Σινεμά εκτός Στέγης: Oι «Όρνιθες» του Μπάμπη Μακρίδη στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα (vid)
Μία αξέχαστη παράσταση της Στέγης έγινε αφορμή για ταινία: οι «Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί)» του Μπάμπη Μακρίδη προσγειώνονται στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη.
Ακολουθήστε τα απαραίτητα βήματα και ονειρευτείτε ότι πετάτε… Μια νέα πτήση για την ταινία Όρνιθες (ή πώς να γίνεις πουλί) του Μπάμπη Μακρίδη αρχίζει. Οι Όρνιθες σπάνε το «αβγό» τους και συναντούν για πρώτη φορά το ζωντανό κοινό στην Ελλάδα. Το μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ του Μακρίδη έχει ταξιδέψει σε φεστιβάλ στο εξωτερικό. Είναι η πρώτη ελληνική ταινία που έκανε πρεμιέρα στο διαδίκτυο, στο πρώτο lockdown του 2020, με πάνω από 60.000 θεατές τις φορές που παρουσιάστηκε στο YouTube Channel του Ιδρύματος Ωνάση και στη συνέχεια στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Προβλήθηκε στη διακεκριμένη διεθνή πλατφόρμα MUBI. Είναι υποψήφια για Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ) και Βραβείο Ήχου στα βραβεία Ίρις 2021 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.
Από την Πέμπτη 17 Ιουνίου στις 22:30 και για λίγες μέρες, οι Όρνιθες προσγειώνονται μετά από ενάμιση χρόνο «πτήσης» στον φυσικό τους χώρο, στη μεγάλη οθόνη, και μας καλούν στο ποιητικό τους ταξίδι. Η πρώτη κινηματογραφική ταινία σε παραγωγή του Ιδρύματος Ωνάση κάνει μια επίδειξη ελευθερίας, σαν αυτή που μόνο τα πουλιά μπορούν να βιώσουν, στον θερινό κινηματογράφο Στέλλα στην Κυψέλη. Όπως αναφέρει και η εφημερίδα Guardian στην κριτική της για την ταινία, πρόκειται για «ένα ποιητικό και ουτοπικό μανιφέστο για αυτοαπελευθέρωση εμπνευσμένο από το έργο του Αριστοφάνη».
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Οι Όρνιθες του κινηματογραφιστή Μπάμπη Μακρίδη –δημιουργού του L (Sundance Film Festival 2012) και του Οίκτου (Pity, Sundance Film Festival 2018, Βραβείο Καλύτερης Ταινίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2019)– είναι μια ταινία για την πτήση και την πτώση, για την ανθρώπινη ανάγκη να πετάμε, για τον φόβο του ύψους, τον ίλιγγο, την ουτοπία, την ελευθερία, τους θεούς και τον άνθρωπο. Πρόκειται για μια υβριδική ταινία, στα όρια του ντοκιμαντέρ, της μυθοπλασίας και της πολιτικής φαντασίας.
Πηγή: culturenow.gr