Το «κατάβρεγμα» (vid)

Με αφορμή την επίθεση με βιτριόλι ο Κώστας Χαλέμος γράφει στο ΦΩΣ για «Το κατάβρεγμα», μια προφητική ινδική ταινία.

Το «κατάβρεγμα» (vid)

«Κατάβρεγμα». Λέξη που ακούγεται «δροσερή όσο ποτέ, με τον καύσωνα που μας ψήνει την τελευταία εβδομάδα. Αλλά και λέξη «μαρτυρική» από την οποία ξεπηδούν μεγάλα δεινά και δυστυχίες απύθμενες. Στις μέρες μας, η λέξη είναι επίκαιρη και με τις δυο της έννοιες…

Το «κατάβρεγμα» στα ινδικά μεταφράζεται «chhapaak». Αυτός ακριβώς είναι και ο τίτλος της ταινίας που γύρισε η σκηνοθέτης Μέχνα Γκούλζαρ, με θέμα την αληθινή ιστορία της Λάξμι Αγκαρουάλ, μιας 15χρονης κοπέλας που το 2005 δέχθηκε επίθεση με οξύ από έναν άνδρα στο Νέο Δελχί.

Η ταινία άρχισε να προβάλλεται στις αρχές του χρόνου και είμαι βέβαιος ότι, αν τύχαινε να τη δει η 35χρονη με τη μπεζ καμπαρτίνα, θα δίσταζε πολύ – ίσως μάλιστα και να απέρριπτε την ιδέα- να περιλούσει με βιτριόλι την άτυχη Ιωάννα στην Καλλιθέα.

Η Λάξμι χρειάστηκε να κάνει αρκετές πλαστικές επεμβάσεις για να αποκτήσει ξανά πρόσωπο, στον καθρέφτη και στην κοινωνία. Κι αν, με τη βοήθεια της επιστήμης, το πρώτο κάπως το κατάφερε, για το δεύτερο ακόμη πασχίζει μετά από δεκαπέντε χρόνια.

Γιατί τα τραύματα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν περιορίζονται μόνο στο κορμί. Οι επιζώντες αποστραγγίζονται από την κοινωνία, περιθωριοποιούνται. «Ο δράστης σου επιτίθεται μια φορά. Όμως η κοινωνία σου επιτίθεται κάθε φορά, σε κάθε στιγμή» είχε δηλώσει η Αγκαρουάλ.

Η ίδια έγινε ακτιβίστρια και αφιέρωσε τη σακατεμένη ζωή της σε δικαστικούς αγώνες ώστε να απαγορευτεί η ελεύθερη πώληση οξέος και να γίνει πιο εύκολη η δίωξη των δραστών. Tσάμπα πράμα. Τριάντα ρουπίες, δηλαδή 0.036 ευρώ κοστίζει ένα μπουκάλι οξύ στην Ινδία. Και οι ποινές για τους δράστες, σκέτα χάδια. Σκεφτείτε ότι μέχρι πρότινος ο νόμος αντιμετώπιζε το ίδιο τις επιθέσεις με οξύ και τις επιθέσεις με… τσάι.

Με τους αγώνες της Αγκαρουάλ κάποια πρόοδος συντελέστηκε. Μπήκε –υποτίθεται- ένας έλεγχος στις πωλήσεις του οξέος και έγινε κάποια αυστηροποίηση των ποινών. Αλλά οι επιθέσεις –σε βάρος κυρίως γυναικών- δεν σταμάτησαν. Το έγκλημα συνεχίζεται. Και δυστυχώς όχι μόνο στην Ινδία…

Δείτε το τρέιλερ της ταινίας «chhapaak»



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110