Ολυμπιακός: Άφησαν εποχή - Ήταν ομάδα-θρύλος και παικταράδων!
Το «ΦΩΣ» αναλύει το πού ήταν και πώς εξελίχθηκαν οι μπασκετμπολίστες του Ολυμπιακού που κατέκτησαν τα δύο σερί ευρωπαϊκά τρόπαια το 2012 και το 2013. Ο Σπανούλης, ο Πρίντεζης, ο Παπανικολάου ο Χάινς και τα άλλα παιδιά.
Έχουμε, λοιπόν, τις επετείους δύο σπουδαίων, μεγάλων και ιστορικών στιγμών για την ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού. Στις 12 Μαΐου του 2013 οι Πειραιώτες κατέκτησαν για δεύτερη σερί σεζόν το πρωτάθλημα Ευρώπης, παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ κόντρα στη Ρεάλ, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι έκαναν την προηγούμενη σεζόν δεν ήταν τυχαίο, ενώ στις 13 Μαΐου του 2012 οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν δικό τους το βαρύτιμο τρόπαιο. Με εκείνον τον συγκλονιστικό τρόπο, με την εκπληκτική ανατροπή στα τελευταία 12 λεπτά, η οποία ολοκληρώθηκε με το σήμα κατατεθέν-σουτ του Γιώργου Πρίντεζη.
Ρίχνοντας τώρα μία ματιά στο ρόστερ της ομάδας εκείνης της εκπληκτικής διετίας (2011-2013), θα αναγνωρίσουμε παίκτες-θρύλους της διοργάνωσης. Μπασκετμπολίστες που ακολούθως έπαιξαν σε αρκετά φάιναλ φορ, συμμετέχοντας σε τελικούς και κατακτώντας ξανά τα τρόπαια, αλλά και αρκετά βραβεία στην Ευρωλίγκα. Αθλητές που σημείωσαν ρεκόρ, που έπαιξαν ΝΒΑ και σε πρωτοκλασάτους συλλόγους της διοργάνωσης, εκτοξεύοντας τις μετοχές τους στα ύψη. Παίκτες που έγιναν σούπερ σταρ.
Ολυμπιακός: Ψάχνοντας το εύκολο γκολ...
Το ξεκίνημα, όμως, εκείνης της καταπληκτικής ομάδας, υπό τις οδηγίες του Ντούσαν ‘Ιβκοβιτς, δεν ήταν εύκολο. Δεν είχε λάμψη και τα φώτα της δημοσιότητας δεν ήταν πάνω τους. Οι περισσότεροι αντιμετωπίστηκαν με αμφισβήτηση. Σε κάποιους υποτιμήθηκε το ταλέντο και το μέγεθος των δυνατοτήτων τους, άλλοι χαρακτηρίστηκαν... τελειωμένοι και υπερεκτιμημένοι, σε σημείο προσβολής. Βέβαια, όλα αυτά βοήθησαν σε κάτι.
Εκείνος ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τη σεζόν δίχως άγχος, δίχως πίεση και «πρέπει» για πρωτάθλημα και φάιναλ φορ. Θυμόμαστε πως στην καθιερωμένη Media Day σχεδόν... απαγορευόταν να μιλήσει κανείς για τίτλους και διακρίσεις. Προχώρησαν σεμνά και ταπεινά, όντες ενωμένοι και συσπειρωμένοι, και όταν από τον Φλεβάρη και μετά βρήκαν ρυθμό και εκτόξευσαν την απόδοσή τους, ήταν ασταμάτητοι, επαναφέροντας τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή σε Ελλάδα και Ευρώπη με εντυπωσιακό και συναρπαστικό τρόπο.
Ας δούμε όμως τους πρωταγωνιστές εκείνης της ομάδας που συμμετείχαν τόσο στο Ευρωπαϊκό του 2012 όσο και σε εκείνο του 2013. Ποιοι ήταν σε εκείνη την περίοδο και πώς εξελίχθηκαν.
Κάιλ Χάινς
Όταν ακούστηκε πως ο Ολυμπιακός απέκτησε τον ύψους 1,96 μ. Κάιλ Χάινς για τη θέση του σέντερ, αρκετοί... γελούσαν. «Πού πάμε με σέντερ κάτω από δύο μέτρα;» έλεγαν ορισμένοι, χαρακτηρίζοντας τη συγκεκριμένη κίνηση ως μία φθηνή λύση περιορισμένων δυνατοτήτων. Βλέπετε, είχαν προηγηθεί οι μεταγραφές με τους διαφημισμένους Νίκολα Βούιτσιτς και Ράσο Νεστέροβιτς στο «5» και η αντίθεση δημιουργούσε προβληματισμούς.
Ποιος να το έλεγε, όμως, πως ο… σέντερ τσέπης θα εξελισσόταν σε έναν από τους κορυφαίους ξένους που έχουν αγωνιστεί ποτέ στην ομάδα μπάσκετ του Πειραιά. Θεριό ανήμερο μέσα στη ρακέτα, «βράχος» στην άμυνα, ξεχειλίζοντας από αυταπάρνηση και μαχητικότητα. Εξπέρ στο πικ ε ρολ, τρομερός στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, έτρεχε... σφαίρα στο ανοιχτό γήπεδο με την μπάλα στα χέρια, συνεισφέροντας τα μέγιστα και στις δύο πλευρές του παρκέ. Ήταν καθοριστικός στις δύο «ερυθρόλευκες» Ευρωλίγκες. Τι έκανε μετά; Αναδείχθηκε κορυφαίος σέντερ της δεκαετίας στη διοργάνωση, βγήκε δύο φορές αμυντικός της χρονιάς (2016, 2018) και κατέκτησε ακόμη δύο φορές το τρόπαιο (2016, 2019) με τους Ρώσους, παίζοντας κάθε χρόνο στα φάιναλ φορ.
Πέρο Άντιτς
Ο Ολυμπιακός τον απέκτησε την τελευταία στιγμή, προς το τέλος του Σεπτέμβρη του 2011, έχοντας διακριθεί νωρίτερα στο Ευρωμπάσκετ με τα Σκόπια. Είχε να παίξει Ευρωλίγκα από το 2005 με την ΑΕΚ, όταν και ήταν πιτσιρικάς. Στα 29 του χρόνια, ουσιαστικά, έκανε το μεγαλύτερο βήμα στην καριέρα του. Σχολιάστηκε, όμως, πως ήταν παίκτης της σειράς και περιορισμένων δυνατοτήτων.
Τελικά, εξελίχθηκε σε ένα πολύτιμο εργαλείο για τους «ερυθρόλευκους» και ταίριαξε ιδανικά στη θέση «4» με τον Γιώργο Πρίντεζη, με τον έναν να καλύπτει τις αδυναμίες του άλλου. Τι έκανε μετά; Πήγε και έπαιξε στο ΝΒΑ για τους Ατλάντα Χοκς (!) για δύο χρόνια (2013-15) και όταν επέστρεψε κατέκτησε την Ευρωλίγκα το 2017 με τη Φενέρμπαχτσε.
Βασίλης Σπανούλης
Δεν τελείωσε καλά το 2011 για εκείνον, καθώς είχε ενοχλήσεις στους κοιλιακούς, μην μπορώντας να αποδώσει σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Ακόμη και εκείνος αμφισβητήθηκε για το αν μπορούσε να σταθεί ως μπροστάρης... Ακολούθως, έκανε επέμβαση το καλοκαίρι, δούλεψε εντατικά και όταν επέστρεψε έκανε πράγματα και θαύματα! Ο αρχηγός εκείνης της ομάδας, ο μεγάλος ηγέτης του Ολυμπιακού, που πήρε την ομάδα από το χέρι σχεδόν μόνος του στην αρχή.
Με τη σιδερένια του θέληση παρέσυρε και τους συμπαίκτες του, οδηγώντας τους στην κορυφή της Ευρώπης επί δύο συναπτά έτη, κερδίζοντας ισάριθμες φορές και το βραβείο του MVP στα φάιναλ φορ. Παράλληλα, αναδείχθηκε και MVP της σεζόν στην Ευρωλίγκα για το 2013. Τι έκανε μετά; Οδήγησε τους Πειραιώτες σε ακόμη δύο τελικούς (2013, 2015), βγήκε τρεις φορές μέλος της καλύτερης πεντάδας (2012, 2013, 2015), έγινε ο πρώτος σκόρερ και ο πρώτος πασέρ στην ιστορία της διοργάνωσης, κορυφαίος στο σύστημα αξιολόγησης, δεύτερος σε εύστοχα τρίποντα, ενώ έχει χαρακτηριστεί ο πολυτιμότερος μπασκετμπολίστας στην Ευρωλίγκα για τη δεκαετία που μας πέρασε. Ο θρύλος του Θρύλου αλλά και των ευρωπαϊκών γηπέδων.
Γιώργος Πρίντεζης
Όταν επέστρεψε από τη Μάλαγα, για αρκετούς έδειχνε ως παίκτης που ήταν υπερτιμημένος, σχεδόν «τελειωμένος». Φόργουορντ από το... δεύτερο ράφι. Έλα όμως που το καλοκαίρι του 2011... αναγεννήθηκε από τις στάχτες του! Δούλεψε εντατικά, βελτίωσε σε μεγάλο βαθμό το παιχνίδι του, εξελίχθηκε, βρήκε την αγωνιστική του ταυτότητα, φανέρωσε ηγετικά στοιχεία και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κατάκτηση των δύο σερί ευρωπαϊκών τροπαίων. Έζησε και μία ονειρεμένη στιγμή για κάθε αθλητή, με το νικητήριο σουτ που έβαλε στον τελικό της Πόλης.
Πριν από λίγες εβδομάδες βρέθηκε στην καλύτερη ομάδα της δεκαετίας στην Ευρωλίγκα, έχοντας χαρακτηριστεί το κορυφαίο «4άρι» που είδαμε στη διοργάνωση σε αυτό το διάστημα. Τι έκανε μετά; Έφτασε σε δύο τελικούς φάιναλ φορ (2015, 2017) μαζί με τους Πειραιώτες, συνέχισε να σημειώνει κρίσιμα-νικητήρια σουτ, βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της διοργάνωσης το 2017, είναι ο τρίτος σκόρερ στην ιστορία της διοργάνωσης, δεύτερος σε εύστοχα δίποντα και πέμπτος στα ριμπάουντ. Δέχθηκε επίσημο ενδιαφέρον από τους Νικς για το ΝΒΑ, αλλά και από άλλες ομάδες της Ευρωλίγκας, επέλεξε όμως να μείνει στην ομάδα της καρδιάς του.
Kώστας Παπανικολάου
Χαρακτηρίστηκε ως ταλέντο που χαραμίστηκε, που δεν είχε την επιθυμητή εξέλιξη, ενώ άλλοι τον χαρακτήρισαν υπερεκτιμημένο. Πώς απάντησε; Εξελίχθηκε στο βασικό «3άρι» του Ολυμπιακού στις δύο Ευρωλίγκες, όντας ο κορυφαίος του τελικού το 2012 (18 πόντοι, 3/3 τρ.), «εξαφανίζοντας» τον σπουδαίο Αντρέι Κιριλένκο. To 2013 αναδείχθηκε καλύτερος νέος παίκτης της Ευρωλίγκας! Τι έκανε μετά; Μεταγραφή-ρεκόρ στην Μπαρτσελόνα και ταξίδι στο ΝΒΑ, παίζοντας σε Ρόκετς και Νάγκετς. Επέστρεψε στον Ολυμπιακό το 2016, φτάνοντας μαζί του έως και τον τελικό του 2017.
Βαγγέλης Μάντζαρης
Η μετακίνησή του από το Περιστέρι στον Ολυμπιακό το 2011 πέρασε στα... ψιλά. Αρκετοί θεώρησαν πως δεν θα μπορέσει να ξεχωρίσει. Ο Ντούσαν ‘Ιβκοβιτς, όμως, του έδωσε τον ρόλο του βασικού πλέι μέικερ στην ομάδα και εκείνος τα πήγε περίφημα, ταιριάζοντας ιδανικά στο πλευρό του Βασίλη Σπανούλη. Κατέκτησε δύο φορές το τρόπαιο (2012, 2013), όντας... κέρβερος στα πρώτα χρόνια στα αμυντικά του καθήκοντα. Επιπλέον, έπαιξε σε ακόμη δύο τελικούς (2015, 2017) φάιναλ φορ με τους Πειραιώτες, μένοντας στο μεγάλο λιμάνι για μία οκταετία (2011-2019).
Κώστας Σλούκας
Και εκείνος αμφισβητήθηκε, ακόμη και από τον Ντούσαν ‘Ιβκοβιτς. Κάποιοι θεωρούσαν πως έχει αδυναμίες στην άμυνα και πως δεν θα μπορούσε να σταθεί στο κορυφαίο επίπεδο. Στην πορεία κέρδισε τον σεβασμό του Σέρβου κόουτς, βρήκε ρόλο και στον τελικό της Κωνσταντινούπολης το 2012 ήταν ο παίκτης που άλλαξε τον ρυθμό του αγώνα. Κατέκτησε με τον Ολυμπιακό δύο σερί (2012, 2013) Ευρωπαϊκά, ενώ ήταν φιναλίστ με τους «ερυθρόλευκους» και το 2015 στη Μαδρίτη. Τι έκανε μετά; Πήγε στη Φενέρμπαχτσε, πήρε το τρόπαιο ξανά το 2016, εξελίχθηκε σε γκαρντ πρώτης γραμμής και το 2019 βρέθηκε στην κορυφαία πεντάδα της Ευρωλίγκας. Πλέον... σφάζονται ομάδες στα πόδια του και οι Πειραιώτες προσπαθούν να τον επαναφέρουν στο μεγάλο λιμάνι.
Έισι Λο
Όταν ήρθε τον Γενάρη του 2012, αρκετοί αναρωτιούνταν αν θα μπορούσε να ταιριάξει δίπλα στον Βασίλη Σπανούλη. Τελικά, κούμπωσε στο πλευρό του αρχηγού όσο κανένας άλλος ξένος γκαρντ. Οι συμπαίκτες του τον λάτρεψαν και έχουν να λένε τα καλύτερα. Έπαιξε σχεδόν με ένα... πόδι στο φάιναλ φορ του 2012, δείχνοντας πάθος και αυταπάρνηση, ενώ ήταν ο MVP του τελικού το 2013. Δυστυχώς, το πρόβλημα που είχε στο γόνατο τον ανάγκασε σε ηλικία μόλις 30 ετών να σταματήσει το μπάσκετ...
Γκετσεβίτσιους/Κατσίβελης: Αμφότεροι είχαν μικρό ρόλο στις επιτυχίες, αλλά ο καθένας πρόσφερε όποτε χρειάστηκε. Ο Ολυμπιακός στάθηκε το υψηλότερο σκαλί της καριέρας τους. Ειδικά ο Έλληνας γκαρντ είχε δυνατότητες, αλλά του έλειψε η αγωνιστική εκτόξευση.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ