28ες Νύχτες Πρεμιέρας: Επιστροφή στις κλειστές αίθουσες με σπουδαίο σινεμά
Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας επιστρέφει από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 9 Οκτωβρίου 2022 για την 28η έκδοσή του, πιο αισιόδοξο και πλούσιο σε δράσεις από ποτέ
Ο διεθνής θεσμός αναδεικνύει και αυτή τη χρονιά νέες φωνές του παγκόσμιου σινεμά, παρουσιάζει στο κοινό μερικές από τις καλύτερες και πιο προσδοκώμενες ταινίες της σεζόν και διοργανώνει αφιερώματα, ειδικές προβολές, masterclass και παράλληλες εκδηλώσεις, δικαιώνοντας τη φανατική αγάπη των θεατών όλα αυτά τα χρόνια.
Μετά την ασφαλή και επιτυχημένη διεξαγωγή του Φεστιβάλ, σε υβριδική μορφή τα χρόνια της πανδημίας, η φετινή διοργάνωση επιστρέφει στην κανονικότητα και θα πραγματοποιηθεί αποκλειστικά σε κλειστές κινηματογραφικές αίθουσες και συγκεκριμένα στους κινηματογράφους 'Αστορ, 'Αστυ, Δαναός 1 & 2, Ιντεάλ, Τριανόν, Village Cinemas @ The Mall, αλλά και στις αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής και του Παλλάς.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Ειδικότερα, η 28η έκδοση του Φεστιβάλ φιλοξενεί 142 ταινίες, 3 διαγωνιστικά τμήματα και 4 μεγάλα αφιερώματα. Ανάμεσα στις πολυαναμενόμενες πρεμιέρες, συναντάμε το ντοκιμαντέρ της Λόρα Πόιτρας «Όλη η Ομορφιά και η Αιματοχυσία» που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, ανοίγοντας στην ταινία τον δρόμο για τα επερχόμενα Όσκαρ. Από τη Βενετία μας έρχονται και τα τιμημένα με Βραβείο Σεναρίου και Ανδρικής Ερμηνείας (Κόλιν Φάρελ) «Πνεύματα του Ινισέριν» από τον Μάρτιν ΜακΝτόνα, ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και την άκρως τολμηρή, πολυσυζητημένη Χρυσή Λεοπάρδαλη από το Φεστιβάλ του Λοκάρνο: τον «Κανόνα 34»» της Τζούλια Μουράτ.
Επίσης, οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας θα προβάλλουν τις επίσημες οσκαρικές προτάσεις της Δανίας («Ιερή Αράχνη» του 'Αλι Αμπάσι), της Ιρλανδίας («Το Ήσυχο Κορίτσι» του Κόλουμ Μπερέιντ), της Καμπότζης («Επιστροφή στη Σεούλ» του Ντέιβι Τσου), της Σερβίας («Στο Σκοτάδι» του Ντούσαν Μίλιτς), της Γαλλίας («Δύο Όψεις του Ξυραφιού» της Κλερ Ντενί) και της Πολωνίας («ΕΟ» του Γέρζι Σκολιμόφσκι), πλάι φυσικά στα φετινά φαβορί για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας που επιλέχθηκαν ως ταινία έναρξης και λήξης του Φεστιβάλ: την «Απόφαση Φυγής» του Παρκ Τσαν-Γουκ ( Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Καννών) και το «Close» του Λούκας Ντοντ (Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών).
Εκτός από σινεφιλικές συγκινήσεις, το φεστιβάλ φιλοξενεί και τις νέες δουλειές αγαπημένων διεθνών σταρ. Μεταξύ αυτών θα δούμε την Πενέλοπε Κρουζ στην «Απέραντη Αγάπη» του Εμανουέλε Κριαλέζε, τον 'Αντονι Χόπκινς στο «Armageddon Time» του Τζέιμς Γκρέι και τον Ρέιφ Φάινς να σερβίρει επικίνδυνες μαγειρικές στους 'Ανια Τέιλορ-Τζόι και Νίκολας Χουλτ στο «Μενού» του Μαρκ Μάιλοντ.
Από τα highlights της φετινής διοργάνωσης είναι και το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ του Μπρετ Μόργκεν για τον Ντέιβιντ Μπόουι, με τίτλο «Moonage Daydream», μια οπτικοακουστική καταβύθιση στη μουσική του επιδραστικού καλλιτέχνη, που θα παρουσιαστεί σε μια ειδική προβολή στην κορυφαίων τεχνικών προδιαγραφών αίθουσα VMAX Sphera των Village Cinemas στο The Mall Athens. Επίσης, το φεστιβάλ ετοιμάζει μια επετειακή προβολή για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του «Νοσφεράτου: Μια Συμφωνία Τρόμου» στο Τριανόν, προκειμένου να τιμήσει αυτό το εξπρεσιονιστικό βωβό αριστούργημα του Φρίντριχ Βίλχελμ Μουρνάου, που θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες δημιουργίες στην ιστορία του σινεμά.
Ανάμεσα στους καλεσμένους που θα παραβρεθούν φέτος στις Νύχτες Πρεμιέρας ξεχωρίζουν ο πρόσφατα βραβευμένος στο Φεστιβάλ Καννών, σκηνοθέτης Γέρζι Σκολιμόφσκι, που θα παρουσιάσει την νέα πολυσυζητημένη του ταινία «ΕΟ», η βραβευμένη με Χρυσή 'Αρκτο και υποψήφια για Όσκαρ με την ταινία της «Ψυχή και Σώμα», Ίλντικο Ενιέντι, με τη νέα της ταινία, «Η Ιστορία της γυναίκας μου», καθώς και ο Μάρκο Μορικόνε, γιος του θρυλικού συνθέτη, Ένιο Μορικόνε.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ
Δύο χρόνια μετά την απώλεια του Ένιο Μορικόνε, οι Νύχτες Πρεμιέρας, αποτίουν φόρο τιμής στο έργο και την προσωπικότητα του θρυλικού Ιταλού συνθέτη, μέσα από ένα πολύπλευρο αφιέρωμα που θα «ακουστεί» και πέρα από τη μεγάλη οθόνη. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει την πανελλήνια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Ennio » (σε σκηνοθεσία του βραβευμένου με Όσκαρ Τζουζέπε Τορνατόρε) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την παρουσίαση της βιογραφίας «Ennio Morricone - Αναζητώντας εκείνον τον ήχο», παρουσία του συγγραφέα Αλεσάντρο Ντε Ρόσα και την εικαστική έκθεση με τίτλο «Ennio Formes» στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας».
Το επόμενο αφιέρωμα της διοργάνωσης αφορά στον αυτόχειρα δημιουργό Ζαν Εστάς, τον αιχμηρό και ασυμβίβαστο σκηνοθέτη που παραμένει αταξινόμητος στον κανόνα του γαλλικού σινεμά. Με αφορμή την επανακυκλοφορία τους στις αίθουσες του εξωτερικού, οι Νύχτες Πρεμιέρας παρουσιάζουν τις δύο ταινίες μυθοπλασίας που πρόλαβε να γυρίσει ο Εστάς, «Η Μαμά και η πουτάνα» (1973) και «Μικρές μου αγαπημένες» (1974), αμφότερες αποκατεστημένες σε 4Κ.
Πενήντα χρόνια μετά την πρώτη παρέλαση Pride που έγινε στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι Νύχτες Πρεμιέρας αναδεικνύουν ταινίες που αποτελούν ορόσημο ως προς την χειραφέτηση και τη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα από μια ιστορική αναδρομή στο βρετανικό σινεμά. Μεταξύ των τίτλων που περιλαμβάνει το αφιέρωμα «Queer Britannia: Όταν το αγγλικό σινεμά βγήκε από την ντουλάπα», συναντάμε το «Sebastiane» του Ντέρεκ Τζάρμαν, την «Καταραμένη Κυριακή» του Τζον Σλέσιντζερ που προτάθηκε για Όσκαρ καλύτερης ταινίας, την αυτοβιογραφική «Τριλογία» του Τέρενς Ντέιβις, αλλά και το «Θεοί και Δαίμονες» του Μπιλ Κόντον που κέρδισε Όσκαρ σεναρίου.
Τέλος, το φεστιβάλ φιλοξενεί ένα αφιέρωμα στο «Νέο Χόλιγουντ και το αμερικανικό σινεμά των seventies», όπου θα έχουμε την ευκαιρία να θυμηθούμε, σε αποκατεστημένες κόπιες, εμβληματικές ταινίες, όπως ο «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο «Ταξιτζής» του Μάρτιν Σκορσέζε, το «Νάσβιλ» του Ρόμπερτ Όλτμαν και η «Τελευταία Παράσταση» του Πίτερ Μπογκντάνοβιτς. Την αφορμή για το μεγάλο αυτό αφιέρωμα δίνει ο παγκόσμιος εορτασμός 50 χρόνων από την πρώτη κυκλοφορία του «Νονού» στις αίθουσες.
Περισσότερες πληροφορίες για το 28ο ΔΦΚ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας στα sites των aiff.gr και cinemagazine.gr.
ΑΠΕ-ΜΠΕ