Ολυμπιακός: Ο απολογισμός της σεζόν 2020-21
Το «ΦΩΣ» αναλύει με τη βοήθεια της στατιστικής την αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού τη σεζόν 2020-21 στην EuroLeague - Μεγάλη «πληγή» το τρίποντο, το μόνο κέρδος η «εκτόξευση» του Σάσα Βεζένκοφ.
Οι αγώνες της κανονικής περιόδου στην Ευρωλίγκα ολοκληρώθηκαν. Το ελληνικό μπάσκετ βίωσε τη χειρότερη σεζόν της 20ετίας. Ο Ολυμπιακός τερμάτισε στη 12η θέση, έχοντας ρεκόρ 16 νίκες και 18 ήττες, ενώ ο Παναθηναϊκός καταποντίστηκε στη 16η, με το φτωχό 11-23. Οι Πειραιώτες στον πρώτο γύρο διεκδικούσαν στα ίσα μία θέση στα πλέι οφ, μάλιστα για ένα διάστημα βρέθηκαν σταθερά μέσα στην οκτάδα, αλλά από τα τέλη Γενάρη και μετά η ομάδα του Πειραιά βίωσε μία αγωνιστική καθίζηση. Είτε γιατί την επηρέασαν οι απουσίες, με σημαντικότερη εκείνη του Κώστα Παπανικολάου, είτε επειδή κάποιοι παίκτες στην πορεία... λύγισαν από την πίεση και το «πρέπει».
Έγιναν και λάθη βέβαια από το προπονητικό τιμ, ενώ ακόμη και κάποιοι έμπειροι μπασκετμπολίστες στην πορεία «ξεφούσκωσαν». Στοίχισε στον Ολυμπιακό και εκείνο το απογοητευτικό 7-0 σερί στις ήττες, με την ομάδα παράλληλα να αδυνατεί να προστατεύσει την έδρα της, καθώς έχασε αρκετά ματς στο ΣΕΦ, το οποίο συνήθως ήταν το «κάστρο» της. Παράλληλα, είχε το ευχάριστο κέρδος με την αγωνιστική εκτόξευση-βελτίωση του Σάσα Βεζένκοφ, ενώ είδε με ικανοποίηση και τον Χασάν Μάρτιν να εξελίσσεται σε αθλητικό σέντερ-λαβράκι. Ας ρίξουμε όμως μία ματιά στο τι έκαναν οι «ερυθρόλευκοι» στην αγωνιστική σεζόν 2020-21. Οι τομείς που διακρίθηκαν αλλά και υστέρησαν…
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Πρόβλημα η άμυνα
Σύμφωνα με το σύστημα αξιολόγησης της Ευρωλίγκας, ο Ολυμπιακός ήταν η 13η πιο αποδοτική ομάδα στη διοργάνωση με 2.900 βαθμούς. Πρώτη ήταν η Εφές (3.359). Στο κομμάτι του σκορ η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα διαθέτει τη 10η καλύτερη επίθεση (78.5 πόντοι), με κορυφαία την ΤΣΣΚΑ (84.3).
Στην άμυνα οι «ερυθρόλευκοι» είναι 13οι με 79.7 πόντους παθητικό, με την Μπαρτσελόνα στην κορυφή (73.5). Στα ριμπάουντ οι Πειραιώτες εμφάνισαν μεγάλη αδυναμία στο ξεκίνημα της σεζόν, στην πορεία ελαφρώς βελτιώθηκαν και τερμάτισαν στην 9η θέση με 32 ανά αγώνα. Κορυφαία η ΤΣΣΚΑ (35.9). Στα επιθετικά έδειξαν έφεση (8ος με 9.6), αλλά στα αμυντικά ήταν αρκετά (13ος με 22.3) ευάλωτοι και τρωτοί.
Χαμηλή δημιουργία, ικανότητα στα κλεψίματα
Στον τομέα των ασίστ, αν και ο Μπαρτζώκας θέλησε να ποντάρει στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, στη συμμετοχή πολλών παικτών στην πάσα, επιδιώκοντας να βγάλει η ομάδα ποιότητα και αποτελεσματικότητα στη δημιουργία, τελικά δεν τα κατάφερε. Σε αυτόν τον τομέα ο Ολυμπιακός ήταν 12ος (17.4), με τη Βαλένθια να είναι πρώτη (20.4).
Υπήρχαν ματς στα οποία οι Πειραιώτες τα πήγαν περίφημα στο κομμάτι της δημιουργίας (έχοντας... μαέστρο τον Κώστα Σλούκα), αλλά ήταν αρκετά επίσης εκείνα που υστέρησαν. Οι Πειραιώτες, πάντως, κατάφεραν να ξεχωρίσουν στα κλεψίματα. Διαθέτουν την 3η καλύτερη ομάδα στη διοργάνωση με 7.1, με την πίεση πάνω στην μπάλα (με πρωταγωνιστή τον Σακίλ Μακ Κίσικ) να φέρνει αποτέλεσμα. Πρώτη η Μπασκόνια (8.2). Μέσα στην πρώτη οκτάδα (7ος με 2.7) ήταν και στα μπλοκ ο Ολυμπιακός, με τη Ρεάλ (του Ταβάρες) να κυριαρχεί (3.3).
Αξιοπιστία στο δίποντο, εύκολα το λάθος
Οι «ερυθρόλευκοι», βέβαια, είχαν ως αχίλλειο πτέρνα το εύκολο λάθος. Διαθέτουν την 4η ομάδα στη διοργάνωση (14.1) με τα περισσότερα λάθη ανά παιχνίδι, με την Αρμάνι Μιλάνο (10.9) να διαθέτει τον υψηλότερο βαθμό συγκέντρωσης. Ο Ολυμπιακός βρέθηκε αρκετά χαμηλά (15ος) στο κομμάτι των ελευθέρων βολών (76.8%), δείχνοντας σταθερή αδυναμία σε αυτό το κομμάτι τα τελευταία χρόνια, με τη Ζαλγκίρις (1η) να είναι η πιο αξιόπιστη (83.9%). Οι Πειραιώτες, βέβαια, ήταν σταθερά καλοί σε όλη τη σεζόν στο δίποντο. Υπήρχε αξιοπιστία σε εκείνο το σημείο. Τερμάτισαν στην 6η θέση (56.1%), με τη Βαλένθια να βρίσκεται στην κορυφή (58%).
Μεγάλη «πληγή» το τρίποντο
Και πάμε σε έναν τομέα, ο οποίος αποτέλεσε μεγάλη «πληγή» για την ομάδα του Μπαρτζώκα στη φετινή σεζόν. Ποιος είναι αυτός; Το περιφερειακό σουτ. Ένα από τα πιο πολύτιμα στοιχεία στο σύγχρονο μπάσκετ. Τερμάτισε στην προτελευταία θέση, δηλαδή στη 17η (!) με 34.8%. Πρώτοι οι Λιθουανοί (42.1%), οι οποίοι εδώ και χρόνια ποντάρουν στην ευχέρεια τους πίσω από τα 6.75 μέτρα.
Οι Πειραιώτες φέτος τα... έσπασαν από απόσταση (με εξαίρεση τον τρομερό Σάσα Βεζένκοφ που πήρε... φωτιά με 43%, σε αντίθεση με τον Άαρον Χάρισον του 26.6%) και αυτό τους κόστισε σε αρκετά ματς. Να ολοκληρώσουμε με τον πολύτιμο συσχετισμό ασίστ/λάθη, ο οποίος σε μεγάλο βαθμό δείχνει την ισορροπία σε μία ομάδα. Ο Ολυμπιακός βγήκε 15ος, δείγμα της αστάθειας που έδειξε στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν, με την τρομερή Εφές να βρίσκεται στην κορυφή.
Οι τρεις MVP της σεζόν
Να πάμε όμως και στους παίκτες. Τρεις ήταν οι αθλητές του Ολυμπιακού που πρωταγωνίστησαν, που ξεχώρισαν, που είχαν την υψηλότερη απόδοση από τους άλλους συμπαίκτες τους. Κορυφαίος παίκτης της σεζόν για τους Πειραιώτες ήταν ο Σάσα Βεζένκοφ, ο οποίος έκανε εξαιρετικό φίνις τις τελευταίες εβδομάδες. Σημείωσε εντυπωσιακή αγωνιστική εκτόξευση, δείχνοντας μεγάλα σημάδια εξέλιξης. Σε 31 ματς (23.3 λεπτά συμμετοχής) μέτρησε 11.5 πόντους (50% δίποντο, 43% τρίποντο, 88.7% βολές), 5.4 ριμπάουντ και 1.1 ασίστ.
Ακολούθησε ο Κώστας Σλούκας, μία από τις σημαντικότερες μεταγραφικές κινήσεις στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι. Σε 34 ματς (27.4 λεπτά) μέτρησε 11 πόντους (41.4% δίποντο, 40.4% τρίποντο, 92.2% βολές), 2.4 ριμπάουντ και 6 ασίστ. Τρίτος ο άτυχος Χασάν Μάρτιν, ο οποίος προς το τέλος της σεζόν τραυματίστηκε. Ο Αμερικανός σέντερ έπαιξε σε 24 ματς (22.5 λεπτά), έχοντας 9 πόντους (72% δίποντο, 71.4% βολές) και 4.6 ριμπάουντ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ