Τα περιφερειακά κανάλια και το «διαζύγιο» με την Digea
Αναμενόμενη εξέλιξη, μιας και ήταν επιθυμία και των δύο πλευρών να λυθεί η συνεργασία τους.
Ούτε η Digea ούτε τα περιφερειακά κανάλια φαίνεται ότι ήθελαν να έχουν κάποια «σχέση» μεταξύ τους και έτσι το «διαζύγιο» ήταν αναμενόμενο. Γι’ αυτό και ψηφίστηκε πριν από λίγες μέρες από τη Βουλή με πρωτοβουλία βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία που… δρομολογεί τα διαδικαστικά του «διαζυγίου» και μάλιστα χωρίς αντιδράσεις.
Από τη μία πλευρά, τα περιφερειακά κανάλια εξέφραζαν τη δυσαρέσκειά τους για τα υψηλά ενοίκια μεταφοράς του σήματός τους μέσω της Digea, τα οποία έφταναν τα 1.200 ώς και τα 4.000 ευρώ τον μήνα.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Σημειώνεται ότι για τους περιφερειακούς σταθμούς της Αττικής το ενοίκιο ετησίως φθάνει και το 1 εκατ. ευρώ καθώς και ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν κλείσει περίπου 15 με 20 περιφερειακά κανάλια εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής στην Digea, ενώ τα περισσότερα χρωστάνε μεγάλα ποσά.
Τα δυσβάσταχτα έξοδα για το κόστος λειτουργίας τους ήταν αυτά που οδήγησαν τους ιδιοκτήτες των περιφερειακών σταθμών να εναντιωθούν κατά της Digea. Έτσι, από το 2016, μέσω της Ένωσης Ενημερωτικών Περιφερειακών Καναλιών, είχαν ζητήσει αναθεώρηση της σύμβασης με την Digea και μείωση του ενοικίου.
Από την άλλη πλευρά, η Digea είχε ήδη δηλώσει σε ημερίδα που οργάνωσε η ΕΕΤΕΠ στη Λαμία τον Οκτώβριο του 2018 ότι η μεταφορά του ψηφιακού σήματος των περιφερειακών καναλιών είναι ζημιογόνος για την ίδια την εταιρεία. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας άφησε να εννοηθεί ότι η Digea επιθυμεί να απαλλαγεί από τα κανάλια αυτά και πρόσθεσε ότι θα μπορούσαν να αναλάβουν μόνα τους τα έξοδα της εκπομπής σήματος.
Οπότε, όπως είναι κατανοητό, το «διαζύγιο» είναι συναινετικό. Κι αυτό το κοινό αίτημα έγινε αποδεκτό από την κυβέρνηση, καθώς με νέα τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή θα δίνεται η δυνατότητα στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς να εκπέμπουν χωρίς την Digea.
Η τροπολογία ήταν πρόταση 11 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία απεδέχθη ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς και ψηφίστηκε από τη Βουλή.
Σύμφωνα με αυτήν, δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής αναμετάδοσης των παρόχων περιεχομένου περιφερειακής εμβέλειας (δηλαδή των περιφερειακών καναλιών) μέσω Συμπληρωματικών Εγκαταστάσεων Εκπομπής.
Αφού υποβάλλουν αίτηση οι πάροχοι περιεχομένου ενός διαύλου (πολυπλέκτη) περιφερειακής εμβέλειας που επιθυμούν να μεταδοθεί το πρόγραμμά τους, η εγκατάσταση συμπληρωματικών πομπών θα επιτρέπεται με απόφαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής.
Σημειώνεται ότι τα δικαιολογητικά έγγραφα που θα συνοδεύουν την αίτηση περί λειτουργίας ΣΕΕ, το κόστος αγοράς, εγκατάστασης, λειτουργίας, μεταφοράς του σήματος στις ΣΕΕ και συντήρησης βαρύνει τα αιτούμενα κανάλια και σε καμία περίπτωση δεν εντάσσεται στα κόστη λειτουργίας του δικτύου και δεν επηρεάζει το Ανώτατο Όριο Τιμών (ΑΟΤ).
Πηγή: topontiki.gr