Oλυμπιακός: Ένα ρόστερ χωρίς… θέσεις
Ο φετινός Ολυμπιακός θα μεταμορφώνεται ανάλογα τις συνθήκες του εκάστοτε αγώνα, καθώς διαθέτει παίκτες που μπορούν να αναλάβουν από δύο έως και τρεις ρόλους.
Έγιναν αρκετές αλλαγές φέτος στο ρόστερ του Ολυμπιακού. Οι Πειραιώτες μας συνήθιζαν σε μικρές προσθαιφαιρέσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτό το καλοκαίρι είχαμε αρκετές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. Είναι χαρακτηριστικό πως από το «ερυθρόλευκο» σύνολο της αγωνιστικής σεζόν που πέρασε, παρέμειναν μόλις έξι παίκτες! Ο λόγος για τους Βασίλη Σπανούλη, Γιώργο Πρίντεζη, Κώστα Παπανικολάου, Νίκολα Μιλουτίνοφ, Αλέξανδρο Βεζένκοφ, συν τον Γουίλ Τσέρι, ο οποίος αν και είχε μείνει ελεύθερος, ξαφνικά αποφασίστηκε να παραμείνει στο μεγάλο λιμάνι.
Παράλληλα, το εντυπωσιακό είναι πως φέτος αποχώρισαν περισσότεροι μπασκετμπολίστες από αυτούς που παρέμειναν. Συνολικά, έφυγαν δέκα (!) παίκτες. Ο λόγος για τους Μπριάντε Γουέμπερ, Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (Γιούτα Τζαζ), Αξέλ Τουπάν, Γιάνις Στρέλνιεκς (ΤΣΣΚΑ), Βαγγέλη Μάντζαρη (Ούνικς), Δημήτρη Αγραβάνη (Προμηθέας), Γιώργο Μπόγρη (Προμηθέας), Ζακ ΛεΝτέι (Ζαλγκίρις), Γιάνις Τίμα (Χίμκι) και Βασίλη Τολιόπουλο (ΑΕΚ). Ο Ντέιβιντ Μπλατ, λοιπόν, άλλαξε σε μεγάλο βαθμό τα πρόσωπα στο ρόστερ, διαμορφώνοντας την ομάδα όπως ακριβώς ήθελε. Είναι προφανής η ανανέωση και η επένδυση κυρίως σε ξένους παίκτες, με το ελληνικό στοιχείο να μειώνεται. Εδώ δεν άσκησαν και… βέτο οι Αγγελόπουλοι, γιατί κάπου και εκείνοι ένιωσαν πως κάποιοι Έλληνες παίκτες εφησυχάστηκαν. Οι Πειραιώτες, λοιπόν, βαδίζουν σε μία νέα εποχή, αλλά και σε μία διαφορετική φιλοσοφία, σε εκείνη του Ντέιβιντ Μπλατ, η οποία εστιάζει σε άλλα σημεία, σε σύγκριση με τους προκατόχους του (Ίβκοβιτς, Μπαρτζώκα, Σφαιρόπουλο).
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Ντέιβιντ Μπλατ απέκτησε αρκετούς παίκτες που διαθέτουν έφεση στο σουτ και στο σκοράρισμα, αλλά και ικανότητα στο «ένας εναντίον ενός». Αθλητές οι οποίοι μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις για τον εαυτό τους, αλλά και να σουτάρουν μετά από ντρίμπλα. Παράλληλα, όμως, έδωσε και μεγάλη έμφαση στο να στελεχώσει το ρόστερ του με μπασκετμπολίστες που μπορούν να αναλάβουν δύο και τρεις διαφορετικούς ρόλους μέσα στην πεντάδα. Θα λέγαμε πως ο Ντέιβιντ Μπλατ ετοιμάζει να παρουσιάσει έναν Ολυμπιακό που θα παίξει ένα μπάσκετ χωρίς θέσεις! Ρίχνοντας μία ματιά στο ρόστερ των «ερυθρολεύκων», με εξαίρεση τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, όλοι οι άλλοι παίκτες μπορούν να παίξουν από δύο έως και τρεις θέσεις. Έτσι αποκτά και βάθος στον πάγκο.
Είναι δεδομένο πως στη νέα σεζόν θα δούμε πολλές και διαφορετικές πεντάδες από τον Ολυμπιακό μέσα στο παρκέ, με τον Ντέιβιντ Μπλατ να διαμορφώνει τα σχήματά του ανάλογα τις ανάγκες, τις περιστάσεις και την εξέλιξη που θα παίρνει ο κάθε αγώνας των «ερυθρολεύκων». Μία ομάδα που θα μεταμορφώνεται ανάλογα με τις ανάγκες της, λειτουργώντας σαν… Λερναία Ύδρα. Το ρόστερ αυτή την στιγμή διαθέτει δεκατρείς παίκτες (με τους Ποκουσέφσκι και Αρσενόπουλο να αναμένεται να προστεθούν στο ρόστερ έχοντας βοηθητικό ρόλο) και σύμφωνα με τα «θέλω» του Ντέιβιντ Μπλατ, ο κάθε παίκτης προορίζεται κυρίως για αυτές τις θέσεις.
Το ρόστερ του Ολυμπιακού (2019-2020)
Πλέι-μέικερ: Γουέιντ Μπάλντγουιν, Αντώνης Κόνιαρης, Γουίλ Τσέρι
Σούτινγκ-γκαρντ: Βασίλης Σπανούλης, Μπράντον Πολ, Κέβιν Πάντερ
Σμολ-φόργουορντ: Κώστας Παπανικολάου, Σάσα Βεζένκοφ.
Πάουερ-φόργουορντ: Γιώργος Πρίντεζης, Μιντάουγκας Κουζμίνσκας,
Σέντερ: Νίκολα Μιλουτίνοφ, Όγκουστιν Ρούμπιτ, Ίθαν Χαπ
Όμως, όπως αναφέραμε, με εξαίρεση τον Νίκολα Μιλουτίνοφ, όλοι οι άλλοι παίκτες μπορούν να λειτουργήσουν και σε άλλες θέσεις. Ας αναλύσουμε το γιατί. Οι Μπάλντγουϊν, Κόνιαρης και Τσέρι μπορούν να παίξουν και στις δύο θέσεις των γκαρντ, όπως και ο Σπανούλης. Ο Πάντερ είναι «2άρι», αλλά μπορεί να λειτουργήσει από το «1» έως και το «3», ενώ ο Πολ έχει μάθει να αγωνίζεται όχι μόνο σαν σούτινγκ-γκαρντ, αλλά και σαν σμολ-φόργουορντ σε χαμηλά σχήματα. Ο Κώστας Παπανικολάου πέρσι χρησιμοποιήθηκε από τον Ντέιβιντ Μπλατ τόσο στο «2» (σε ψηλά σχήματα), όσο και στο «4», ενώ ο Σάσα Βεζένκοφ μπορεί να αγωνιστεί με άνεση και στις δύο θέσεις των φόργουορντ. Το ίδιο ισχύει και για τον Λιθουανό Κουζμίνσκας, ενώ ο Πρίντεζης έχει συνηθίσει να τοποθετείται και στο «5» σε ειδικές καταστάσεις. Στους ψηλούς, ο Ρούμπιτ αποκτήθηκε κυρίως για τον ρόλο του σέντερ, αλλά η θέση που ξέρει καλύτερα είναι εκείνη του πάουερ-φόργουορντ, ενώ ο Χαπ μπορεί να λειτουργήσει όχι μόνο στο «5», αλλά και στο «4».
Όπως γίνεται αντιληπτό, δεν θα υπάρχουν συγκεκριμένες πεντάδες, ούτε ξεκάθαρες θέσεις στον νέο Ολυμπιακό. Για παράδειγμα, αν θελήσει να παίξει με κοντό και γρήγορο σχήμα, θα μπορεί να βάλει τους Τσέρι, Πάντερ, Πολ, Κουζμίνσκας και Ρούμπιτ για παράδειγμα. Θα θελήσει να χρησιμοποιήσει ψηλή πεντάδα; Θα μπορεί να βάλει τους Μπάλντγουϊν, Παπανικολάου, Βεζένκοφ, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ. Είναι πολλοί και διάφοροι οι συνδυασμοί, αλλά και οι μεταμορφώσεις που θα αποκτά η ομάδα κατά την διάρκεια της σεζόν. Θα έχει και αυτό το ενδιαφέρον του.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ