Ολυμπιακός: Η διαφορά ΟΑΚΑ - ΣΕΦ και η ΤΣΣΚΑ
Τι έκανε και τι δεν έκανε ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ σε σύγκριση με το ΣΕΦ κόντρα στον Παναθηναϊκό και η «πληγωμένη» αλλά πάντα επικίνδυνη ΤΣΣΚΑ που ακολουθεί.
H... μέρα με τη νύχτα ήταν το «ντέρμπι αιωνίων» που παρακολουθήσαμε το βράδυ της Πέμπτης για τη Euroleague, σε σχέση με αυτό που έγινε πριν από έναν μήνα και κάτι μέρες στο Ειρήνης και Φιλίας για το ελληνικό πρωτάθλημα. Πέρα από τον νικητή, ήταν εντελώς διαφορετική η εξέλιξη και η γενικότερη εικόνα του αγώνα, γεγονός που έγειρε αποφασιστικά την πλάστιγγα υπέρ της ξεκάθαρα καλύτερης ομάδας εκ των δύο.
Τι έκανε, λοιπόν, και τι δεν έκανε ο Ολυμπιακός στο παιχνίδι του ΟΑΚΑ, σε σχέση με αυτό προ ενός μήνα στο ΣΕΦ; Και επιπλέον, τι ανάγκασε τον Παναθηναϊκό να κάνει ή να μην κάνει συγκριτικά με το προηγούμενο φετινό παιχνίδι των δύο ομάδων;
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Αμέσως μετά το ντέρμπι του Φαλήρου είχαμε γράψει για τα πράγματα που οφείλουν να κάνουν οι Πειραιώτες για να ανατρέψουν τα δεδομένα στις μετέπειτα αναμετρήσεις με τον ΠΑΟ. Όχι μόνο τα έπραξαν, αλλά έκαναν ακόμα περισσότερα στο παρκέ του ΟΑΚΑ, κάτι που έφερε φυσιολογικά αυτό το ονειρεμένο 65-84. Σκορ που -όπως και τα ρεκόρ τους στη Euroleague- καθρεφτίζει και τη φετινή διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων.
1. Έκλεισε τα αυτιά του κι έκανε αυτοκριτική
«Καταλαβαίνουμε την "τρέλα" του οπαδού όταν αντίπαλος είναι ο ΠΑΟ, τη συμμεριζόμαστε, αλλά η καταστροφολογία, ο πανικός και οι σπασμωδικές κινήσεις δεν μπορούν να έχουν ποτέ το παραμικρό αποτέλεσμα. Κλείνουμε τα αυτιά μας, λοιπόν, και δουλεύουμε. Γιατί -το ξαναλέμε- έχουμε ακόμα Νοέμβριο. Μια παρόμοια ήττα τον προσεχή Απρίλη μπορεί να κρίνει τα πάντα, τώρα απλά πλήγωσε τον "ερυθρόλευκο" εγωισμό και τίποτα παραπάνω».
Αυτά γράφαμε μετά την ήττα στο ΣΕΦ από τον Παναθηναϊκό. Τι έκαναν, λοιπόν, στον Ολυμπιακό; Ακριβώς αυτό, όπως πρόσταζε η σύνεση και η λογική. Δεν έδωσαν βάση στις θεωρίες... συνωμοσίας περί «ψυχολογικών», «κόμπλεξ» και τα συναφή χιουμοριστικά, ούτε και στις κραυγές για παραιτήσεις. Αντιθέτως τα αγνόησαν, έκατσαν και δούλεψαν με πρόγραμμα και μεθοδικότητα, είδαν με ωριμότητα και ψυχραιμία τι έκαναν λάθος και το διόρθωσαν, και μετά... 65-84. Τόσο απλά.
2. Εμπιστεύθηκε το ρόστερ του στα δύσκολα
Στις 23 Νοεμβρίου επισημάναμε επίσης το λάθος του Μπαρτζώκα με τη συρρίκνωση του ροτέισον, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα να... σκάσουν αρκετοί παίκτες-«κλειδιά» στον αγώνα του ΣΕΦ, όπως ο Βεζένκοφ, ο Φαλ και ο Σλούκας. Λέγαμε τότε ότι το βασικό «όπλο» του Ολυμπιακού σε σύγκριση με ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός είναι ότι υπερτερεί σε βάθος έμψυχου δυναμικού.
Γι' αυτό ακριβώς είχαμε γράψει πως ο κόουτς θα πρέπει να εμπιστευθεί περισσότερο το ρόστερ του, το οποίο άλλωστε αυτός επέλεξε και μέχρι στιγμής τον έχει δικαιώσει απόλυτα. Όφειλε, λοιπόν, να εκμεταλλευθεί την ανωτερότητά του σε αυτόν τον τομέα. Και το έκανε με πάταγο.
Όσο ο Πρίφτης... ξεθέωνε τον (εξαιρετικό αλλά απελπιστικά μόνο) Παπαγιάννη, ο Μπαρτζώκας έδινε βαθιές ανάσες στον Φαλ με τον Μάρτιν, ο οποίος σε αντίθεση με το δίλεπτο (!) που είχε παίξει στο ΣΕΦ, αυτή τη φορά ήταν υπερχρήσιμος με 7 πόντους και 6 ριμπάουντ στα 16μισι λεπτά που αγωνίστηκε.
Όσο έμενε στο παρκέ ο Νέντοβιτς ελλείψει άλλων αξιόπιστων επιθετικών επιλογών στα γκαρντ (ο Σέρβος αυτή τη φορά έπαιξε 32 λεπτά έναντι των μόλις 20 του ΣΕΦ), ο Ολυμπιακός είχε έναν φοβερό και τρομερό Σακίλ ΜακΚίσικ, ο οποίος ξεχαρβάλωσε τα όποια σχέδια και βλέψεις είχαν οι «πράσινοι» στην 4η περίοδο. Ο ΜακΚίσικ, ο οποίος στο β' μέρος του αγώνα στο ΣΕΦ δεν είχε αγωνιστεί ούτε δευτερόλεπτο.
3. Έπαιξε άμυνα... ΣΕΦ
Ήταν εξαρχής φανερό (και λογικό) ότι ο Ολυμπιακός παρατάχθηκε στο παρκέ του ΟΑΚΑ εξαιρετικά διαβασμένος και έτοιμος να αντιμετωπίσει το τρικ του Πρίφτη που τον είχε... βραχυκυκλώσει στο παιχνίδι του ΣΕΦ: Την άμυνα ζώνης, η οποία εκ προοιμίου δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματική απόντος του κορυφαίου περιφερειακού αμυντικού των «πρασίνων», του Χάουαρντ Σαντ Ρος.
Στο Μαρούσι, λοιπόν, οι Πειραιώτες έπαιξαν άμυνα... ΣΕΦ. Δέχθηκαν μόλις 65 πόντους, επίδοση που θυμίζει αυτές των άλλων Ευρωπαίων αντιπάλων του φέτος στο Φάληρο, όπου δέχεται κατά μέσο όρο 65,11 πόντους ανά παιχνίδι! Στο συγκεκριμένο ματς, μάλιστα, δέχθηκαν μακράν τους λιγότερους πόντους φέτος μακριά από το λιμάνι, καθώς η αμέσως επόμενη καλύτερη εκτός έδρας αμυντική τους επίδοση ήταν οι 79 πόντοι που είχαν δεχθεί από την Μπαρτσελόνα την 3η αγωνιστική!
Αυτή τη φορά οι «ερυθρόλευκοι» θυσίασαν μερικώς την εξαιρετική τους φετινή άμυνα μέσα στη ρακέτα (ο ΠΑΟ ήταν αρκετά αποτελεσματικός στα δίποντα με 20/35), δίνοντας μεγαλύτερη βάση στην περιφερειακή άμυνα. Από τα τρίποντα, άλλωστε, την... έπαθαν στο προηγούμενο παιχνίδι τους με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, έτσι τώρα μπήκαν αποφασισμένοι να μην το επιτρέψουν. Και πήραν άριστα, με τους «πράσινους» να... χτίζουν την μπασκέτα από τα 6.75μ. (6/25 σουτ).
Σε ατομικό επίπεδο, ο Ολυμπιακός περιόρισε σημαντικά την μακράν κορυφαία επιθετική απειλή του ΠΑΟ, τον Νεμάνια Νέντοβιτς, ενώ «έσβησε» τον πρώτο σκόρερ των «πρασίνων» στη Euroleague, Ντάριλ Μέικον. Ο Σέρβος γκαρντ είχε 17π. με 6/15 σουτ (έναντι 24π. με 8/12 στο ΣΕΦ), ενώ ο Αμερικανός (όπως και στο Φάληρο) είχε πενιχρή συνεισφορά με μόλις 7π. και κάκιστα ποσοστά (3/12 σουτ).
4. Είχε «πραγματικό» Σλούκα και ξεκούραστο Σάσα
Η εμπιστοσύνη του Μπαρτζώκα σε παίκτες που έρχονται από τον πάγκο όπως οι ΜακΚίσικ και Μάρτιν είχε ευεργετικό αποτέλεσμα και σε ό,τι έχει να κάνει με τον Σάσα Βεζένκοφ. Ο υπερηχητικός φόργουορντ πήρε 12 σουτ και εκτέλεσε 7 βολές στο ματς του ΣΕΦ, ενώ στο ΟΑΚΑ ήταν πολύ πιο «οικονομικός» με 8 σουτ και 1 βολή, αλλά και πιο αποτελεσματικός και αξιόπιστος όταν η μπάλα «έκαιγε» στο 4ο δεκάλεπτο.
Κι αυτό γιατί ήταν εμφανώς πιο ξεκούραστος, αφού αυτή τη φορά το βάρος των επιθέσεων μοιράστηκε πολύ περισσότερο. Ως αποτέλεσμα, ο Σάσα είχε το καθαρό μυαλό αλλά και τις σωματικές δυνάμεις να πάρει πιο σωστές επιλογές, να πασάρει όποτε έπρεπε και να εκτελέσει με θαυμαστή επιτυχία.
Παράλληλα, με το ροτέισον και στους γκαρντ (οι Ντόρσεϊ, Ουόκαπ και Λαρεντζάκης έπαιξαν από 21, 12 και 16 λεπτά αντίστοιχα), ο Ολυμπιακός είχε και έναν «πραγματικό» Σλούκα στο γήπεδο. Ο έμπειρος πόιντ-γκαρντ ήταν πραγματικός «στρατηγός» στο α' ημίχρονο με εξαιρετική δημιουργία και επιλογές, ενώ στο φινάλε του β' σκόραρε κρισιμότατα τρίποντα που βοήθησαν τους Πειραιώτες να καθαρίσουν μια και καλή την... μπουγάδα.
Και τώρα προσοχή στην ΤΣΣΚΑ
Και τώρα τι; Μα φυσικά η καθ' όλα δύσκολη αναμέτρηση που ακολουθεί την ερχόμενη Τετάρτη (29/12) στο Ειρήνης και Φιλίας κόντρα στην ΤΣΣΚΑ. Ένα παιχνίδι στο οποίο ο αντίπαλος είναι μεν ντεφορμέ και «πληγωμένος», όμως αυτό αποτελεί λόγο ακόμα μεγαλύτερης στοχοπροσήλωσης από πλευράς Ολυμπιακού και όχι εφησυχασμού.
Οι Ρώσοι μετρούν μόλις μία νίκη στα τελευταία τρία παιχνίδια τους, το οριακό διπλό στη Γερμανία επί της Άλμπα με τρεις πόντους διαφορά. Στα άλλα δύο η ομάδα του Ιτούδη γνώρισε τη συντριβή στην έδρα της από την Ούνικς (-21) και καθαρή ήττα από τη Ρεάλ στη Μαδρίτη, σε ένα παιχνίδι που ήταν ντέρμπι μέχρι το ξεκίνημα της 4ης περιόδου (56-55) αλλά στη συνέχεια η ΤΣΣΚΑ «έσπασε» το καλάθι σκοράροντας μόλις 10 πόντους σε ολόκληρο το τελευταίο δεκάλεπτο.
Τα ποσοστά, μάλιστα, των Ρώσων στον αγώνα της Μαδρίτης ήταν αποκαρδιωτικά: Σούταραν 12/36 δίποντα (33,3%) και ακόμα χειρότερα στο τρίποντο με 9/33 σουτ (ποσοστό 27,3%). Με άλλα λόγια, ήταν η -όχι και τόσο φημισμένη- άμυνά τους που τούς κράτησε «μέσα» στο παιχνίδι μέχρι το ξεκίνημα του 4ου δεκαλέπτου, αφού επιθετικά ήταν τραγικοί.
Η ομάδα του Ιτούδη, λοιπόν, βρίσκεται ξεκάθαρα σε κακή κατάσταση. Τα συνεχή προβλήματα τραυματισμού βασικών παικτών έχουν αποδιοργανώσει τη «ρωσική αρκούδα» και δεν της έχουν επιτρέψει να βρει ρυθμό. Παρ' όλα αυτά, όμως, παραμένει από τις μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις του μπάσκετ και άκρως επικίνδυνη, ιδίως αν υποτιμηθεί.
Ναι, ο Ολυμπιακός έχει με το μέρος του το μομέντουμ (μετράει έξι νίκες στα τελευταία επτά παιχνίδια του στη Euroleague με μοναδική... μουντζούρα την οριακή ήττα στο Βελιγράδι) αλλά και την παράδοση. Ωστόσο για να τα διατηρήσει, θα χρειαστεί απόλυτη σοβαρότητα και προσοχή απέναντι σε μια ομάδα που έχει... μόνιμη θέση στο Final Four από το 2012 κι έπειτα.