Ολυμπιακός: Η πίστη στο πλάνο, η ευελιξία και η... τοξικότητα!

Μπαρτζώκας και παίκτες καλούνται να βρουν το σωστό δρόμο για την επιτυχία. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κλείσουν τα αφτιά τους σε κάθε λογής τοξικότητες και να θυμηθούν ποιοι είναι και τι κάνουν...

Ολυμπιακός: Η πίστη στο πλάνο, η ευελιξία και η... τοξικότητα!

Δεν είναι κι ότι πέσαμε από κανένα σύννεφο! Ο Ολυμπιακός έχασε από τον Παναθηναϊκό χθες (27/10) το βράδυ στο ΣΕΦ και σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της περασμένη εβδομάδας, αλλά και την συνολική εικόνα της ομάδας που (με εξαίρεση το ματς με το Μιλάνο) δείχνει να ψάχνεται από την αρχή της σεζόν, η γκρίνια που είχε ήδη αρχίσει να διαφαίνεται, επικρατεί πλέον σε μια μεγάλη μερίδα στις τάξεις των «ερυθρόλευκων» οπαδών.

Δίκαιη; Σαφώς! Έχει όμως διαφορά η κριτική από την απαξίωση, και εξηγούμε...

Ο Ολυμπιακός σαν οργανισμός και πρώτα και κύρια ο Γιώργος Μπαρτζώκας κρίνονται «λίγοι» για τη διαχείριση ενός πλούσιου ρόστερ που έπρεπε... ντε και καλά με το καλημέρα να σπέρνει τον φόβο και τον τρόμο σε κάθε ματς.

Η ιστορία όμως έχει δείξει ότι μπάσκετ δεν παίζουν τα μπάτζετ και τα ονόματα. Οι αδερφοί Αγγελόπουλοι, θυμίζοντας τα πρώτα χρόνια που προτού καν πάρουν τα... κλειδιά της ομάδας από τον Σωκράτη Κόκκαλη, έριχναν αβέρτα λεφτά στην ομάδα, προχώρησαν σε μια μεγάλη επένδυση. Μια ομάδα μπάσκετ όμως δεν είναι επιχείρηση (τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το αγωνιστικό κομμάτι) και δεν πρέπει ούτε να απαξιώνεται, ούτε και να αποθεώνεται με το καλημέρα.

Ο χρόνος και η υπομονή...

Υπομονή δεν υπάρχει... Ειδικά σε μια ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, την ίδια στιγμή που «αιώνιος αντίπαλος» διατείνεται έτοιμος να «ράψει το 8ο». Κι αυτό είναι ένα από τα στοιχεία τοξικότητας που θα πρέπει να αποφύγουν Μπαρτζώκας και παίκτες. Τη σύγκριση με τον Παναθηναϊκό!

Αρχής γενομένης από το ματς με τη Ρεάλ την Τρίτη (29/10) στο ΣΕΦ και με το επόμενο να είναι με την Μπαρτσελόνα (31/10) στο ίδιο γήπεδο, οι παίκτες και το τεχνικό τιμ θα έχουν ένα τεράστιο «πρέπει»: Να νικήσουν! Αν τα καταφέρουν και κάνουν το «δύο στα δύο» μέρος της πίεσης θα φύγει για την ώρα. Πράγμα αναγκαίο καθώς στις 8 Νοεμβρίου και για την 8η αγωνιστική της EuroLeague οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, ματς στο οποίο θα κληθούν να πάρουν την άτυπη ρεβάνς για την ήττα στο Φάληρο.

Αν δεν τα καταφέρουν, και ειδικά στο σενάριο που ο Ολυμπιακός θα έχει διπλή ήττα στην ερχόμενη «διαβολοβδομάδα» η λύση ποια θα είναι; Αλλαγή του προπονητικού τιμ και των παικτών εγνωσμένης αξίας που ήρθαν-επέστρεψαν το καλοκαίρι; Τέτοιες λογικές μόνο κακό θα κάνουν σε έναν οργανισμό που έχει αποδείξει ότι έχει τον τρόπο να φέρει επιτυχίες, ακόμα κι αν δεν έχει καταφέρει να κατακτήσει σε τρεις συνεχόμενες χρονιές την Ευρωλίγκα.

Το πλάνο και η προσαρμοστικότητα...

Η φιλοσοφία Μπαρτζώκα στο μπάσκετ δεν είναι «μπες και παίξε». Αυτό είναι κάτι στο οποίο ο κορυφαίος Έλληνας τεχνικός διαφέρει από τον Εργκίν Αταμάν. Ο Τούρκος τεχνικός του Παναθηναϊκού, απλοποιεί τα πράγματα, βασιζόμενος στο ατομικό ταλέντο ορισμένων παικτών του.

Από την άλλη ο προπονητής του Ολυμπιακού, όπως έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι θέλει χρόνο για να βρει τους αυτοματισμούς στην ομάδα του, να δέσει ο κορμός και να παίζει το κυριαρχικό μπάσκετ που έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει.

Πρέπει να παρεκκλίνει από το πλάνο και να κάνει πιο απλά τα πράγματα; Αυτό είναι κάτι που δεν είμαστε σε θέση να το κρίνουμε. Δε θα το παίξουμε προπονητές, ούτε ότι έχουμε παραπάνω γνώσεις από κανέναν στο τιμ του Ολυμπιακού (και καμία άλλης ομάδας). Αυτό που μπορούμε να δούμε όμως είναι πως το τεχνικό επιτελείο της ομάδας του Πειραιά έχει δείξει προσαρμοστικότητα.

Ήδη από το ματς με τον Παναθηναϊκό, έκλεισε το ροτέισον και σταμάτησε ο Μπαρτζώκας να κάνει τις αλλαγές με το... ρολόι. Από την άλλη στην επίθεση, έδειξε να παίζει πιο positional μπάσκετ, ψάχνοντας να βρει τα mismatch και να εκμεταλλευτεί τα «όπλα του», με τον Φουρνιέ να έχει περισσότερη ώρα τη μπάλα στα χέρια και να παίρνει αυτός τις αποφάσεις.

Παίζει όμως και ο αντίπαλος... Αφού λοιπόν συνάντησε την πολύ καλή άμυνα του Παναθηναϊκού, με τα σουτ που πήρε να μην μπαίνουν και από την άλλη οι «πράσινοι» να βάζουν στην αρχή ό,τι σούταραν, η ομάδα πελάγωσε, με αποτέλεσμα να έρθει αναπόφευκτα η ήττα.

Όλα είναι θέμα ρυθμού και ποιανού το παιχνίδι θα επικρατήσει. Στη Ρόδο ο Ολυμπιακός μπήκε δυνατά, και με αιχμή του δόρατος τον Ντόρσεϊ (που έκτοτε αγνοείται) έδειξε ποιος πρέπει να είναι ο δρόμος στα ντέρμπι.

«Κι όμως γυρίζει!»

Ούτε η Ρώμη χτίστηκε σε μία μέρα, ούτε και γκρεμίστηκε... Κανένας τίτλος δεν κρίθηκε από τον Οκτώβρη!

«Είναι μια δύσκολη περίοδος για εμάς, που θα γυρίσει όμως», είπε ο Γιώργος Μπαρτζώκας μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό.

Είναι πολύ εύκολο και ταυτόχρονα πολύ δύσκολο να γυρίσει η ψυχολογίας μιας ομάδας, οι παίκτες να πιστέψουν στον εαυτό τους και στις πραγματικές τους δυνατότητες και ο κόσμος να πιστέψει και πάλι σε αυτούς.

Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να «καθαρίσουν το μυαλό τους». Οι παλιοί να θυμηθούν τις μπασκετικές αξίες που πρεσβεύει αυτή η ομάδα και οι νέοι (ασχέτως ονόματος και το αν έχουν παίξει στο ΝΒΑ ή όχι) να καταλάβουν που βρίσκονται.

Το «refuse to lose» να γίνει ξανά το μότο της ομάδας να βγάλει αυτή τη σκληράδα στο παρκέ... Και ο κόσμος να στηρίξει τώρα στα δύσκολα... Και θα το κάνει, εφόσον δει να το πιστεύουν πρώτα από όλα οι παίκτες με τις «ερυθρόλευκες» φανέλες!