Πρωταπριλιά: Η μέρα που λέμε ψέματα για καλό - Ψευδείς ειδήσεις των εφημερίδων που άφησαν εποχή!
Πρωταπριλιά σήμερα και έχουμε κάθε λόγο να πούμε ψέματα! - Με τον καιρό το έθιμο στον Τύπο έφθινε, καθώς πλέον τα ψέματα στο ίντερνετ είναι καθημερινά - Θυμηθήκαμε μερικά απ΄ τα πιο επιτυχημένα πρωτοσέλιδα της ημέρας
Σήμερα έχουμε κάθε δικαίωμα να λέμε ψέματα, μιας και… Πρωταπριλιά! Ένα έθιμο που μας ήρθε απ΄ την Ευρώπη (οι ρίζες του ανιχνεύονται στους Κέλτες και τους Γάλλους), αλλά το προσαρμόσαμε στη δική μας κουλτούρα. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το …θύμα μας. Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο …θύτης θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Επίσης το βρόχινο νερό της Πρωταπριλιάς, θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το …θύμα, πιστεύεται ότι, σε αντίθεση με τον …θύτη, θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος, θα χηρέψει γρήγορα.
Σύμφωνα με τον Έλληνα λαογράφο Δημήτρη Λουκάτο το έθιμο αυτό αποτελεί ένα σκόπιμο «ξεγέλασμα των βλαπτικών δυνάμεων που θα εμπόδιζαν την όποια παραγωγή» όπως είναι η αρχή του μήνα τόσο για τον Μάρτιο, όσο και τον Απρίλιο υποχρεώνοντας πολλούς να λαμβάνουν διάφορα "αντίμετρα". Επίσης και ο Έλληνας λαογράφος Γιώργος Μέγας συμφωνεί πως η πρωταπριλιάτικη "ψευδολογία" παραπλανά ελλοχεύουσες δυνάμεις του κακού, έτσι ώστε να θεωρείται από τον λαό ως σημαντικός όρος μαγνητικής ενέργειας (έλξης ή αποτροπής) για μια επικείμενη επιτυχία.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Οι εφημερίδες ήταν ανάμεσα σε όσους τίμησαν δεόντως το συγκεκριμένο έθιμο! Με ψεύτικες ειδήσεις σε πηχυαίους τίτλους στα πρωτοσέλιδα, ξεγελώντας πολύ κόσμο! Με τον καιρό βέβαια και την εξάπλωση της τεχνολογίας, χάθηκε η μαγεία του πράγματος. Πλέον, στο ίντερνετ, η Πρωταπριλιά έχει γίνει καθημερινή συνήθεια. Τα λεγόμενα «hoaxes» είναι οι πιο συνηθισμένες διαδικτυακές …φάρσες. Πρόκειται για κατασκευασμένες ιστορίες με περίτεχνο τρόπο που μπορούν να ξεγελάσουν ακόμη κι έναν γνώστη του θέματος, το οποίο πραγματεύονται.
Μερικά απ΄ τα καλύτερα ψέματα
Αν και πολλά ήταν επιτυχημένα, ας θυμηθούμε μερικά απ΄ τα καλύτερα ψέματα των ελληνικών εφημερίδων.
- Το 2016 ο Ελεύθερος Τύπος γράφει στο πρωταπριλιάτικο φύλλο του πως η κυβέρνηση έχει έτοιμο το χαράτσι για Facebook και Twitter και η καρδιά των πάντων πηγαίνει στην Κούλουρη. Ευτυχώς δεν ήταν αλήθεια!
- Το 1995 έσκασε η …βόμβα ότι υπέγραψε στον Ολυμπιακό ο Ντούσαν Μπάγεβιτς. Τελικά αυτό βγήκε αληθινό έναν χρόνο μετά!
- Το 2011 η Ώρα των Σπορ γράφει ότι ο Ντέμης Νικολαΐδης βάζει 5 εκ. ευρώ στην ΑΕΚ με προτροπή της Δέσποινας Βανδή!
- Την ίδια χρονιά τα Αθλητικά Νέα φέρνουν τον Καντάφι έτοιμο να αναλάβει τον ΠΑΟΚ!
- Το 1998 σκάει η είδηση ότι επιστρέφει στη δράση με Άρη και Εθνική ο Νίκος Γκάλης!
- Ο Φίλαθλος είχε αποκαλύψει ότι ο Ρότσα σταματάει το ποδόσφαιρο για να τραγουδήσει στη Φαντασία!
- Τα ΝΕΑ είχαν κάνει μπαμ, γράφοντας ότι είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά το εικοσαχίλιαρο!
- Το 2016 η Kontra βγήκε με την είδηση περί οικουμενικής κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου!
- Το 2015 η Δημοκρατία έγραψε ότι θα κάνουν Πάσχα στην Αίγινα μαζί Τσίπρας και Μέρκελ!
Και του χρόνου!