Ολυμπιακός: Όλοι για έναν και ένας για όλους
Το μότο που υπάρχει στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού έχει περάσει στο DNA όλων των παικτών, με την ομάδα να συσπειρώνεται στα δύσκολα, φτάνοντας πλέον το σερί της στο 5-0. Γράφει ο Ν. Ψιλόπουλος.
Ο Ολυμπιακός κλήθηκε να δώσει διπλή αγωνιστική κόντρα σε Φενέρμπαχτσε και Εφές. Δύο ομάδες με υψηλότερο μπάτζετ, με γεμάτα ρόστερ, έχοντας φιλοδοξία να φτάσουν φέτος στο φάιναλ φορ. Οι Πειραιώτες μπήκαν στη μάχη έχοντας νοκ άουτ τόσο τον Κώστα Σλούκα όσο και τον Άλεκ Πίτερς. Έδωσαν μάχες χωρίς τον κορυφαίο τους δημιουργό και έναν εκ των καλύτερων παικτών τους αλλά και δίχως έναν από τους καλύτερους σουτέρ τους. Παρά το γεγονός αυτό, όμως, κατόρθωσαν να μοιράσουν 21 ασίστ στην Πόλη και 24 στο ΣΕΦ, να μετρήσουν 58,6% (17/29) στα τρίποντα απέναντι στη Φενέρ και 64,5% στα δίποντα (20/31) κόντρα στην Εφές. Και στα δύο ματς κέρδισαν τις μάχες στα ριμπάουντ (35-40, 36-28), αν και οι αντίπαλοι έδειχναν ισχυρότεροι σε αυτόν τον τομέα.
Στην Τουρκία έκανε το βήμα μπροστά ο εκπληκτικός Αϊζάια Κάνααν (20 πόντοι, 6/9 τρίποντα), ηγήθηκε της προσπάθειας ο Κώστας Παπανικολάου (21 πόντοι), ενώ ήταν πολύτιμη και η συνεισφορά των Τόμας Ουόκαπ (12 πόντοι, 7 ασίστ) και Σάσα Βεζένκοφ (12 πόντοι, 12 ριμπάουντ). Στο ΣΕΦ φώναξε δυναμικό «παρών» ο Μιχάλης Λούντζης (13 πόντοι, 7 ριμπάουντ) βάζοντας μεγάλα σουτ και παίζοντας κρίσιμες άμυνες, με τον Σάσα Βεζένκοφ να κυριαρχεί (23 πόντοι, 4/8 τρίποντα) και τους Μουσταφά Φαλ (10 πόντοι) και Σακίλ Μακ Κίσικ (10 πόντοι, 4 ασίστ) να ακολουθούν. Σχεδόν σε κάθε ματς υπάρχουν διαφορετικοί πρωταγωνιστές, δείγμα του βάθους που έχει η ομάδα στο ρόστερ, της ποιότητας των παικτών αλλά και του υψηλού βαθμού χημείας και ομοιογένειας. Το μότο όλοι για έναν και ένας για όλους είναι οδηγός για τον φετινό Ολυμπιακό. Τα προβλήματα τούς συσπειρώνουν, με τον κάθε παίκτη να βγάζει στο παρκέ ένα ισχυρό αίσθημα ευθύνης.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Ο Ολυμπιακός αριθμεί ένα θεαματικό 5-0 νικηφόρο σερί, έχοντας επικρατήσει απέναντι σε Βίρτους Μπολόνια (83-85), Ρεάλ Μαδρίτης (73-60), Μακάμπι Τελ Αβίβ (95-89), Φενέρμπαχτσε (73-93) και Αναντολού Εφές (76-70). Συνολικά αριθμεί 84,4 πόντους στην επίθεση σε αυτές τις αναμετρήσεις, 75 πόντους παθητικό και 21 ασίστ ανά παιχνίδι. Αριθμοί εντυπωσιακοί, οι οποίοι αποδεικνύουν το γιατί οι Πειραιώτες είναι αυτήν την περίοδο η πιο φορμαρισμένη ομάδα στην Ευρώπη. Οι 4 από τις 5 προαναφερθείσες ομάδες που κέρδισε είναι αντίπαλοι οκτάδας, γεγονός που μεγαλώνει ακόμη περισσότερο το «ερυθρόλευκο» επίτευγμα.
Βρίσκει την ιδανική φόρμουλα και στην άμυνα
Ο Ολυμπιακός, μαζί με την Μπασκόνια, διαθέτουν την καλύτερη επίθεση στην Ευρωλίγκα (85 πόντοι), είναι πρώτος στις ασίστ (22), αλλά και στο σύστημα αξιολόγησης. Στην άμυνα δεν είναι κακός, αλλά επειδή ακριβώς επιδιώκει να παίζει ένα γρήγορο μπάσκετ, σε υψηλό τέμπο και σε πολλές κατοχές, αυτόματα πηγαίνει σε υψηλά σκορ. Λογικό, λοιπόν, από τη στιγμή που έχει την κορυφαία επίθεση, να δέχεται και περισσότερους πόντους στην άμυνα. Πλέον, όμως, το τελευταίο διάστημα έχει δείξει σημάδια βελτίωσης σε αυτό το κομμάτι. Λειτουργεί καλύτερα τόσο στην προσωπική άμυνα όσο και στην ομαδική. Έχει ιδιαίτερη σημασία πως κόντρα στην Εφές οι Σέιν Λάρκιν και Ουίλ Κλάμπερν ναι μεν μέτρησαν μαζί 20 πόντους, αλλά είχαν συνολικά 2/10 τρίποντα και 4/12 δίποντα. Δεν μπορούσαν να πάρουν... ανάσα για να σουτάρουν καλά, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε τραβηγμένες προσπάθειες, σχεδόν πάντα υπό πίεση.
Επίσης, στις τρεις από τις πέντε σερί νίκες του (κόντρα σε Εφές, Φενέρμπαχτσε και Ρεάλ) ο Ολυμπιακός κράτησε τους αντιπάλους του κάτω από τους 75 πόντους. Τη Ρεάλ για την ακρίβεια την κράτησε στους 60 πόντους, τη Φενέρ στους 73 πόντους και την Εφές στους 70 πόντους. Χρειάστηκε να περάσουν μερικοί μήνες, αλλά πλέον ο Ολυμπιακός δείχνει να μετατρέπεται σε αυτό που θέλει ο Γιώργος Μπαρτζώκας αμυντικά: μία ομάδα που μπορεί να στηριχθεί στις αρχές της, αλλά να παίξει με κάθε στυλ.
Ο αλτρουισμός και η αρχηγική παρουσία του «Παπ»
Ο Κώστας Παπανικολάου ήταν ο MVP της εβδομάδας για τον Ολυμπιακό. Κόντρα στην Εφές έκανε σχεδόν τα πάντα στο παρκέ (6 πόντοι, 6 ασίστ, 5 ριμπάουντ, 1 κλέψιμο), ενώ ήταν εξαιρετικός και απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (21 πόντοι, 3/3 τρίποντα, 4 ριμπάουντ). Απέναντι στην ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έπαιξε τόσο στο «3» όσο και στο «4» κάνοντας καλή δουλειά στην άμυνα απέναντι στον Ουίλ Κλάιμπερν. Είναι η προσωποποίηση του αλτρουισμού σε αυτήν την ομάδα, θα κάνει αυτά που πρέπει, βγάζει ηγετικό χαρακτήρα στο παρκέ και συνεχίζει να παίζει καταλυτικό ρόλο στην καλή λειτουργία της «ερυθρόλευκης» μηχανής.
Παράδειγμα προς μίμηση ο Λούντζης
Ο Μιχάλης Λούντζης έχει σε όλη τη σεζόν τον ρόλο του 12ου παίκτη, του έξτρα γκαρντ, παίζοντας κατά κύριο λόγο στο ελληνικό πρωτάθλημα. Άλλοι παίκτες ενδεχομένως να δυσφορούσαν, αλλά αυτό δεν ισχύει μαζί του. Ξέρει τον ρόλο του, σέβεται τους συμπαίκτες του και απολαμβάνει το γεγονός πως βρίσκεται σε αυτήν την ομάδα. Αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. Φέτος στην Ευρωλίγκα είχε χρόνο συμμετοχής κοντά στα 5 λεπτά, αλλά απέναντι στην Εφές έπαιξε 19. Όχι μόνο βοήθησε τον Ολυμπιακό, αλλά εξελίχθηκε και σε παίκτη-πρωταγωνιστή. Μέτρησε 13 πόντους, με 2/3 δίποντα και 3/3 τρίποντα, ενώ μάζεψε και 7 ριμπάουντ. Ο κρυφός άσος στο μανίκι του Γιώργου Μπαρτζώκα, καταφέρνοντας να μπει και στα παπούτσια του Κώστα Σλούκα, καλύπτοντας το κενό του. Πριν από το ματς κόντρα στην Εφές είχε μόλις 11 πόντους σε 10 ματς και τώρα έβαλε 13 πόντους σε ένα ματς, με σχεδόν άψογα ποσοστά ευστοχίας. Ήταν εντυπωσιακός ο βαθμός ετοιμότητάς του, ενώ έδωσε ρεσιτάλ και στην άμυνα. Έβαλε δύσκολα στον Σέιν Λάρκιν και τον ανάγκασε να υποπέσει σε αρκετά λάθη, βγάζοντάς τον εκτός ρυθμού.