Ολυμπιακός: Αλήθειες και ερωτήματα
Η κατηφόρα του Ολυμπιακού στις έξι ήττες του στα δεύτερα ημίχρονα, η απουσίας της ικανότητας στο παιχνίδι «ένας με έναν» και τα διαφορετικά πρόσωπα που δείχνει η ομάδα - Μονόδρομος η νίκη στο ΟΑΚΑ.
Είναι ήττα που πονάει αυτή απέναντι στον Ερυθρό Αστέρα. Γιατί με αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα, συν εκείνο από τη Βαλένθια στο ΣΕΦ, ουσιαστικά η ομάδα του Πειραιά «σβήνει» τα παλικαρίσια διπλά σε Βαρκελώνη και Μαδρίτη. Έχασε έδαφος ο Ολυμπιακός στην κατάταξη, απομακρύνθηκε από την τετράδα και αν συνεχίσει έτσι θα νιώσει την καυτή ανάσα των αντιπάλων του για την παραμονή του στην οκτάδα. Μιλώντας με παίκτες και προπονητές, προσπαθούν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, σχολιάζοντας πως η λίγκα έχει εξελιχθεί σε πρωτάθλημα α λα... ΝΒΑ. Δηλαδή πως οι διαφορές ανάμεσα σε αρκετές ομάδες είναι μικρές και για αυτόν τον λόγο η κάθε ομάδα μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε αντίπαλο σε κάθε έδρα. Την Πέμπτη δεν έχασε μόνο ο Ολυμπιακός από τον Ερυθρό Αστέρα στον Πειραιά αλλά και η πρωτοπόρος Φενέρμπαχτσε στην Πόλη από την Παρτιζάν. Η Μπαρτσελόνα από τη Βαλένθια (84-83), η Μονακό από το Μιλάνο (79-71). Όλοι οι πρωτοπόροι έχασαν.
Δεκτά όλα αυτά, αλλά είναι θέμα για την ομάδα το γεγονός πως μέτρησε δύο σερί ήττες, χάνοντας από αντιπάλους που θεωρητικά δεν είναι για οκτάδα. Έχασε μέσα από τα χέρια του το ματς στη Γαλλία απέναντι στη Βιλερμπάν, σπατάλησε ξανά τη διαφορά που πήρε κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Γιατί συμβαίνει αυτό όμως; Ποιος είναι ο λόγος που σε όλες τις ήττες τους οι Πειραιώτες παίζουν εξαιρετικά στο πρώτο ημίχρονο και στο τέλος χάνουν τα ματς; Κατάντησε ρουτίνα να μπαίνουν δυναμικά στους αγώνες και από το 25' και μετά να δείχνουν πως ξεμένουν από βενζίνη.
Βαθμολογία Super League: Μόνος στην κορυφή ο Ολυμπιακός
Ίδια συμπεριφορά στις ήττες…
H ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα ήταν η 6η φέτος για τον Ολυμπιακό στην Ευρώπη. Ρίχνοντας μία ματιά στη στατιστική, σε όλα αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα οι Πειραιώτες είχαν πάντα το προβάδισμα στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Ήταν μπροστά με 37-33 κόντρα στη Μονακό, με 47-34 απέναντι στη Βαλένθια, με 45-43 κόντρα στη Μακάμπι, με 41-33 στην Τουρκία με την Εφές, με 47-30 στην έδρα της Βιλερμπάν και 45-41 στο ΣΕΦ με τον Ερυθρό Αστέρα. Στο τέλος όμως έχασαν.
Και σε αυτό έχει ευθύνη η υποτονική άμυνα, καθώς το παθητικό του Ολυμπιακού στα δεύτερα ημίχρονά του στις ήττες έχει μέσον όρο τους 48.1 πόντους. Με παθητικό κοντά στους 50 πόντους στα δεύτερα ημίχρονα, ειδικά όταν τα ματς γίνονται κλειστά και κρίνονται στο τέλος, είναι δύσκολο να κερδίσεις. Οι αριθμοί τα λένε όλα για τη συμπεριφορά της ομάδας στα δεύτερα ημίχρονα στις ήττες. Δέχθηκε 49 πόντους από τη Βαλένθια (35-49), την Εφές (30-49) και τον Ερυθρό Αστέρα (41-49), 48 από τη Μονακό (39-48) και 47 από τις Μακάμπι (39-47) και Βιλερμπάν (28-47). Τα δεύτερα ημίχρονα έχουν εξελιχθεί σε εφιάλτη για τον Ολυμπιακό, σε αρρώστια στην οποία δεν έχει καταφέρει να βρει φάρμακο. Πάλι προηγήθηκε με +12 (42-30 στο 18') απέναντι στους Σέρβους και ξαφνικά βρέθηκαν στο -11 (67-78 στο 35'). Δηλαδή μέσα σε 17 λεπτά σημειώθηκε ένα επιμέρους σκορ 25-48! Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση.
Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό
Ο Ολυμπιακός δείχνει σημάδια βιασύνης, εφησυχασμού αλλά και έπαρσης μόλις παίρνει το προβάδισμα στο σκορ. Ορισμένες φορές δημιουργείται ένας ναρκισσισμός, έχοντας την ψευδαίσθηση πως εύκολα ή δύσκολα η ομάδα θα πάρει τη νίκη. Κάποιοι παίκτες δείχνουν να βγάζουν σημάδια κούρασης. Ο Σάσα Βεζένκοφ παίζει σχεδόν 30 λεπτά σε κάθε ματς, υπάρχουν ματς που έχει αγωνιστεί και 35λεπτα και δεν είναι εύκολο να έχεις πάντα τα ίδια επίπεδα ενέργειας. Παράλληλα, ο αντίπαλος έχει μάθει το παιχνίδι του πολυδιαφημισμένου Βούλγαρου και έχουν αρχίσει να βρίσκουν τρόπους να τον περιορίζουν. Οι Σέρβοι τού έκοψαν την κίνηση μακριά από την μπάλα, του έστησαν «παγίδες» μέσα στο ματς και έδειξαν άριστα προετοιμασμένοι ώστε να τον αναχαιτίσουν. Πλέον, θα χρειαστεί να βρεθούν συστήματα για να βγαίνει από αυτές αλλά και να συνεχίσει να είναι παραγωγικός με άλλους τρόπους. Αποτελεί βάσιμη συζήτηση το γεγονός πως ο Γιώργος Μπαρτζώκας συνηθίζει να κάνει μικρό ροτέισον στα δεύτερα ημίχρονα, κάτι που στα προηγούμενα ματς το πλήρωσε, αλλά απέναντι στον Αστέρα είναι γεγονός πως μοίρασε περισσότερο τον χρόνο. Κάποιοι παίκτες όμως δεν τον δικαίωσαν.
Ήταν εύστοχο το σχόλιο που έκανε ο Ταρίκ Μπλακ, ο οποίος, βιώνοντας την κατάσταση της ομάδας εκ των έσω, μας έκανε σοφότερους με τις δηλώσεις του: «Όταν η αντίπαλη ομάδα δεν μας αφήνει να βγάλουμε την ασίστ που θέλουμε, μας μπερδεύει και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Όταν δεν βγαίνουν οι συνεργασίες μας και η κυκλοφορία της μπάλας που έχουμε στοχεύσει, δημιουργείται πρόβλημα. Δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε όταν μας διαβάζουν σε αυτό το κομμάτι». Θα λέγαμε πως είναι η συνέχεια της υπόθεσης με τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο αντίπαλος πλέον μπορεί να διαβάσει τον Ολυμπιακό και οι Πειραιώτες καλούνται να βρουν εναλλακτικές λύσεις αλλά και διαφορετικούς τρόπους ανάπτυξης στην επίθεση. Αν δεν βγουν τα πικ εν ρολ (με δημιουργούς τους Σλούκα-Ουόκαπ και τους Φαλ-Μπολομπόι να τελειώνουν τις φάσεις), αν δεν μπουν τα τρίποντα, αν δεν κυκλοφορήσει σωστά η μπάλα, τότε ο Ολυμπιακός αναλώνεται σε ντρίμπλες και σε σκοτωμένες επιθέσεις, μη δείχνοντας να έχει ιδιαίτερο ταλέντο αλλά και έμπνευση στο παιχνίδι ένας με έναν.
Ωραίο το ομαδικό παιχνίδι, χορταίνει το μάτι σου με το μπάσκετ που έχει παρουσιάσει φέτος ο Ολυμπιακός, με την υπέροχη κυκλοφορία της μπάλας, αλλά στις νίκες χρειάζεται να έχεις και ικανότητα στο ένας με έναν. Κόντρα στον Αστέρα απουσίασε σε μεγάλο βαθμό το κάθετο παιχνίδι, έλειψε η προσωπική φάση, κάτι που έχει συμβεί και σε άλλες ήττες. Χρειάζεται να βρεθεί ισορροπία σε αυτά τα δύο στυλ παιχνιδιού. Οι «ερυθρόλευκοι» έχουν φύγει από την εποχή που τα περίμεναν όλα από τους Σπανούλη και Πρίντεζη, πλέον λειτουργούν περισσότερο ομαδικά, ενδεχομένως και πιο θελκτικά, αλλά στα δύσκολα χρειάζονται και οι παίκτες που θα κάνουν τη διαφορά με την προσωπική φάση. Εδώ θα λέγαμε πως χρειάζεται η ομάδα να βρει μία ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο τρόπων ανάπτυξης.
Το χειρότερο αμυντικό παιχνίδι
Ο Ερυθρός Αστέρας μέχρι πρότινος αδυνατούσε να σκοράρει πάνω από 75 πόντους, αλλά στο ΣΕΦ σημείωσε 90. Οι Σέρβοι κατόρθωσαν να σκοράρουν +20 πόντους σε κάθε δεκάλεπτο, δείχνοντας σταθερότητα και συνέπεια στην επίθεση. Αυτό παράλληλα σημαίνει πως και η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν σχεδόν σε όλο το ματς κατώτερη των περιστάσεων. Η ομάδα από το Βελιγράδι έκανε... πάρτι μέσα στη ρακέτα με 74.1% (20/27) στα δίποντα. Ό,τι σουτ και να πήραν οι Σέρβοι η μπάλα πήγαινε μέσα, ενώ στο δεύτερο μέρος βρήκαν ρυθμό και από την περιφέρεια (11/24-45.8%).
Η στατιστική δείχνει πως ο Ολυμπιακός έκανε το χειρότερό του αμυντικό παιχνίδι φέτος κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα. Δέχθηκε 1.19 πόντους ανά κατοχή, όταν πριν το παιχνίδι δεχόταν 0.96 πόντους ανά κατοχή. Με εξαίρεση το μαχητικό πνεύμα στην άμυνα από τους Γιαννούλη Λαρεντζάκη και Τόμας Ουόκαπ, οι υπόλοιποι δεν είχαν σκληράδα στην άμυνα. Είναι γεγονός. Η ομάδα του Πειραιά φάνηκε να έχει τεράστιο πρόβλημα από τη διαρκή κίνηση των Σέρβων μακριά από την μπάλα και τα πολλά oφ σκριν (σκριν μακριά από την μπάλα) της ομάδας του Ντούσκο Ιβάνοβιτς, δεχόμενος 14 πόντους από κοψίματα στα καλάθια. Οι Σέρβοι πήραν τη νίκη έχοντας πέντε παίκτες (Βιλντόζα 22, Μίτροβιτς 13, Ντόμπριτς 12, Νέντοβιτς 12, Πετρούσεφ 14) με διψήφιο αριθμό πόντων, μοιράζοντας 23 ασίστ στο ματς. Δείγμα πως οι παίκτες του Αστέρα ένιωσαν άνετα στο παρκέ απέναντι στην άμυνα των γηπεδούχων.
Κανείς δεν ξεχνά τις νίκες, αλλά...
Κανένας δεν έχει ξεχάσει το εκπληκτικό ξεκίνημα του Ολυμπιακού φέτος στην Ευρώπη, κερδίζοντας για πρώτη φορά στην Ιστορία του μέσα στην ίδια σεζόν τις Ρεάλ και Μπαρτσελόνα μέσα στην Ισπανία. Κανείς δεν υποτιμά τις επιβλητικές νίκες των «ερυθρολεύκων» το τελευταίο διάστημα στο ΣΕΦ. Στα 4 προηγούμενα παιχνίδια τους στο Φάληρο μέτρησαν ένα επιβλητικό νικηφόρο σερί. Διέλυσαν τις Φενέρμπαχτσε (94-67), Βίρτους (117-71), Άλμπα (86-76) και Παρτιζάν (87-58), συνδυάζοντας την ουσία με το θέαμα. Δείγμα της δυναμικής της ομάδας, της ποιότητας του ρόστερ, το οποίο έχει όντως στελεχωθεί με εξαιρετικό τρόπο.
Παρά την ήττα στο ΣΕΦ, οι Πειραιώτες συνεχίζουν να έχουν την κορυφαία επίθεση στη διοργάνωση (86,4 πόντοι), ενώ παραμένουν πρώτοι (22,3) και στις ασίστ, όπως και στο σύστημα αξιολόγησης για την περισσότερο αποδοτική ομάδα. Όλα αυτά είναι προϊόν καλής δουλειάς, οι αριθμοί δείχνουν πού βαδίζει μία ομάδα, αλλά τα νούμερα, όσο καλά και αν είναι, δεν φέρνουν πάντα νίκες. Γιατί το μπάσκετ δεν είναι μόνο η επίθεση και η δημιουργία αλλά και η άμυνα.
Σε κακό βράδυ η περιφέρεια - Κλείστηκαν Βεζένκοφ και Σλούκας
Ο Ολυμπιακός είχε τους περισσότερους περιφερειακούς του σε κακό βράδυ από την περιφέρεια. Έχασαν πολλά σουτ. Οι Ουόκαπ, Κάνααν, Μακ Κίσικ και Λαρεντζάκης είχαν όλοι μαζί 3/16 σουτ (18.7%) πίσω από τα 6.75 μέτρα. Οι Πειραιώτες είναι ομάδα που ποντάρει στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, στο να βγαίνουν ελεύθερα σουτ με έξτρα πάσα. Βγήκαν αυτές οι φάσεις, αλλά η μπάλα έβρισκε κατά κύριο λόγο σίδερο. Το γεγονός αυτό δημιούργησε νευρικότητα και έφερε απογοήτευση μέσα στην ομάδα.
Παράλληλα, οι Σέρβοι επικεντρώθηκαν στο πώς θα περιορίσουν τους Σάσα Βεζένκοφ και Κώστα Σλούκα, τους δύο πιο επιδραστικούς παίκτες του Ολυμπιακού μέσα στο ματς. Ο Βούλγαρος ήταν δραστήριος στο πρώτο μέρος, βρήκε σουτ, ενώ και ο Έλληνας γκαρντ έκανε... θραύση σε σκορ και δημιουργία. Στο δεύτερο ημίχρονο όμως οι παίκτες του Ερυθρού Αστέρα τούς έκλεισαν. Ο αριστερόχειρας πάουερ φόργουορντ σημείωσε μόλις 4 πόντους, παίρνοντας πάνω του ελάχιστα σουτ, ενώ ο έμπειρος γκαρντ είχε μόλις 1/3 σουτ στο δεύτερο μέρος.
Κι όμως έχασε!
Αν κοιτάξει κανείς τη στατιστική του Ολυμπιακού, δίχως να έχει παρακολουθήσει το ματς, το πιθανότερο είναι πως θα εκτιμήσει πως οι Πειραιώτες πήραν τη νίκη στο ματς. Με θετικότατο πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη (26/7), με 54.3% στα δίποντα, με συν 10 εύστοχα τρίποντα στο ματς (11/33-33.3%), με 15 κερδισμένα επιθετικά ριμπάουντ. Ο Ερυθρός Αστέρα όμως ήταν περισσότερο εύστοχος (20/27 δίποντα-74.1%, 11/24 τρίποντα-45.8%) και κυρίως οι Πειραιώτες δεν τιμώρησαν τα 16 λάθη των Σέρβων, αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ που πήραν από εκείνους.
Η έμπνευση του Μπαρτζώκα στην τέταρτη περίοδο
Οι προπονητές έχουν το μοτίβο τους, τη ρουτίνα τους μέσα στο ματς, τις αρχές τους, αλλά ορισμένες φορές παίρνουν και ρίσκο να ανακατέψουν την τράπουλα. Δεν βγαίνουν όλα, αλλά ο Γιώργος Μπαρτζώκας το προσπάθησε. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην τέταρτη περίοδο (στο ξεκίνημά της) στους Σλούκα, Λαρεντζάκη, Μακ Κίσικ, Πίτερς και Μπολομπόι. Οι γηπεδούχοι… βυθίστηκαν αύτανδροι σε ένα τετράλεπτο (65-76, επιμέρους 3-11) και ξεκίνησαν να κυνηγούν την ώρα που ο Ουκρανός ψηλός σούταρε (αδικαιολόγητα) ό,τι μπάλα πέρναγε από τα χέρια του. Ο Μακ Κίσικ αδυνατούσε να προσφέρει ικανότητα στο ένας με έναν, ούτε με διεισδύσεις ούτε με δημιουργία, ενώ ο Πίτερς έβγαλε ξανά το υποτονικό του πρόσωπο σε ματς που η ομάδα έχει ανάγκη από άμυνα, σκληράδα και παιχνίδι επαφών. Ο Σλούκας αναλώθηκε σε αρκετές ντρίμπλες, δεν του μπήκαν τα σουτ, με τον Λαρεντζάκη να προσπαθεί να αφυπνίσει τους συμπαίκτες του με σουτ και άμυνες. Ήταν ένα σχήμα που δεν λειτούργησε θετικά για τους Πειραιώτες, έχασαν έδαφος και δεν μπόρεσαν ποτέ να γυρίσουν το ματς.
Μονόδρομος η νίκη στο ΟΑΚΑ
Ο Ολυμπιακός την ερχόμενη Παρασκευή θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ. Ένα ματς στο οποίο υπάρχει το «πρέπει» για τους Πειραιώτες. Κυρίως επειδή οι «πράσινοι» δεν είναι ομάδα οκτάδας, αλλά και γιατί δεν υπάρχουν περιθώρια για τρίτη σερί ήττα. Πρόκειται και για ένα ελληνικό ντέρμπι σε ευρωπαϊκό φόντο και όπως αντιλαμβάνεστε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης θα επηρεάσει και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Το νικηφόρο «ερυθρόλευκο» σερί απέναντι στους «πράσινους» δεν έχει καμία σημασία. Το «τριφύλλι» έχει ενισχυθεί, έχει ισχυροποιηθεί με την έλευση του Ντουέιν Μπέικον και το έδειξε στο ματς του πρωταθλήματος στο ΣΕΦ, όταν και διεκδίκησε το ματς μέχρι τέλους. Ας μην ξεχνάμε πως οι «ερυθρόλευκοι» πήραν τη νίκη ύστερα από το άστοχο σουτ του Αμερικανού φόργουορντ στο τέλος της αναμέτρησης.