NBA: Αμερικανικές ιστορίες διακοπής προ... κορονοϊού!
Η διακοπή του NBA λόγω κορονοϊού είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της λίγκας! Ό,τι δεν έκαναν πολιτικές δολοφονίες, φυλετικές ταραχές και τρομοκρατικά χτυπήματα, το έκανε η πανδημία.
Η φετινή χρονιά του NBA είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση για την ιστορική λίγκα, με πρωτοφανή δεδομένα. Η σεζόν έχει διακοπεί από τις 11 Μαρτίου μετά τον εντοπισμό του θετικού κρούσματος του Ρούντι Γκομπέρ και έκτοτε το NBA έχει βάλει «λουκέτο» μέχρι νεωτέρας! Άλλες κορυφαίες αμερικανικές λίγκες, όπως το MLB (μπέιζμπολ) και το NHL (χόκεϊ), έχουν διακόψει κατά τη διάρκεια της ιστορίας τους διοργανώσεις για διάφορους λόγους. Το NHL, για παράδειγμα, στο μακρινό 1919 είχε ακυρώσει το Στάνλεϊ Καπ λόγω της Ισπανικής Γρίπης, η οποία είχε ξεσπάσει με τη μορφή πανδημίας στις αρχές του 20ού αιώνα.
Το MLB επίσης είχε αναγκαστεί να ακυρώσει την ποστ σίζον του το 1994, λόγω απεργίας των παικτών, οι οποίοι ήταν αρνητικοί στην πρόταση των ιδιοκτητών να μπει σάλαρι καπ στη λίγκα. Το NBA, από την άλλη, ποτέ πριν, στην εβδομηκοντατετραετή ιστορία του (ιδρύθηκε το 1946), δεν είχε έρθει αντιμέτωπο με μία παρόμοια κατάσταση. Και αν αναλογιστούμε τα όσα διαδραματίστηκαν στην αμερικανική ιστορία στο χρονικό αυτό φάσμα, είναι μάλλον... κατόρθωμα! Ούτε ο Ψυχρός Πόλεμος ούτε ο πόλεμος του Βιετνάμ ούτε η δολοφονία του Τζον Κένεντι ή του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, αλλά ούτε και η επίθεση στους Δίδυμους Πύργους στάθηκαν ικανές αιτίες να προκαλέσουν διακοπή αντίστοιχη με αυτή που βιώνει σήμερα το NBA λόγω του κορονοϊού!
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Οι δολοφονίες Κένεντι και Κινγκ
Η πρώτη φορά που αναβλήθηκαν παιχνίδια στο NBA λόγω εξωτερικών παραγόντων έλαβε χώρα τον Νοέμβριο του 1963. Στις 22 Νοεμβρίου, ημέρα Παρασκευή, ο Τζον Κένεντι επέβαινε, μαζί με τη σύζυγό του Τζάκι, σε μία ανοιχτή λιμουζίνα κατά τη διάρκεια περιοδείας στο Ντάλας του Τέξας και πυροβολήθηκε από ελεύθερο σκοπευτή. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ απεφάνθη ότι μοναδικός υπεύθυνος για τη δολοφονία του ήταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, άποψη η οποία έχει αμφισβητηθεί, καθώς πολλοί θεώρησαν ότι υπήρξε κρατικό σχέδιο με πολιτικά κίνητρα.
Η είδηση της δολοφονίας του Αμερικανού προέδρου προκάλεσε παγκόσμιο σοκ και φυσικά ο αθλητισμός πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Τρία παιχνίδια που επρόκειτο να διεξαχθούν στις 22 Νοεμβρίου μεταφέρθηκαν σε άλλες ημερομηνίες: το ματς Μπάλτιμορ Μπούλετς - Νιου Γιορκ Νικς μεταφέρθηκε για τις 23/1/64, το Φιλαντέλφια Σίξερς - Μπόστον Σέλτικς για τις 3/3/64, ενώ το Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς - Λος Άντζελες Λέικερς για τις 10/1/1964.
Ωστόσο, περισσότεροι αγώνες αναβλήθηκαν λόγω της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο πάστορας από την Ατλάντα και ηγέτης του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ έπεσε νεκρός έξω από ξενοδοχείο στο Μέμφις από κυνηγετική καραμπίνα, στις 4 Απριλίου 1969. Ένοχος για τη δολοφονία κρίθηκε ο Τζέιμς Ερλ Ρέι, δραπέτης από τις φυλακές Μιζούρι, ο οποίος καταδικάστηκε σε 99 χρόνια φυλάκισης, χωρίς να πραγματοποιηθεί δίκη. Όπως και στην περίπτωση του Κένεντι, η υποψία ότι υπήρχε κρατική συγκάλυψη για μια μεγαλύτερη συνωμοσία παραμένει ζωντανή μέχρι και σήμερα.
Στο άκουσμα της δολοφονίας του, χιλιάδες Αφροαμερικανοί από κάθε γωνιά της χώρας ξεχύθηκαν στους δρόμους με όπλα, μολότοφ, πέτρες, λοστούς, ρόπαλα και με συνθήματα όπως «Θα μας το πληρώσετε!». Ο πρόεδρος Τζόνσον ανέβαλε το ταξίδι του στη Χαβάη για το βιετναμικό, καθώς ένα «δεύτερο Βιετνάμ» είχε ανοίξει μέσα στις ίδιες τις ΗΠΑ! Υπό το φως αυτών των γεγονότων αναβλήθηκαν τέσσερις αναμετρήσεις: ο αγώνας Μπόστον Σέλτικς - Φιλαντέλφια Σίξερς μεταφέρθηκε από τις 7/4/1968 στις 10/4/1968, όπως και το ματς Λος Άντζελες Λέικερς - Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς, ενώ το Φιλαντέλφια Σίξερς - Μπόστον Σέλτικς και το Σαν Φρανσίκο Ουόριορς - Λος Άντζελες Λέικερς αναβλήθηκαν από τις 10/4/1968 για τις 11/4/1968.
Οι φυλετικές ταραχές σε Μαϊάμι και Λος Άντζελες
Έπρεπε να περάσουν 20 χρόνια από το 1969 για να αναβάλει και πάλι παιχνίδι του το NBA. Συγκεκριμένα, η λίγκα αποφάσισε τη μετάθεση του ματς Χιτ - Σανς στο Μαϊάμι από τις 17 Ιανουαρίου 1989 στις 19 Απριλίου. Ο λόγος για αυτή την απόφαση ήταν οι εκτεταμένες ταραχές φυλετικού χαρακτήρα που έλαβαν χώρα στην πόλη της Φλόριντα από τις 16 μέχρι τις 21 Ιανουαρίου. Η ταραχή πυροδοτήθηκε όταν ο αστυνομικός Ουίλιαμ Λοθάνο προκάλεσε τον θάνατο δύο άοπλων Αφροαμερικανών, των Κλέμεντ Λόιντ και Άλαν Μπάνσαρντ. Το Μαϊάμι μαστιζόταν από χρόνια φυλετική πόλωση και κοινωνικές ανισότητες, όπως απεδείκνυαν και οι πρότερες ταραχές το 1968 και το 1980, πάλι λόγω καταπάτησης δικαιωμάτων Αφροαμερικανών πολιτών.
Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο Λος Άντζελες στις 29 Απριλίου 1992, όταν τέσσερις αστυνομικοί του LAPD αθωώθηκαν για τον άγριο ξυλοδαρμό και τη χρήση υπερβολικής βίας κατά τη σύλληψη του Ρόντνεϊ Κινγκ. Οι αντιδράσεις έφεραν ταραχές ακόμα και στο κέντρο της πόλης, με χιλιάδες ανθρώπους να ξεσηκώνονται για έξι ημέρες και την αστυνομία να αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση. Λεηλασίες, επιθέσεις, εμπρησμοί και δολοφονίες έγιναν μια καθημερινότητα και το NBA αναγκάστηκε να αναβάλει δύο αγώνες play off προγραμματισμένους για τις 30/4 (Κλίπερς - Τζαζ) και 1/5 (Λέικερς - Μπλέιζερς). Τελικά, και οι δύο αγώνες αναβλήθηκαν για τις 3/5 και μεταφέρθηκαν στο Λας Βέγκας. Το NBA ωστόσο ήθελε να μεταφέρει τον αγώνα των Κλίπερς είτε στο Σαν Ντιέγο είτε στο Σολτ Λέικ. Ο ιδιοκτήτης των Κλίπερς αρνήθηκε την πρόταση της λίγκας.
Η σφαγή στο Λύκειο Κολουμπάιν
Έχει περιγραφεί ως «η πιο θανατηφόρα ένοπλη επίθεση σε σχολείο των ΗΠΑ». Στις 20 Απριλίου 1999 δύο τελειόφοιτοι μαθητές, οι Έρικ Χάρις και Ντίλαν Κλίμπολντ, εισήλθαν οπλισμένοι στο Λύκειο Κολουμπάιν, στην Πολιτεία του Κολοράντο, εκτελώντας εν ψυχρώ 12 συμμαθητές τους και έναν δάσκαλο. Ακόμη τραυμάτισαν 21 άτομα, ενώ άλλα τρία τραυματίστηκαν κατά την προσπάθειά τους να διαφύγουν. Οι δράστες στη συνέχεια αυτοκτόνησαν. Το εξαιρετικά περίτεχνο σχέδιό τους περιελάμβανε την πυροδότηση μιας βόμβας για να προκληθεί πυρκαγιά για την εκτροπή των πυροσβεστών, κάποιες δεξαμενές προπανίου που μετατράπηκαν σε βόμβες και τοποθετήθηκαν στην καφετέρια και 99 εκρηκτικές συσκευές και βόμβες σε αυτοκίνητα.
Στην πρωτεύουσα του Κολοράντο, το Ντένβερ, την ίδια μέρα οι Νάγκετς επρόκειτο να υποδεχθούν τους Μπλέιζερς. Ο αγώνας αναβλήθηκε για να διεξαχθεί τελικά στις 2 Μαΐου. Η σφαγή προκάλεσε μεγάλη συζήτηση για τους νόμους ελέγχου των όπλων στην Αμερική, τις κλίκες στα σχολεία, τον εκφοβισμό. Μετά το Κολουμπάιν προωθήθηκαν πολιτικές μηδενικής ανοχής, δηλαδή μεγαλύτερη επιβολή ελέγχου στους μαθητές με το πρόσχημα της ασφάλειας του σχολείου. Καλλιεργήθηκε τεχνηέντως, για να απομακρυνθεί η συζήτηση από το νομοθετικό πλαίσιο των όπλων στις ΗΠΑ, ένας ηθικός πανικός σχετικά με την γκοθ κουλτούρα, τα κοινωνικά απομονωμένα άτομα (παρόλο που οι δράστες δεν ανήκαν σε αυτή την κατηγορία), τη χρήση του διαδικτύου και τη βία στα βιντεοπαιχνίδια. Έχουν περάσει 21 χρόνια από τα τραγικά γεγονότα του Κολουμπάιν και οι ένοπλες επιθέσεις στα αμερικανικά σχολεία παραμένουν ένα θλιβερά συνηθισμένο φαινόμενο. Μάλιστα, το ματς του Ντένβερ είναι το μόνο που έχει αναβληθεί μέχρι σήμερα λόγω ένοπλης επίθεσης σε σχολείο.
Τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου
Στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 ο δυτικός κόσμος έμελλε να αλλάξει για πάντα. Όλα ξεκίνησαν όταν σε τέσσερα πολιτικά αεροσκάφη εκδηλώθηκε αεροπειρατεία από ισλαμιστές τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Τα τρία από αυτά οδηγήθηκαν από τους αεροπειρατές και προσέκρουσαν στους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και στο Πεντάγωνο, ενώ το τέταρτο συνετρίβη σε ανοιχτό χώρο. Οι Δίδυμοι Πύργοι κατέρρευσαν λίγη ώρα μετά τις συγκρούσεις των αεροσκαφών επάνω τους, προκαλώντας χιλιάδες απώλειες: εκτός από τους 19 νεκρούς αεροπειρατές, συνολικά από τις επιθέσεις 2.977 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 24 παραμένουν αγνοούμενοι, ενώ πάνω από 25.000 τραυματίστηκαν, με τις συνολικές υλικές ζημιές να ξεπερνούν τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η αποφράδα ημέρα της Αμερικής αποτέλεσε κομβικό σημείο στην αλλαγή των διεθνών σχέσεων, στην κοινωνική και πολιτική ζωή σε όλο τον κόσμο, ενώ παραμένει μέχρι και σήμερα η μεγαλύτερη τρομοκρατική επίθεση σε αμερικανικό έδαφος. To ΝΒΑ αναγκάστηκε να ακυρώσει οριστικά πέντε αγώνες της preseason, οι οποίοι θα διεξάγονταν σε Ιταλία, Γερμανία και Ιαπωνία. Συγκεκριμένα, ανήμερα της επίθεσης ματαιώθηκαν τα ματς Τίμπεργουλβς - Σκαβολίνι Πέσαρο και Ράπτορς - Μπάσκετς Μπον, όπως και οι δύο αγώνες στις 13 του μήνα: Τίμπεργουλβς - Ράπτορς και Ουόριορς - Λέικερς. Δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ επίσης ούτε το δεύτερο σερί ματς μεταξύ Λέικερς και Ουόριορς, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για τις 14 Σεπτεμβρίου.
Η βομβιστική επίθεση στη Βοστόνη
Δώδεκα χρόνια μετά την 11η Σεπτεμβρίου, το τρομοκρατικό χτύπημα στον Μαραθώνιο της Βοστόνης ήρθε να επαναφέρει οδυνηρές μνήμες στην επιφάνεια. Στις 15 Απριλίου του 2013, στη διάρκεια του 117ου Μαραθώνιου της Βοστόνης, από την έκρηξη δύο βομβών, κοντά στη γραμμή του τερματισμού, έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι και τραυματίστηκαν 183, πολλοί από τους οποίους ακρωτηριάστηκαν. Στις 2.49 το μεσημέρι τοπική ώρα, περίπου τρεις ώρες μετά τον τερματισμό των νικητών και ενώ συνέχιζαν να τερματίζουν οι συμμετέχοντες, οι οποίοι ανέρχονταν συνολικά σε 24.000, εξερράγησαν με διαφορά δεκατριών δευτερολέπτων δύο βόμβες στην Μπόιλστον Στριτ, κοντά στην Κόπλεϊ Σκουέαρ, λίγα μέτρα πριν από τη γραμμή του τερματισμού. Για τον ένα εκρηκτικό μηχανισμό πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε μια χύτρα ταχύτητος, ενώ ο δεύτερος είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί.
Επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από εκρηκτικά, κομμάτια μετάλλου και μεταλλικά σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένοι σε μαύρες νάιλον σακούλες ή σακίδια πλάτης. Από την έκρηξη των βομβών έχασαν τη ζωή τους η Κρισλ Κάμπελ, 29 ετών, η Λου Λινγκζί, 23 ετών, και ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ. Δράστες της επίθεσης ήταν οι Τσετσένοι αδελφοί Τάμερλαν και Τζοχάρ Τσαρνάεφ. Σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία ο Τάμερλαν τραυματίστηκε θανάσιμα, ενώ ο Τζοχάρ διέφυγε αρχικά, για να συλληφθεί λίγες μέρες αργότερα και στις 16 Μαΐου 2015 καταδικάστηκε εις θάνατον με θανατηφόρα ένεση. Ανήμερα του βομβιστικού χτυπήματος επρόκειτο να διεξαχθεί στη Βοστόνη το ματς Σέλτικς - Πέισερς. Ωστόσο, καθώς ήταν το τελευταίο ματς της κανονικής περιόδου και δεν επηρέαζε την κατάταξη των ομάδων στην post season αποφασίστηκε να ακυρωθεί οριστικά, χωρίς τελικά να πραγματοποιηθεί ποτέ.
Η ακύρωση των 45 δευτερολέπτων στο Ντιτρόιτ
Αφήσαμε για το τέλος μια πιο ιδιαίτερη ιστορία, όπου δεν ακυρώθηκε ή αναβλήθηκε όλος ο αγώνας, αλλά μόλις 45 δευτερόλεπτα! Στις 19 Νοεμβρίου 2004 οι Πίστονς υποδέχθηκαν τους Πέισερς στο Ντιτρόιτ. Mε περίπου 45" να απομένουν για το φινάλε, ο Ρον Αρτέστ έκανε ένα σκληρό φάουλ στον Μπεν Ουάλας, ο οποίος στη συνέχεια τον έσπρωξε, με τον φόργουορντ των Πέισερς να ανταποδίδει. Δεν άργησαν να έρθουν στα χέρια παίκτες από τους πάγκους των δύο ομάδων, ενώ λίγο μετά ο Ρον Αρτέστ ανέβηκε στην εξέδρα και επιτέθηκε σε οπαδό, ο οποίος του πέταξε μπουκάλι μπίρας. Το διαβόητο περιστατικό, που έμεινε γνωστό ως «Malice at the Palace», οδήγησε σε αυστηροποίηση των ποινών για περιστατικά βίας από τους παίκτες, αυξημένη ασφάλεια μεταξύ παικτών και οπαδών, αλλά και περιορισμένη πώληση αλκοολούχων ποτών σε παιχνίδια.
Ο Ρον Αρτέστ αποβλήθηκε για 86 παιχνίδια συνολικά λόγω της χειροδικίας του στον οπαδό, ενώ ακόμα 8 παίκτες τιμωρήθηκαν με αποκλεισμό συνολικά 60 παιχνιδιών! Αποτέλεσμα των επεισοδίων (που αντίστοιχα δεν είχε δει έως τότε το NBA, ούτε φυσικά είδε ξανά), τα τελευταία 45" ακυρώθηκαν, με τους Πέισερς να φεύγουν με το διπλό από το Ντιτρόιτ (82-97).
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ