Ολυμπιακός: Ψάχνει να βρει τον εαυτό του στην Ευρωλίγκα

O Oλυμπιακός προσπαθεί να βρει ρυθμό στο παιχνίδι του και ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δοκιμάσει ήδη 34 διαφορετικές πεντάδες, προσπαθώντας να δώσει ρυθμό στους παίκτες του.

Ολυμπιακός: Ψάχνει να βρει τον εαυτό του στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός νίκησε τη Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ, σε ένα παιχνίδι το οποίο ήταν κάκιστο από πλευράς θεάματος. Οι Πειραιώτες μπορούν να κρατήσουν μόνο την επικράτηση από αυτό το ματς. Είναι ξεκάθαρο πως οι «ερυθρόλευκοι» ακόμη ψάχνονται. Αν και διατηρούν έναν ποιοτικό βασικό κορμό, έχουν προστεθεί-επιστρέψει ποιοτικοί παίκτες στο ρόστερ (Βεζένκοφ, Ντόρσεϊ, Βιλντόζα, Φουρνιέ) και ο Γιώργος Μπαρτζώκας προσπαθεί να δώσει ρόλους και να βρει τα κατάλληλα σχήματα. Η ομάδα του Πειραιά βρίσκεται σε μία διαδικασία να εντάξει ομαλά τις νέες προσθήκες. Ο προπονητής των «ερυθρολεύκων» ανοίγει το ροτέισον για να δώσει ρυθμό σε όλους, αλλά είναι φανερό πως ψάχνεται και αυτός.

Οι 34 διαφορετικές πεντάδες

Είναι χαρακτηριστικό πως σε αυτό το πρώτο διάστημα της σεζόν και συγκεκριμένα στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Ευρωλίγκας, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει δοκιμάσει 34 διαφορετικές πεντάδες. Τη στιγμή που πέρσι, στο ίδιο διάστημα της σεζόν, είχε δοκιμάσει μόλις 18. Κάτι που δείχνει πως ο Έλληνας κόουτς προσπαθεί να βρει την κατάλληλη χημεία, αλλά και τα ιδανικά σχήματα στο παρκέ. Αν και τα τελευταία χρόνια, ο Έλληνας τεχνικός είχε στο μυαλό του ξεκάθαρες πεντάδες, βλέπουμε πως αυτό φέτος έχει αλλάξει. Και είναι λογικό, καθώς φέτος, διαθέτει το πιο πλήρες και το πιο ποιοτικό ρόστερ από τότε που επέστρεψε στον Ολυμπιακό.

Ο Ολυμπιακός, βέβαια, δεν παίζει ακόμη σύμφωνα με τις δυνατότητές του. Και κόντρα στη Ζαλγκίρις έβγαλε μία εικόνα γεμάτη σκαμπανεβάσματα. Αν και οι Πειραιώτες έλεγχαν τον ρυθμό στο πρώτο μέρος, στο τρίτο και στο τέταρτο δεκάλεπτο, λες και πατούσαν σε... κινούμενη άμμο, κάνοντας «ντέρμπι» ένα δικό τους ματς. Ο λόγος που συνέβη αυτό; Από ένα σημείο και μετά κυριάρχησε η βιασύνη, πάρθηκαν κακές αποφάσεις, η ομάδα σταμάτησε να κυκλοφορεί καλά τη μπάλα, ενώ υπήρξαν και λάθη στην επικοινωνία στην άμυνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» οφείλουν να προβληματιστούν για τα 18 επιθετικά ριμπάουντ που πήρε ο αντίπαλος, για το (και πάλι) χαμηλό ποσοστό τους στο τρίποντο (4/17-23,5%) αν και διαθέτουν ένα σύνολο με εξαιρετικούς σουτέρ, αλλά και για το αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (18/19). Αν υπάρχει κάτι καλό που μπορεί να κρατήσει η ομάδα από το ματς κόντρα στη Ζαλγκίρις, είναι οι αυτοματισμοί που έβγαλε στο ανοιχτό γήπεδο, ολοκληρώνοντας έξοχα αρκετούς αιφνιδιασμούς. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό.

Το «καλημέρα» του Φουρνιέ

Ο Εβάν Φουρνιέ πραγματοποίησε την καλύτερή του εμφάνιση με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μέτρησε 15 πόντους, με 4/8 δίποντα και 1/3 τρίποντα, συν 4/7 βολές. Αυτή τη φορά πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες, έγινε πιο επιθετικός και έδειξε μέρος του ταλέντου του. Ήρθε στον Πειραιά για να δώσει ώθηση στο σκορ και υπάρχουν απαιτήσεις. Σύμφωνα με την στατιστική σκόραρε με επτά διαφορετικούς τρόπους, δείγμα του πληθωρικού ταλέντου του. Με κίνηση μακριά από τη μπάλα, με πικ εν ρολ, με σουτ, με φάση «ένας με έναν», στον αιφνιδιασμό, ύστερα από επιθετικό ριμπάουντ. Είναι θέμα χρόνου να βρει ρυθμό και να δείξει τη μεγάλη γκάμα των δυνατοτήτων του. Ένα ματς που του δίνει αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας.

Η επιστροφή του Φαλ έφερε στο παρκέ τον παλιό Ολυμπιακό!

Μπορεί ο Μουσταφά Φαλ να επέστρεψε στο παρκέ για μόλις 6 λεπτά, αλλά ο Γάλλος έδειξε το γιατί είναι πολύτιμος μέσα στο παιχνίδι της ομάδας. Ο Ολυμπιακός έχει χτιστεί την τελευταία τριετία γύρω από τον Γάλλο σέντερ. Αποτελεί το άρμα μάχης του, το αποκούμπι του όταν τα πράγματα στραβώνουν στην επίθεση και ο πυλώνας του στην άμυνα. Η προσοχή που τραβάει στην επίθεση ο θηριώδης ψηλός και η ικανότητά του στη πάσα ξεκλειδώνουν καταστάσεις για τον Ολυμπιακό. Αυτό φάνηκε και κόντρα στην Ζάλγκιρις, με τον Γάλλο να μετέχει σε φάσεις, να μοιράζει μπάλες, θυμίζοντας τον καλό Ολυμπιακό των τελευταίων ετών.