Ολυμπιακός: Τα λάθη του Μονάχου που δεν θέλει να επαναλάβει και η «πληγωμένη» Εφές
Αυτοκριτική στον Ολυμπιακό για τον τρόπο που ηττήθηκε στο Μόναχο - Οι Πειραιώτες είδαν στον "καθρέφτη" τα λάθη τους για να μην επαναληφθεί το... έργο - Έρχεται «πληγωμένη» στο ΣΕΦ η Εφές.
Δεν ήταν τόσο η ήττα, όσο ο τρόπος που ο Ολυμπιακός έχασε στο Μόναχο. Καμία αντίρρηση πως οι Πειραιώτες δε γνώρισαν τη συντριβή στη γερμανική πόλη, ούτε και ηττήθηκαν με μεγάλη διαφορά στο σκορ. Θα συμφωνήσουμε πως το πάλεψαν μέχρι το τέλος. Όμως, ήταν ένα ματς που για 40 λεπτά ελάχιστα πράγματα τους πήγαν καλά. Κακή εμφάνιση, με τους "ερυθρόλευκους" να βγάζουν στο παρκέ πολλές από τις αδυναμίες τους, μη μπορώντας να παρουσιάσουν τις αρετές, αλλά και τα προτερήματά τους. Βέβαια, δεν παίζει μόνη της η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Αγωνίζεται και ο αντίπαλος. Και οι "Βαυαροί" μέχρι στιγμής αποτελούν την ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης. Έχουν ρεκόρ 4-1, έχοντας νικήσει την Μακάμπι, τη Φενέρμπαχτσε και τον Ολυμπιακό, ενώ στην πρεμιέρα έχασαν στην παράταση από την Αρμάνι Μιλάνο. Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη ατάκα του Αντρέα Τρινικιέρι "ζω ένα όνειρο, μη με ξυπνάτε", καθώς η ομάδα του κάνει κάθε εβδομάδα μικρές υπερβάσεις. Το θέμα, όμως, είναι το τι κάνει ο Ολυμπιακός. Οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν την αυτοκριτική τους, είδαν τα λάθη τους στον "καθρέφτη" και κατάλαβαν το τι δεν έκαναν σωστά, ώστε να μην τα επαναλάβουν στο μέλλον. Ξέρετε, ορισμένες φορές χρειάζεται να χάσεις, να "πληγωθείς", για να αποκτήσεις καλύτερες άμυνες και αντιδράσεις σαν ομάδα.
Ολυμπιακός: Οι λύσεις που δίνει η επιστροφή του Ορτέγκα
Κακή κυκλοφορία της μπάλας - Εξαφανίστηκε το πικ-εν-ρολ
Ο φετινός Ολυμπιακός, είναι μία ομάδα που στην επιθετική της ανάπτυξη, ποντάρει πολλά στην καλή κυκλοφορία της μπάλας, στις πολλές πάσες, στις συνεργασίες μεταξύ των παικτών και φυσικά στο πικ-εν-ρολ. Είναι κανόνας να υπάρχει κίνηση μακριά από τη μπάλα από τους παίκτες, για να δημιουργούνται χώροι, είτε για ελεύθερα σουτ, είτε και για διεισδύσεις μέσα στη ρακέτα. Οι Πειραιώτες, όμως, στο Μόναχο, ήταν εκνευριστικά στατικοί. Θα λέγαμε... φλύαροι, με περισσότερες ντρίμπλες και λιγότερες πάσες. Αναποφάσιστοι σε αρκετές στιγμές. Διστακτικοί και ανούσιοι σε πολλές φάσεις.
Οι "ερυθρόλευκοι" έδειχναν να εγκλωβίζονται στις αλλαγές που έκαναν οι Γερμανοί στα πικ-εν-ρολ. Για παράδειγμα, είχε ο Ρέινολντς τον Χασάν, έστηνε το πικ-εν-ρολ ο Σλούκας και αυτόματα πήγαινε ο Ρέινολντς (σέντερ) πάνω στον Σλούκα και το "3άρι" ο Τζίπσερ (που άφηνε τον Παπανικολάου) πάνω στον Μάρτιν. Εκεί ο Ολυμπιακός έδειχνε να μπερδεύεται, να... πνίγεται και να μη μπορεί να διαβάσει σωστά το παιχνίδι. Δεν έβρισκε εύκολα το μις-ματς. Κάπως έτσι "εξαφανίστηκε" η ικανότητα του Ολυμπιακού να βγάζει φάσεις πικ-εν-ρολ, με τον Μάρτιν να μετρά 0/0 δίποντα (!) αδυνατώντας να πάρει προσπάθειες για σουτ. Ασύλληπτο γεγονός, για έναν ψηλό που είχε πάνω από 90% στα τελειώματα κοντά στο καλάθι. Τα μόνα πικ-εν-ρολ που έφεραν αποτέλεσμα ήταν δύο-τρία που έβγαλαν οι Σλούκας-Πρίντεζης. Μετά, το χάος...
Ο Σλούκας επιβάλλεται να γίνει πιο θρασύς στην επίθεση
Τόσο ο Κώστας Σλούκας, όσο και ο Βασίλης Σπανούλης, αλλά και ο Άαρον Χάρισον, πέρα από το γεγονός πως βρέθηκαν σε κακή βραδιά επιθετικά (όλοι μαζί μέτρησαν 0/12 τρίποντα), δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν και οργανωτικά τον Ολυμπιακό. Ειδικά ο 30χρονος γκαρντ, ναι μεν γίνεται κατανοητό πως προσπαθεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του πλέι-μέικερ, έχοντας το μυαλό του πρώτα στην πάσα και ύστερα στο σουτ, αλλά σε καταστάσεις σαν αυτές, αίσθησή μας είναι πως επιβάλλεται να γίνει περισσότερο θρασύς, τολμηρός και αποφασιστικός στην επίθεση.
Δεν επεδίωκε να τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα με διεισδύσεις, νικώντας στα πόδια τους ψηλότερους αντιπάλους του. Επιθετικά δεν έπαιρνε πρωτοβουλίες, δεν κυνήγησε το ντράιβ μέσα στη ρακέτα, στη δημιουργία έδειχνε μπερδεμένος, με αποτέλεσμα τόσο το παιχνίδι του, όσο και φυσικά των "ερυθρολεύκων", να γίνεται δυσκίνητο. Έπαιξε ρόλο και η καλή άμυνα του Ουέιντ Μπάλντγουϊν, αλλά στην πορεία ο Ολυμπιακός θα συναντήσει και άλλους αθλητικούς γκαρντ με έφεση στην άμυνα. Τι θα γίνει τότε;
Ο Ολυμπιακός μέτρησε κόντρα στη Μπάγερν 15 λάθη και 13 ασίστ. Αρνητικό πρόσημο στον συσχετισμό ασίστ/λάθη, δείγμα πως δεν μπορούσε να ελέγξει τον ρυθμό, αλλά και ξεκάθαρο σημάδι πως πήρε κυρίως κακές αποφάσεις. Η μη δυνατότητα καλής κυκλοφορίας της μπάλας, έφερε μόλις 5-6 ελεύθερα σουτ για τους Πειραιώτες. Τα υπόλοιπα έγιναν είτε στην πίεση του τέλους του χρόνου, είτε με κακές προϋποθέσεις. Αποτέλεσμα; Οι "ερυθρόλευκοι" να στραφούν σε αρκετές καταστάσεις "ένας με έναν", φάσεις στις οποίες ήταν αρνητικός ο Άαρον Χάρισον, δίνοντας μόνο ο Σακίλ ΜακΚίσικ ορισμένα θετικά ψήγματα με κάποιες εμπνεύσεις του.
Άμυνα: Περιστροφές και ριμπάουντ
Η αμυντική συμπεριφορά του Ολυμπιακού στο Μόναχο, δεν ήταν τόσο κακή, όσο η επίθεση. Οι Πειραιώτες, όμως, είχαν σε αρκετές φάσεις αργές περιστροφές και έλλειψη συγκέντρωσης. Παράλληλα, δεν είχαν την επιθυμητή ενέργεια και μαχητικότητα, με αποτέλεσμα να αφήσουν τον Τζάλεν Ρέινολντς να πάρει αρκετά επιθετικά ριμπάουντ, ενώ ήταν γνωστή η φήμη του για την έφεση του σε αυτόν τον τομέα. Υπήρχαν στιγμές που οι "ερυθρόλευκοι" έδιναν αχρείαστες βοήθειες με έξτρα παίκτη, δίνοντας ελεύθερα σουτ χωρίς λόγο.
Ο ρόλος του Ζαν-Σαρλ
Ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ δεν ήρθε στον Ολυμπιακό με σκοπό να κάνει τη διαφορά, ούτε και να έχει πρωταγωνιστικό πόστο. Ο ρόλος του είναι να αποτελεί την (θεωρητικά) τρίτη επιλογή, είτε στη θέση του σέντερ, είτε σε αυτή του πάουερ-φόργουορντ. Είναι ένας ψηλός με ικανότητα στο παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη, με αθλητικά προσόντα και ικανότητα στην άμυνα. Καμία αντίρρηση πως αντιμετώπισε τραυματισμούς που τον πήγαν πίσω, αλλά πλέον τους ξεπέρασε. Είναι σημαντικό, λοιπόν, σιγά-σιγά να βρει και εκείνος θέση στο ροτέισον, να μπει ενεργά μέσα στην ομάδα και να αποδείξει τη χρησιμότητά του. Μόλις 2.35'' έπαιξε στο Μόναχο.
Τα σκαμπανεβάσματα του Χάρισον
Ο Άαρον Χάρισον είναι εξαιρετικός παίκτης, πολύ καλός σουτέρ και διαθέτει προοπτική. Τα πήγε περίφημα πέρσι στο Γιούροκαπ, αλλά δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως πλέον αγωνίζεται στο υψηλότερο επίπεδο. Άλλες ταχύτητες, υψηλότερος βαθμός δυσκολίας, πιο σκληρές ομάδες. Είναι λογικό, λοιπόν, ιδιαίτερα στην αρχή, να εμφανίζει σκαμπανεβάσματα στην απόδοση του. Τα πήγε περίφημα στη "διαβολοβδομάδα" (κόντρα σε Μιλάνο και Μακάμπι), έχοντας μέσον όρο τους 14 πόντους, έβαλε μεγάλα σουτ, έδωσε σημαντική επιθετική ώθηση, αλλά απέναντι στη Μπάγερν ήταν απογοητευτικός. Τέλειωσε το ματς έχοντας μόλις 3 πόντους με 1/7 (!) σουτ. Αποκτά εμπειρίες, όμως, και όσο περνά ο καιρός, τόσο περισσότερο και θα σταθεροποιεί την απόδοση του.
Τρίποντο σε κάθε ματς από τον Τζένκινς
Ο Τσαρλς Τζένκινς, δεν παίρνει πάνω του πολλές προσπάθειες στην επίθεση. Προσπαθεί να είναι συνεπής στον ρόλο του, πιστός στα καλά αμυντικά του καθήκοντα και να συνεισφέρει στο κομμάτι της δημιουργίας όσο μπορεί, αν και αυτό δεν είναι το φόρτε του. Έχει υπάρξει, όμως, καλός σουτέρ και είναι παίκτης με έφεση στο σκορ. Στον Ολυμπιακό, όμως, δεν υπερβάλει και κάνει αυτά που του ζητούν. Και μέχρι στιγμής στην επίθεση, είναι τουλάχιστον ικανοποιητικός. Στα λίγα σουτ που παίρνει είναι αποτελεσματικός. Είναι χαρακτηριστικό πως και στα 5 ματς των Πειραιωτών έχει σημειώσει από τουλάχιστον ένα τρίποντο (έχει συνολικά 6/12-50%), ενώ μετρά και 6/8 δίποντα (75%). Είναι σταθερός στο κομμάτι της επίθεσης, δίχως να εκβιάζει προσπάθειες. Λεπτομέρειες που παίζουν τον ρόλο τους.
Προσοχή στο τρίποντο
Ύστερα από 5 αγωνιστικές, η στατιστική της Ευρωλίγκας παρουσιάζει τον Ολυμπιακό στην 17η θέση της κατάταξης με τις πιο παραγωγικές ομάδες στα σουτ από την περιφέρεια. Οι Πειραιώτες είναι προτελευταίοι με 30.8% (41/133 σουτ). Το αξιόπιστο τρίποντο είναι ένα πολύτιμο στοιχείο στο σύγχρονο μπάσκετ και οι "ερυθρόλευκοι" επιβάλλεται να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τους πίσω από τα 6.75 μέτρα.
Εφές: Ένα "πληγωμένο" θηρίο
Η Αναντολού Εφές είναι αναμφίβολα η μεγάλη άτυχη της περσινής σεζόν. Οι Τούρκοι έδειχναν να πηγαίνουν... τρένο για το Φάιναλ-Φορ, όντας το μεγάλο φαβορί για να κατακτήσουν το τρόπαιο. Έπαιζαν εξαιρετικό μπάσκετ, διέθεταν ένα σύνολο με εξαιρετική χημεία και φυσικά παίκτες-πρωταγωνιστές, με κορυφαίους τους Σέιν Λάρκιν και Βασίλιε Μίτσιτς. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν κράτησε σχεδόν ίδιο το ρόστερ της (και γιατί να μην το έκανε;), διαθέτοντας και φέτος ένα τρομερά ισχυρό σύνολο.
Προσθέστε και τα ονόματα των Μπράιαν Ντάνστον, Κρις Σίνγκλετον, Ροντρίγκ Μπομπουά, Αντριέν Μοερμάν, Κρούνοσλαβ Σιμόν και Τίμπορ Πλάις. Γίνεται αντιληπτή η τεράστια ποιότητά της σε όλες τις θέσεις. Μέχρι στιγμής, όμως, έχει πραγματοποιήσει ένα απογοητευτικό ξεκίνημα. Έχει ρεκόρ 1-3, έχοντας χάσει από Ζενίτ, Φενέρμπαχτσε και Ζαλγκίρις. Η ομάδα δείχνει επηρεασμένη, έχει χάσει τον ρυθμό της, ενώ της κόστισε και η απουσία του Λάρκιν (γόνατο), ο οποίος πιθανότατα θα επιστρέψει στο ματς κόντρα στους Πειραιώτες.. Η Εφές είναι ένα "πληγωμένο" θηρίο και ψάχνει την αντίδραση. Και την ερχόμενη Παρασκευή θα έρθει στο ΣΕΦ ψάχνοντας ένα "διπλό" που θα της τονώσει το ηθικό. Ο Ολυμπιακός καλείται να δώσει ένα δύσκολο τεστ και να βγει νικητής. Είναι ένα ακόμη ματς-πρόκληση και μέχρι στιγμής σε αυτά τα παιχνίδια, οι Πειραιώτες έχουν βγει κερδισμένοι.