήματα της PANGEA εντόπισαν ένα μεγάλο αριθμό από αποκαΐδια, τα οποία είχαν εκτοξευθεί στα υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας μετά από πυρκαγιές στον Καναδά.
Αυτή η ανακάλυψη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να μας δείξει τον τρόπο με τον οποίο μεταφέρεται η σκόνη, δήλωσε ο κ. Αμοιρίδης, εξηγώντας παράλληλα ότι μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε ακραία καιρικά φαινόμενα και να δημιουργήσουμε εγκυρότερα συστήματα προβλέψεων.
«Το νησί είναι το ιδανικό φυσικό εργαστήριο σχετικά με το πώς τα αερολύματα (μικρά σωματίδια σκόνης, καπνού ή ομίχλης τα οποία αιωρούνται στον αέρα) δημιουργούν σύννεφα, ένα βασικό φαινόμενο για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής», πρόσθεσε ο κ. Αμοιρίδης.
Η PANGEA έλαβε χρηματική στήριξη της τάξης των 25 εκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από 30 επιστήμονες, κυρίως μηχανικούς και φυσικούς, χρησιμοποιεί τα κονδύλια για να εγκαταστήσει τεχνολογία των υψηλότερων προδιαγραφών στο νησί. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες της PANGEA αμφισβητούν την επιστημονική κοινότητα σε σχέση με τη μεταφορά σκόνης στον αέρα.
«Σύμφωνα με την μέχρι τώρα γνώση τα σωματίδια σκόνης μεταφέρονται με τυχαίο τρόπο στην ατμόσφαιρα. Εμείς λέμε ότι αυτά τα σωματίδια ίσως ευθυγραμμίζονται κάθετα στον αέρα», επισημαίνει ο κ. Αμοιρίδης.
Αν η θεωρία της PANGEA αποδειχθεί σωστή, το οποίο θα γνωρίζουμε σε ένα περίπου χρόνο, ίσως χρειαστεί να αναθεωρήσουμε όσα γνωρίζουμε για την κλιματική αλλαγή.
«Τα καθέτως ευθυγραμμισμένα σωματίδια επιτρέπουν 10-20% περισσότερη ακτινοβολία να εισχωρήσει στην ατμόσφαιρα και να φτάσει στο έδαφος», τονίζει ο κ. Αμοιρίδης, εξηγώντας πώς η περισσότερη ακτινοβολία ίσως οδηγήσει στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.
Η ομάδα των επιστημόνων επισκέπτεται το νησί σε ομάδες των πέντε μία φορά το μήνα, αλλά το σχέδιο είναι ομάδες από ξένους επιστήμονες να ζήσουν στο νησί για μεγάλες περιόδους σε ειδικά διαμορφωμένους ξενώνες.
Οι λιγοστοί κάτοικοι του νησιού φαίνεται ότι ελπίζουν ότι η έλευση επιστημόνων θα βοηθήσει το νησί. «Η PANGEA θα αλλάξει το νησί μας. Σε παρακαλώ κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς για να βοηθήσεις το όμορφο νησί μας», είπε ένας ντόπιος στον δημοσιογράφο του BBC.
Στο δημοσίευμα βέβαια γίνεται και αναφορά στην ιστορία του νησιού και συγκεκριμένα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων, ο οποίος είναι ο πρώτος «υπολογιστής» στην ιστορία της ανθρωπότητας.
Η PANGEA σχεδιάζει να εγκαταστήσει πάνω από 40 επιστημονικά εργαλεία στο νησί τα επόμενα τρία χρόνια, από ραντάρ που θα βοηθήσουν στην κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα σύννεφα αντανακλούν και παγιδεύουν την ακτινοβολία μέχρι εξελιγμένα εργαλεία μετρήσεων των αερίων του θερμοκηπίου.
Σύντομα, όλο και περισσότεροι επιστήμονες από όλο τον κόσμο θα επικοινωνούν με τα κέντρα της NASA το πρωί και θα πίνουν τσίπουρο με τους ντόπιους το απόγευμα, καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγή: travelestate.gr