Μονακό: Γιατί οι Ρώσοι ιδιοκτήτες της σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ απέφυγαν τις κυρώσεις
Οι ιδιοκτήτες της Μονακό σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ και Αλεξέι Φεντόριτσεβ, ανήκουν αμφότεροι στην κατηγορία εκείνων που απέφυγαν τις κυρώσεις από την Δύση.
Ο Ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ είναι από το 2011 ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής Μονακό ενώ από τον περασμένο Ιανουάριο και το μπασκετικό τμήμα των Μονεγάσκων ανήκει σε ρωσικά «χέρια» καθώς ο Αλεξέι Φεντόριτσεβ εξαγόρασε το 46,4 % της ομάδας από τον…Ουκρανό Σεργκέι Ντιαντέτσκο.
Όταν ξεκίνησε λοιπόν ο «χορός» των κυρώσεων ως επακόλουθο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία υπήρχε μεγάλη ανησυχία στις τάξεις των φιλάθλων της Μονακό για το εάν η ομάδα τους θα βρεθεί σε αντίστοιχη θέση με την Τσέλσι λόγω ιδιοκτησίας Αμπράμοβιτς.
Ολυμπιακός: Ο απειλητικός Παναιτωλικός και το βαρύ πρόγραμμα
Εντούτοις, τόσο ο Ριμπολόβλεβ όσο και ο Φεντότριτσεβ ήταν ανάμεσα στους ελάχιστους Ρώσους δισεκατομμυριούχους οι οποίοι απέφυγαν τις κυρώσεις.
Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ αποχώρησε από την Ρωσία το 2010 όταν εξαναγκάστηκε να πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο στην εταιρία λιπασμάτων Uralkali σε στενούς συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο ισχυρός άνδρας του ποδοσφαιρικού τμήματος της Μονακό πάντα προσπαθούσε να αποστασιοποιηθεί από το ρωσικό καθεστώς και αυτός φαίνεται να είναι ο λόγος που δεν συγκαταλέχθηκε στους 514 Ρώσους εκατομμυριούχους που υπέστησαν κυρώσεις.
Από την άλλη μεριά, ο Φεντόριτσεβ απέφυγε τις κυρώσεις πολύ απλά επειδή… δεν είναι Ρώσος. Παρά το γεγονός ότι γεννήθηκε στα βορειοδυτικά της Μόσχας και το 2006 συγκαταλεγόταν στους 100 πιο πλούσιους Ρώσους από το περιοδικό Forbes, ο 66χρονος επιχειρηματίας είναι υπήκοος του Μονακό και της Ουγγαρίας.
O Φεντόριτσεβ έφυγε από την Ρωσία στα μέσα της δεκαετίας του 80’ όταν ακόμη υφίστατο η Σοβιετική Ένωση. Από την κυβέρνηση του Μονακό ανέφεραν ξεκάθαρα: «Ο Φεντόριτσεβ είναι Ούγγρος, δεν τίθεται κανένα θέμα για κυρώσεις».
Ο ιδιοκτήτης της αντιπάλου του Ολυμπιακού στα playoffs της EuroLeague ασκεί πολυάριθμες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ουκρανία και είναι ιδιοκτήτης δύο λιμενικών τερματικών σταθμών στην Οδησσό.