Η εταιρεία που εκτόξευσε ο κορονοϊός - Η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά 56,5%
Η εκτόξευση της τιμής της μετοχής της εταιρείας που ο κορονοϊός έχει ενισχύσει δραματικά τη ζήτηση από μεγάλους ομίλους
Σε ποσοστό 56,5%, σε περίπου 107,8 δολάρια, έχει αυξηθεί από την αρχή της χρονιάς έως και χθες η μετοχή της αμερικανικής εταιρείας Zoom Video Communications, που δραστηριοποιείται στην παροχή υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης και υπολογιστικού νέφους (cloud computing).
Η εκτόξευση της τιμής της μετοχής της εταιρείας δεν σχετίζεται παρά με την επέλαση του κορονοϊού, που έχει ενισχύσει δραματικά τη ζήτηση από μεγάλους ομίλους για υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης. Πρόκειται για μια τάση που έγινε αισθητή αρχικά στο εξωτερικό και επεκτείνεται, ιδίως τις τελευταίες ημέρες, με γεωμετρική πρόοδο στην Ελλάδα, με ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις να εξοπλίζονται με συστήματα τηλεδιάσκεψης.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν στην «Κ» στελέχη του κλάδου της πληροφορικής, οι εταιρείες, μαζικά, προχωρούν στην υιοθέτηση λύσεων που επιτρέπουν την πραγματοποίηση τηλεδιασκέψεων και την έκδοση ψηφιακής υπογραφής και ενισχύουν τη χωρητικότητά τους σε υπολογιστικό νέφος.
Εκπαίδευση
Εκτός όμως από εταιρείες, όπως αναφέρει στην «Κ» ο Μενέλαος Μακρυγιάννης, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Bewise, που ειδικεύεται στην παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής –τουλάχιστον προτού αποφασιστεί η δεκατετραήμερη αναστολή λειτουργίας των σχολείων– υπάρχει σημαντική ζήτηση από σημαντικό αριθμό ως επί το πλείστον ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για προμήθεια συστημάτων τηλεκπαίδευσης. Για τον... εκσυγχρονισμό μιας σχολικής μονάδας με συστήματα τηλεδιάσκεψης απαιτούνται μόλις μερικές ώρες, όπως κι ένα σύντομης διάρκειας σεμινάριο στους εκπαιδευτικούς, ενώ η επιτυχία της ηλεκτρονικής διδασκαλίας εξαρτάται, βέβαια, και από την αυτοπειθαρχία των μαθητών. Δίχως αμφισβήτηση, όμως, η τηλεκπαίδευση αποτελεί το καλύτερο «αντιβιοτικό» στον COVID-19 ως προς την απρόσκοπτη συνέχιση των μαθημάτων χωρίς να απαιτείται φυσική παρουσία, ιδίως εάν ληφθεί υπόψη ότι τα περισσότερα (βασικά) συστήματα τηλεργασίας είναι δωρεάν.
Ενδεικτικά, η άδεια χρήσης του συστήματος τηλεδιάσκεψης Cisco Webex είναι δωρεάν για διάστημα 90 ημερών, χωρίς χρονικό περιορισμό και για έως 100 συμμετέχοντες. Ωστόσο, η προμήθεια συστημάτων τηλεδιάσκεψης με περισσότερες και πιο σύνθετες προδιαγραφές (π.χ. υψηλής ποιότητας εικόνα) συνοδεύεται με ετήσιο κόστος (συνδρομή) ύψους 250 ευρώ, παρέχοντας, μεταξύ άλλων, μεγαλύτερο αριθμό διαδραστικών εφαρμογών για τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη. Ως εκ τούτου, εφόσον δεν επιλεγούν οι δωρεάν λύσεις, το κόστος για μια σχολική μονάδα προκύπτει βάσει του αριθμού των τμημάτων, καθώς μία άδεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο από έναν χρήστη, εν προκειμένω εκπαιδευτικό.
Ανοδική πορεία
Στο μεταξύ, σύμφωνα με παρουσίαση, χθες, των επικεφαλής της Bewise, η εταιρεία, που έχει συμπληρώσει 18 μήνες λειτουργίας, το 2018 (πρώτο τετράμηνο λειτουργίας) είχε κύκλο εργασιών 400.000 ευρώ, ο οποίος αυξήθηκε σε 2,3 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2019.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Μακρυγιάννης, το 2020 οι πωλήσεις αναμένεται να αγγίξουν τα 3,2 εκατ. ευρώ. Εως σήμερα, η εταιρεία, που απασχολεί 38 άτομα, έχει παραδώσει 280 έργα σε 162 πελάτες, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2019 λειτουργεί γραφείο στην Κύπρο, το οποίο έχει ως χώρες ευθύνης, εκτός από τη Μεγαλόνησο, όπου έχουν υλοποιηθεί 10 έργα, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εσχάτως, στους πελάτες της Bewise προστέθηκε ένας από τους μεγαλύτερους φαρμακευτικούς ομίλους της χώρας, ο οποίος προχωρεί στην αναβάθμιση των συστημάτων τηλεδιάσκεψης.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ