Άρης και ΠΑΟΚ εκπέμπουν SOS…
Πώς οι «αιώνιοι» της Θεσσαλονίκης έφτασαν να είναι ουραγοί στο πρωτάθλημα μετά το φινάλε του α'γύρου. ΠΑΟΚ και Άρης εκπέμπουν SOS.
Άρης και ΠΑΟΚ ολοκλήρωσαν τον πρώτο γύρο στην Basket League με το χειρότερο ρεκόρ από οποιαδήποτε άλλη ομάδα, τρεις νίκες και 10 ήττες, και βρίσκονται στις δύο τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας. Η εκκίνηση των τεράστιων προβλημάτων για τους «αιώνιους» της Θεσσαλονίκης είναι διαφορετική, η κατάληξή τους και οι συνέπειες αυτών των προβλημάτων έχουν προς το παρόν τον ίδιο… τερματισμό.
Αυτό που πρέπει να επισημανθεί είναι πως και οι δύο ΚΑΕ είναι «γεννημένες» το 2003, όταν οι παλιές ΚΑΕ είχαν εκκαθαριστεί, άρα τα χρέη που υπάρχουν αφορούν τα τελευταία 16-17 χρόνια, επί της ουσίας της τελευταίας 10ετίας.
Ολυμπιακός: Εντείνονται οι φήμες για Γιάρεμτσουκ
Οι δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης βρίσκονται μπροστά στο φάσμα του υποβιβασμού πρώτη φορά τόσο έντονα, διότι «πνίγηκαν» από τα χρέη των περασμένων ετών, τα οποία προφανώς για κάθε ομάδα δημιουργήθηκαν με διαφορετικό τρόπο.
Παλιά χρέη, η «μέγκενη» της ΚΑΕ Άρης
Στον Άρη το… κακό ξεκίνησε από τα τέλη της περασμένης δεκαετίας, όταν αποχώρησε η ΓΕΝΕΣΙΣ, ομάδα Αρειανών επιχειρηματιών, και αργότερα όταν αποχώρησε και ο Θανάσης Τζεβελέκης, αφήνοντας στη διοίκηση τον επί χρόνια πρόεδρο Γιάννη Δαμιανίδη. Από εκείνες τις χρήσεις η ΚΑΕ παρουσίαζε ζημίες και δημιουργούσε χρέη από κακές επιλογές σε όλα τα επίπεδα και εκείνα τα χρέη αποτέλεσαν την αιτία για να αιτηθεί ~και να μπει εντέλει~ η ΚΑΕ στο άρθρο 99.
Η διοίκηση Αρβανίτη που ακολούθησε, το 2012, είχε διαχειριστικό ρόλο, καθώς δεν υπήρχε ιδιοκτήτης να βάλει «ζεστό χρήμα» για τα επόμενα 2,5 χρόνια. Τότε (τέλη της σεζόν 2014-15) ήταν που εμφανίστηκε από το… πουθενά το ζεύγος Νίκου Λάσκαρη και Τζώρτζιας Ευσεβίου και εμφάνισε πολλά χρήματα, σε βαθμό που να αναρωτιούνται όλοι αν αυτό που ζει ο μπασκετικός Άρης ήταν… αλήθεια.
Δυστυχώς δύο χρόνια μετά, το 2017, αποδείχθηκε ότι ήταν εικονική πραγματικότητα, διότι η οικογένεια Λάσκαρη έμπλεξε με τη Δικαιοσύνη για υποθέσεις υπεξαίρεσης και διακίνησης «μαύρου χρήματος» και η ομάδα του Άρη, που είχε δημιουργήσει προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ τη σεζόν 2016-17 και 900.000 ευρώ τη σεζόν 2017-18, «φορτώθηκε» επιπλέον χρέη, πέρα από τα προηγούμενα τα οποία είχαν ρυθμιστεί και εξυπηρετούνταν.
Η διάδοχη κατάσταση έφερε -εν μια νυκτί- τον δικηγόρο Δημήτρη Γουλιέλμο στην ΚΑΕ σε ρόλο μεγαλομετόχου, αφού απέκτησε τις μετοχές από το ζεύγος Λάσκαρη. Η διαχείριση των χρεών έγινε σωστά για περίπου 18 μήνες, αλλά ο Γουλιέλμος, άσχετος από διοίκηση ΚΑΕ και από το άθλημα, πήρε περισσότερες λανθασμένες παρά σωστές αποφάσεις, τις οποίες ο Άρης πληρώνει σήμερα.
Κατάφερε μεν να πετύχει την προσωρινή (όπως αποδείχθηκε) άρση του απαγορευτικού μεταγραφών που είχε επιβάλει η FIBA για οφειλές σε παίκτες και μάνατζερ από τη διετία 2016-18, αλλά πολύ νωρίς στη φετινή σεζόν «κλάταρε» οικονομικά και ο Άρης έμεινε ξεκρέμαστος, γι’ αυτό και οδηγήθηκε στη λύση της διοίκησης Πρωτοδικείου που υπάρχει σήμερα, με ελάχιστα οικονομικά εφόδια και ένα ερωτηματικό για το πώς θα βγει η σεζόν, καθώς αναζητούνται 300.000 - 350.000 ευρώ έως το φινάλε της σεζόν.
Αν συνυπολογίσει κάποιος ότι και αγωνιστικά η ομάδα που δημιουργήθηκε στα μέσα Σεπτεμβρίου και πρόλαβε να κάνει μαζί 3-4 προπονήσεις πριν από το πρώτο τζάμπολ δεν είχε τη σωστή χημεία και αντιμετώπισε και δύο πολύ σοβαρά προβλήματα τραυματισμών -ο Μποχωρίδης έμεινε εκτός για δύο μήνες και ο Μόρις για σχεδόν ένα μήνα-, τότε μπορεί να συνθέσει το παζλ του χειρότερου πρώτου γύρου στην ιστορία της ομάδας.
Αυτήν τη στιγμή ο Άρης έχει χρέη που ενδεχομένως να ξεπερνούν τα 4 εκατομμύρια ευρώ, ποσόν που προφανώς είναι απαγορευτικό για τον οποιονδήποτε επιχειρηματία θέλει να εμπλακεί, άρα ο σύλλογος θα πρέπει να βρει άλλους τρόπους επιβίωσης.
Η έλλειψη ιδιοκτήτη δημιούργησε όλα τα προβλήματα στον ΠΑΟΚ
Στον ΠΑΟΚ το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι σε οικονομικό μέγεθος μικρότερο του Άρη, όμως εκεί το τμήμα για χρόνια είναι παρατημένο απ’ όλους. Ο Μπάνε Πρέλεβιτς έμεινε εννιά χρόνια πρόεδρος σε μια διοίκηση Πρωτοδικείου, διότι όλο αυτό το διάστημα η ομάδα δεν κατάφερε ουδέποτε να προσεγγίσει το ενδιαφέρον ενός επενδυτή, να έχει τον δικό της ιδιοκτήτη όπως όλες οι υπόλοιπες ομάδες της Α1.
Μια διοίκηση Πρωτοδικείου κάνει μόνο διαχείριση, δεν δύναται να επενδύει κεφάλαια.
Η διοίκηση Πρέλεβιτς κλήθηκε να διαχειριστεί, κατ’ αρχάς, την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων της ΚΑΕ ΠΑΟΚ για το άρθρο 99, στο οποίο είχε υπαχθεί πριν από την ΚΑΕ Άρης, χρεών που έφταναν μέχρι την εποχή της διοίκησης Πανελούδη (2003 και μετά…) και, κατά δεύτερον, το αγωνιστικό και την ανταγωνιστικότητα της ομάδας ώστε να διατηρηθεί το «προϊόν» ελκυστικό για κάποιον που θα ήθελε να εμπλακεί ιδιοκτησιακά.
Για αρκετά χρόνια η ΚΑΕ ΠΑΟΚ πορεύτηκε με σωστό τρόπο, με σύνεση στην οικονομική διαχείριση και με τη στήριξη του Ιβάν Σαββίδη, όμως ουδέποτε ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ θέλησε να εμπλακεί ιδιοκτησιακά ή μετοχικά. Οι λόγοι είναι προφανείς. Δεν υπήρχε και δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ουσιαστικό αντίκρισμα. Επί της ουσίας δεν υπάρχει απάντηση στην ερώτηση του «Χ ενδιαφερομένου» -και αυτό ισχύει και για τον Άρη: «Και τι θα γίνει αν εγώ βάλω τα χρήματά μου; Θα παίξει η ομάδα μου στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση;».
Συν τοις άλλοις το ελληνικό πρωτάθλημα έχει μετατραπεί σε ένα σαθρό «προϊόν», το οποίο έχει απαξιωθεί πλήρως λόγω έλλειψης πλάνου, οργάνωσης, αρχών, ιδεών και χρημάτων, προβλήματα που δημιούργησαν οι ίδιες οι ομάδες με τις δικές τους παθογένειες όλα αυτά τα χρόνια.
Ο ΠΑΟΚ πληρώνει φέτος την κακή διαχείριση των δύο τελευταίων ετών, κυρίως της περσινής σεζόν, όταν χωρίς εγγυημένα έσοδα η διοίκηση Πρέλεβιτς δημιούργησε ένα μπάτζετ κοντά στα 900.000 ευρώ, το οποίο δεν κάλυψε ούτε κατά το ήμισυ. Συσσωρεύτηκαν χρέη και παλιές οφειλές, δεν βρέθηκε ουδείς να ασχοληθεί σοβαρά και έτσι μια ομάδα ΠΑΟΚτζήδων ανέλαβε τη διοίκηση για να δημιουργήσει ένα ρόστερ με πολλά κενά, με χαμηλή ποιότητα, την οποία ο «Δικέφαλος» πληρώνει με το αρνητικό ρεκόρ 3-10 στον πρώτο γύρο.