Πώς η Dream Team απογείωσε το ΝΒΑ παγκοσμίως
Όλα όσα άλλαξαν από το 1992 στη Βαρκελώνη μέχρι σήμερα και έκαναν το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ από τα πιο εμπορικά αθλητικά προϊόντα στον κόσμο.
To «The Last Dance» δεν έχει αναδείξει μόνο την… αυτού μεγαλειότητα, τον Μάικλ Τζόρνταν, και τους Σικάγο Μπουλς. Μέσα από το ντοκιμαντέρ του ESPN έχουν αναδειχθεί και άλλα πολύ σημαντικά θέματα, όπως αυτό που σχολίασε ο κομισάριος του ΝΒΑ Άνταμ Σίλβερ και ο πολύπειρος ρεπόρτερ του ΝΒΑ Μάικλ Γουίλμπον σχετικά με την απογείωση που βιώνει το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ του κόσμου από το 1992 και μετά, όταν και έκανε την εμφάνισή της στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης η Ντριμ Τιμ.
Η κοινή παρουσία των Μάικλ Τζόρνταν, Μάτζικ Τζόνσον και Λάρι Μπερντ στην Ντριμ Τιμ, με την οποία εκπροσωπήθηκε το μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, προσέφερε μια άλλη διάσταση στο άθλημα παγκοσμίως.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Σήμερα, 28 χρόνια μετά, οι φίλαθλοι του ΝΒΑ ανά τον κόσμο είδαν μια καναδική ομάδα (Ράπτορς) να κατακτά το πρωτάθλημα, έχοντας τζένεραλ μάνατζερ έναν Αφρικανό (Μασάι Ουζίρι) και ένα ρόστερ γεμάτο από μη Αμερικανούς παίκτες, την ώρα που ο MVP της λίγκας προέρχεται από την Ελλάδα!
Η επίδραση του ΝΒΑ παγκοσμίως από την εμφάνιση της Ντριμ Τιμ και έπειτα δημιούργησε «χρυσές γενιές» παικτών από την Ισπανία, την Αργεντινή, την Αυστραλία, την Κίνα…
Πριν από το 1992 υπήρξε ελάχιστη επίδραση του ΝΒΑ παγκοσμίως, ήταν μια πιο κλειστή, σχεδόν απολύτως αμερικανική λίγκα.
Τι είχε συμβεί μέχρι τότε;
1972, Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Σοβιετική Ένωση κέρδισε τις ΗΠΑ στον τελικό μέσα σε έντονη διαμάχη. Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ δεν κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο και οι Αμερικανοί δεν δέχθηκαν να παραλάβουν τα ασημένια μετάλλιά τους.
1976, Ολυμπιακοί Αγώνες: Πρώτη φορά υπήρξε τουρνουά μπάσκετ γυναικών. Το WΝΒΑ θα ερχόταν 20 χρόνια αργότερα και το πρώτο παιχνίδι θα γινόταν το 1997.
1987: Το Ολ Σταρ Γκέιμ του ΝΒΑ μεταδίδεται πρώτη φορά στην κρατική τηλεόραση της Κίνας (CCTV).
1989: Ο τότε κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, συναντάται πρώτη φορά με την κινεζική κυβέρνηση και συζητά για τις μεταδόσεις αγώνων στην Κίνα.
2-3 Νοεμβρίου 1990: Σανς και Τζαζ αγωνίζονται πρώτη φορά εκτός Βόρειας Αμερικής, καθώς το παιχνίδι έγινε στο Τόκιο
Τι έγινε από το 1992 και μετά;
1992, Ολυμπιακοί Αγώνες: Η καλύτερη ομάδα όλων των εποχών, αποτελούμενη από 11 σούπερσταρ του ΝΒΑ (και τον ρούκι Κρίστιαν Λέτνερ), εμφανίζεται στη Βαρκελώνη και κατακτά το χρυσό μετάλλιο, κερδίζοντας με 44 πόντους μέσον όρο κάθε παιχνίδι της.
1993-94: Ο Χακίμ Ολάζουον ανακηρύσσεται MVP και γίνεται ο πρώτος παίκτης που το πετυχαίνει και δεν έχει γεννηθεί σε κάποια από τις 50 Πολιτείες των ΗΠΑ. Θα οδηγήσει τους Ρόκετς στην κατάκτηση δύο πρωταθλημάτων.
1994: Πρώτη φορά το CCTV στέλνει τηλεοπτικό συνεργείο από την Κίνα για την κάλυψη του Ολ Σταρ Γκέιμ του ΝΒΑ.
1994: Το CCTV μεταδίδει πρώτη φορά τους τελικούς του ΝΒΑ στην Κίνα.
1996, Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Εθνική Κίνας φτάνει έως τα προημιτελικά του ολυμπιακού τουρνουά πρώτη φορά στην ιστορία της.
1996, ΝΒΑ ντραφτ: Επιλέγονται οι Άλεν Άιβερσον και Κόμπι Μπράιαντ, οι οποίοι θα γίνουν τα επόμενα χρόνια τα απόλυτα είδωλα στην Κίνα και σε όλο τον κόσμο.
2001: Ο Γουάνγκ Ζίζι γίνεται ο πρώτος Κινέζος παίκτης που θα παίξει στο ΝΒΑ.
2002: Η Αργεντινή γίνεται η πρώτη ομάδα που θα κερδίσει τους Αμερικανούς σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.
26 Ιουνίου 2002: Ο Γιάο Μινγκ επιλέγεται στο Νο 1 του ντραφτ από τους Ρόκετς και γίνεται ο πρώτος παίκτης που δεν έπαιξε στο κολεγιακό που επιλέχθηκε πρώτος.
2004: Γίνεται το πρώτο παιχνίδι ΝΒΑ ~μεταξύ Ρόκετς και Κινγκς~ στην Κίνα.
2004: Πρώτη επίσκεψη του Μάικλ Τζόρνταν στην Κίνα. Αυτό το τουρ θα εμπνεύσει κι άλλους αθλητές, όπως τους Μπράιαντ, Χάρντεν, Κάρι για να κάνουν το ίδιο τα επόμενα χρόνια.
2004, Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Πουέρτο Ρίκο κερδίζει με 19 πόντους τις ΗΠΑ στην Αθήνα, υποχρεώνοντάς τες στη μεγαλύτερη ήττα τους σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
2004, Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Αργεντινή κατακτά το χρυσό μετάλλιο στην Αθήνα και παραμένει μέχρι σήμερα η μοναδική χώρα που το έχει καταφέρει μετά την εμφάνιση της Ντριμ Τιμ το 1992.
20 Φεβρουαρίου 2005: Ο Γιάο Μινγκ επιλέγεται στην αρχική πεντάδα του Ολ Σταρ Γκέιμ με περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφους, σπάζοντας το ρεκόρ του Μάικλ Τζόρνταν.
2005: Ο Άντριου Μπόγκατ επιλέγεται στο Νο 1 του ντραφτ και γίνεται ο υψηλότερα επιλεγμένος Αυστραλός στην ιστορία του ΝΒΑ.
9 Νοεμβρίου 2007: Ο Γιάο Μινγκ αντιμετωπίζει τον συμπατριώτη του Γι Γιανλιάν στον αγώνα Ρόκετς - Μπακς, ο οποίος σημειώνει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση, καθώς μεταξύ αυτών που το παρακολούθησαν υπήρξαν και περισσότεροι από 200 εκατομμύρια Κινέζοι φίλαθλοι.
2010: Ο Στέφον Μάρμπουρι έπειτα από μια σπουδαία καριέρα στο ΝΒΑ υπογράφει με την κινεζική Σάνξι Ζόνγκγκιου. Κερδίζει τρία πρωταθλήματα με τους Ντακς του Πεκίνου (2012, 2014, 2015), οι οποίοι θα του φτιάξουν άγαλμα στην κινεζική πρωτεύουσα.
2011-12: Στη διάρκεια του λοκ άουτ του ΝΒΑ πολλοί παίκτες παίζουν εκτός Αμερικής, όπως οι Ντέρον Ουίλιαμς, Τζέι Αρ Σμιθ, Κένιον Μάρτιν και Τόνι Πάρκερ.
11 Νοεμβρίου 2014: Ο Ντιρκ Νοβίτσκι ξεπερνά τον Χακίμ Ολάζουον και γίνεται ο καλύτερος μη Αμερικανός σκόρερ στο ΝΒΑ. Θα ολοκληρώσει την καριέρα του με 31.560 πόντους, όντας 6ος κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ.
2015: Διεξάγεται το πρώτο NBA Africa Game στην Αφρική με επαγγελματίες παίκτες του ΝΒΑ.
2015, ΝΒΑ ντραφτ: Ο Σάτναμ Σινγκ επιλέγεται στο Νο 52 και γίνεται ο πρώτος Ινδός παίκτης που κέρδισε την προτίμηση ομάδας του ΝΒΑ.
2019, βραβεία ΝΒΑ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κερδίζει το βραβείο MVP, ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο καλύτερος ρούκι, ο Πασκάλ Σιακάμ ο πιο βελτιωμένος παίκτης, ενώ ο Ρούντι Γκομπέρ ο καλύτερος αμυντικός. Κανείς τους δεν είναι Αμερικανός…
2019, ΝΒΑ ντραφτ: Ο Ρούι Χατσιμούρα γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας που επιλέχθηκε στον πρώτο γύρο του ντραφτ.
Η οικονομική έκρηξη που ακολούθησε
Η παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ από την παρουσία της Ντριμ Τιμ και έπειτα, με «όχημα» τον Μάικλ Τζόρνταν αρχικά και εν συνεχεία με τους Κόμπι Μπράιαντ, Γιάο Μινγκ και Λεμπρόν Τζέιμς, μετέτρεψε τη λίγκα σε ένα από τα μεγαλύτερα εξαγώγιμα προϊόντα των Ηνωμένων Πολιτειών.
Αυτό επιβεβαιώθηκε το 2014, όταν το ΝΒΑ ανακοίνωσε τη συμφωνία του με το ESPN, το ABC και το TNT έως το 2025 έναντι 24 δισεκατομμυρίων δολαρίων!
Ήταν μια συμφωνία που άλλαξε τον χάρτη στο ΝΒΑ, που προσέφερε τη δυνατότητα στις ομάδες να δώσουν ακόμα μεγαλύτερα συμβόλαια και εν δυνάμει είναι η συμφωνία που θα αποφέρει στον κορυφαίο παίκτη του ΝΒΑ, Γιάννη Αντετοκούνμπο, 250 εκατ. δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια, αν αυτός επιλέξει να παραμείνει στους Μπακς και το Μιλγουόκι από την επόμενη σεζόν!
Το ΝΒΑ το 2014 κέρδισε 930 εκατ. δολάρια από τη συμφωνία που είχε για τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Με τη νέα συμφωνία το ποσόν αυτό ετησίως αυξήθηκε στα 2,6 δισ. δολάρια.
«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη εποχή από το να είσαι ιδιοκτήτης σε μια ομάδα του ΝΒΑ ή σε οποιαδήποτε επαγγελματική ομάδα» είχε τονίσει τότε ο ελληνικής καταγωγής ιδιοκτήτης των Ουάσινγκτον Ουίζαρντς, Τεντ Λεόνσις.
Το σάλαρι καπ του ΝΒΑ από τα… σκάρτα 70 εκατ. δολάρια για κάθε ομάδα αυξήθηκε στα 90+ εκατ. δολάρια μέσα σε μία σεζόν και δημιουργήθηκε, ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ παικτών και ιδιοκτητών, νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.
Το 2014 η «USA Today» δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο «Η Ντριμ Τιμ εξακολουθεί να έχει αντίκτυπο στο ΝΒΑ» και εκεί περιγράφεται ο τρόπος με τον οποίο εκείνη η ομάδα βοήθησε τα μέγιστα για να μετατραπεί το ΝΒΑ σε ένα παγκόσμιο προϊόν από… τριτοτέταρτο πρωτάθλημα των ΗΠΑ!
«Το μπάσκετ ήταν έτοιμο να αναδειχθεί ως άθλημα και αυτό που το εκτίναξε ήταν η Ντριμ Τιμ» είχε τονίσει ο κορυφαίος Μάικ Σιζέφσκι.
Από το 1992 και μετά έχουν διεξαχθεί περισσότερα από 150 παιχνίδια του ΝΒΑ εκτός Ηνωμένων Πολιτειών και οι αγώνες μεταδίδονται τηλεοπτικά σε περισσότερες από 200 χώρες.
«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1992 άλλαξαν κατά κάποιον τρόπο τα πάντα. Άνοιξαν την πόρτα σε πολλούς ανθρώπους και οι άνθρωποι πήδηξαν μέσα (στο ΝΒΑ)» επεσήμανε στο ίδιο άρθρο ο υπεύθυνος της εθνικής ομάδας των ΗΠΑ εδώ και χρόνια και κορυφαίο στέλεχος του ΝΒΑ, Τζέρι Κολάντζελο.
Οι Αγώνες της Βαρκελώνης έδειξαν πόσο μεγάλη επιρροή είχαν στο παγκόσμιο μπάσκετ οι παίκτες των ΗΠΑ. Ο Ροντ Θορντ (αντιπρόεδρος τότε στο ΝΒΑ) και ο Μάικ Σιζέφσκι είχαν τονίσει πως οι παίκτες της Ντριμ Τιμ ήταν «σαν τους Μπιτλς» και πλέον το άθλημα του μπάσκετ είναι μεγαλύτερο από ποτέ. «Θα έλεγα ότι σήμερα υπάρχουν 1-2 ποδοσφαιριστές που ίσως έχουν την ίδια δημοφιλία με τον Λε Μπρον» εξήγησε ο Θορν.
Βέβαια, τα τηλεοπτικά δικαιώματα δεν είναι η μοναδική πηγή εσόδων του ΝΒΑ. Πολύ μεγάλο ρόλο έπαιξε και η ανάπτυξη της… επιστήμης της εμπορευματοποίησης, που ξεκίνησε από τα «Air Jordan», αλλά έγινε ένας πυλώνας που αποφέρει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου σχεδόν 10 δισ. δολάρια ετησίως!
Οι φανέλες και τα παπούτσια των κορυφαίων παικτών του ΝΒΑ ξεπουλάνε από τις ΗΠΑ έως την Κίνα, από την Αργεντινή μέχρι την Ιαπωνία. Το ΝΒΑ το 2015 ολοκλήρωσε τη συμφωνία του με την «Adidas» και υπέγραψε νέα συμφωνία με τη «Nike» έναντι 1 δισ. δολαρίων για μια οκταετία.
Την ίδια εποχή, οι Μπακς κατασκεύασαν μέσω χορηγών νέο γήπεδο αξίας 524 εκατ. δολαρίων, χρήματα που επενδύθηκαν κυρίως γιατί στην ομάδα αυτή αγωνίζεται ο MVP του ΝΒΑ και κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, Γιάννης Αντετοκούνμπο, του οποίου η παρουσία έχει αλλάξει άρδην όχι απλά τους Μπακς, αλλά όλο το Μιλγουόκι. Σημεία των καιρών θα πει κάποιος ότι είναι η παγκοσμιοποίηση του ΝΒΑ, αλλά ως επί το πλείστον όλα ξεκίνησαν από το 1992 και την Ντριμ Τιμ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ