Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου στην τελική πεντάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux! (vid)

Νέα διάκριση για το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου, καθώς θα διεκδικήσει το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux

Το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου στην τελική πεντάδα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux! (vid)

Το Lux Audience Award, το μέχρι πρότινος Βραβείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πλέον έχει διευρυνθεί σε Βραβείο Lux του Ευρωπαϊκού Κοινού κι επιλέγεται τόσο από Ευρωβουλευτές/τριες όσο κι από θεατές, θ' απονεμηθεί το 2025 και μόλις ανακοίνωσε τις πέντε υποψήφιες ταινίες, επιλεγμένες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: ανάμεσά τους, το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου.

Το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux δίνεται κάθε χρόνο, ως συνεργασία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, με την υποστήριξη της Κομισιόν και της Europa Cinemas. Οι πέντε υποψήφιες ταινίες επιλέγονται από μια επιτροπή επαγγελματιών του κινηματογράφου από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, στη διάρκεια της υποψηφιότητάς τους, ως τον ερχόμενο Απρίλιο, υποτιτλίζονται και στις 24 γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και παρουσιάζονται σε πάνω από 700 προβολές που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε όλα τα κράτη μέλη, προκειμένου τόσο οι Ευρωβουλευτές/τριες όσο και οι θεατές να τις γνωρίσουν και να τις αξιολογήσουν.

Στόχος του Βραβείου Κοινού Lux είναι να γιορτάσει κι αναδείξει το ευρωπαϊκό σινεμά, αλλά και, κυρίως, να προκαλέσει το ενδιαφέρον και τη συζήτηση για σημαντικά κοινωνικά ζητήματα που αποτυπώνουν τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως τη δημοκρατία, την ευνομία, τον πλουραλισμό και την ελευθερία της έκφρασης.

Στις πέντε φιναλίστ για το Βραβείο συναντάμε, λοιπόν, με χαρά, το «Animal» της Σοφίας Εξάρχου. Είναι μόλις η τρίτη ελληνική ταινία στην ιστορία που κερδίζει την τελική υποψηφιότητα για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού LUX, μετά την «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου (2009) και το «Attenberg» της Αθηνάς Τσαγγάρη (2010), ενώ στο long list έχουν βρεθεί ταινίες σαν το «Xenia» του Πάνου Χ. Κούτρα, το «Suntan» του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt.

Οι 5 ταινίες υποψήφιες για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Κοινού Lux 2025 είναι οι:

Animal της Σοφίας Εξάρχου (Ελλάδα)
Dahomey της Mati Diop (Γαλλία)
Flow του Gints Zilbalodis (Λετονία)
Intercepted της Οκσάνα Καρπόβιτς (Ουκρανία)
Julie Keeps Quiet του Λεονάρντο Βαν Ντιλ (Bέλγιο)

Το ελληνικό και ευρωπαϊκό κοινό έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει τη φετινή αγαπημένη του ταινία στο link: luxaward-rating.

Πηγή: flix.gr