Η εμπιστοσύνη και οι αρχές

Ο Βασίλης Σπανούλης έδειξε με πράξεις πως το εγώ πρέπει να μπει κάτω από το εμείς και κατάφερε να κάνει την Εθνική ένα συμπαγές σύνολο με έναν κοινό στόχο

Η εμπιστοσύνη και οι αρχές

Η Εθνική ομάδα κατάφερε να γράψει ιστορία, καθώς προκρίθηκε για 4η φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες και θα είναι παρούσα στο ραντεβού των εκλεκτών όλου του πλανήτη.

Μια τεράστια επιτυχία, την οποία περίμενε πως και πως το ελληνικό μπάσκετ και η οποία είχε αφήσει πολλά «τραύματα». Διότι ήταν πολλές οι φορές που είχε προσπαθήσει η «γαλανόλευκη» για να περάσει στους Αγώνες, αλλά είχε… σπάσει τα μούτρα της γνωρίζοντας απογοητεύσεις.

Ολόκληρες γενιές παικτών είχαν φύγει από την Εθνική μένοντας με το… μαράζι της μη συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κι όμως αυτή τη φορά τα πράγματα πήγαν περίφημα, αλλά όχι τυχαία. Διότι τίποτε δεν κρίνεται στην τύχη. Απαιτείται σκληρή δουλειά, κανόνες, αρχές, προσπάθεια και συνέπεια στο πλάνο.

Όλα αυτά συγκεντρώνονται στο πρόσωπο του Βασίλη Σπανούλη. Ενός νεόκοπου προπονητή, ο οποίος όμως φαίνεται πως έχει… γεννηθεί για να κοουτσάρει!

Από τις πρώτες προπονήσεις ο Θεσσαλός έθεσε στους παίκτες τις αρχές πάνω στις οποίες θα βαδίζει η συνύπαρξη όλων. Είχε βέβαια δείξει με πράξεις ότι πρώτος αυτός κοπιάζει για την ενότητα της ομάδας.

Όταν εν μέσω τελικών στης Basket League είχε κάνει πολλά τηλεφωνήματα και στον Σλούκα και στον Ουόκαπ και στον Παναθηναϊκό και στον Ολυμπιακό προσπαθώντας να ηρεμήσει την κατάσταση και να επέλθει η νηνεμία διότι ο ίδιος θα έπρεπε να αντιμετωπίσει τις καταστάσεις.

Από εκεί και πέρα τα πράγματα έγιναν πιο εύκολα για την προσπάθεια της Εθνικής να γίνει ομάδα. Να παλεύει ο ένας για τον άλλον και να μπει το εγώ κάτω από το εμείς.

Να πειστούν οι παίκτες πως ο Γιάννης είναι ο ηγέτης, αλλά όλοι είναι σημαντικοί και πρέπει να είναι πανέτοιμοι να προσφέρουν. Διότι η ουσία ήταν οι παίκτες στο σύντομο αυτό διάστημα της συνύπαρξής τους να καταλάβουν πως μόνο παλεύοντας όλοι μαζί θα πετύχουν το στόχο τους.

Έτσι έφτασε ο Αντετοκούνμπο να βουτάει στο παρκέ με το σκορ 68-55 για να σώσει μια αμφισβητούμενη μπάλα.

Όπως λέει και η διαφήμιση γνωστού τραπεζικού ιδρύματος: «Η εμπιστοσύνη είναι το πιο ισχυρό νόμισμα» και η εμπιστοσύνη μεταξύ των διεθνών ήταν ένα από τα κύρια στοιχεία για την πορεία της Εθνικής μέχρι το Παρίσι, αλλά και μετά από αυτό…