Η ιστορική ευθύνη του Γιάννη

Είναι πάρα πολλά τα χρόνια που η εθνική μας ομάδα απέχει από τα μετάλλια.

Η ιστορική ευθύνη του Γιάννη

Η τελευταία φορά που πέτυχε διάκριση ήταν στο Ευρωμπάσκετ του 2009, όταν πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Ηγέτης της τότε ομάδας ο Βασίλης Σπανούλης στα 27 του χρόνια, δηλαδή ο νυν ομοσπονδιακός τεχνικός. Πέρασαν 15 χρόνια από τότε. Η αλήθεια είναι πως ακολούθησαν εξαιρετικές φουρνιές παικτών και σε καλή ηλικία, αλλά κάτι έλειπε από την Ελλάδα, η οποία σχεδόν πάντα στα προημιτελικά αδυνατεί πλέον να κάνει το κάτι παραπάνω. Άλλαξαν προπονητές, αγωνίστηκαν πρωτοκλασάτοι παίκτες με εμπειρίες, ποιότητα και διακρίσεις στην Ευρωλίγκα, αλλά η είσοδος στην τετράδα σε μία κορυφαία διοργάνωση συνεχίζει να είναι μία μακρινή ανάμνηση. Θα λέγαμε πως έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον.

Παράλληλα, έχει δημιουργηθεί και ο εξής... φόβος, αν μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε έτσι. Το να χαθεί η μεγάλη ευκαιρία και η Ελλάδα να μην καταφέρει ποτέ να αξιοποιήσει τη μοναδικότητα, την ποιότητα, το ταλέντο και την κλάση του σπουδαίου Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο φόβος του να μην μπορέσει ποτέ η Ελλάδα να σημειώσει μία μεγάλη διάκριση, αν και είχε στο ρόστερ της έναν από τους κορυφαίους μπασκετμπολίστες στον κόσμο, τον MVP για δύο σεζόν (2019, 2020) στο ΝΒΑ.

Οι Ισπανοί μπόρεσαν και αξιοποίησαν την κλάση των αδερφών Γκασόλ, η Γαλλία το ταλέντο του Τόνι Πάρκερ, η Αργεντινή την ηγετική φυσιογνωμία του Μανού Τζινόμπιλι και του Λουίς Σκόλα, η Γερμανία την ποιότητα των Ντιρκ Νοβίτσκι και στην πορεία του Ντένις Σρέντερ. H Σλοβενία την κλάση του Λούκα Ντόντσιτς, η Σερβία το επιθετικό ταλέντο του Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς. Η Ελλάδα; Η Εθνική η αλήθεια είναι δεν έχει μπορέσει τόσα χρόνια να πάρει το 100% των δυνάμεων του Γιάννη Αντετοκούνμπο.

Από το Μουντομπάσκετ του 2014, όταν αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τα εθνικά μας χρώματα, η «γαλανόλευκη» παραμένει σταθερά μακριά από τα μετάλλια. Λέγεται πως αυτό είναι ένα μαράζι, το οποίο δεν έχει μόνο η εθνική μας ομάδα, αλλά και ο ίδιος ο Γιάννης. Θέλει και ο ίδιος να φτάσει στη διάκριση με την Ελλάδα. Να μπει στην τετράδα, να διεκδικήσει ένα μετάλλιο, να φέρει ακόμη και έναν τίτλο στη χώρα μας, η οποία φάνηκε να βαδίζει στον σωστό δρόμο στο Ευρωμπάσκετ του 2022, ξεκίνησε εξαιρετικά με τον Γιάννη στις επάλξεις, αλλά η Γερμανία μάς απέκλεισε στα προημιτελικά, καταφέρνοντας να περιορίσει τον σούπερ σταρ των Μπακς.

Λέγεται πως αυτήν τη φορά ο ξεκάθαρος στόχος του προπονητικού τιμ της Εθνικής είναι να αξιοποιήσει στον μέγιστο βαθμό το ταλέντο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όλη η ομάδα έχει χτιστεί γύρω από εκείνον. Με συνοχή, με ομοιογένεια, με διάθεση για ομαδικό μπάσκετ και με ξεκάθαρο στόχο, ώστε ο σούπερ σταρ των Μπακς να βρει τρόπο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στο παρκέ.

Η Ελλάδα μπαίνει από εβδομάδα στη μάχη του προολυμπιακού τουρνουά. Πρώτος αντίπαλος η Δομινικανή Δημοκρατία και ακολούθως η Αίγυπτος. Στο τέλος της διαδρομής ενδέχεται η χώρα μας να συναντήσει και τη Σλοβενία του Λούκα Ντόντσιτς. Και θα είναι ένας τελικός-πρόκληση, τόσο για την Ελλάδα όσο και για τον Γιάννη. Είναι και μία μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι, καθώς το τουρνουά διεξάγεται στο ΣΕΦ και η Ελλάδα δεν πρέπει να σπαταλήσει αυτήν την ευκαιρία.