Το «αντίο» ενός θρύλου

Στις 26 Ιουνίου 2021 ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε μέσω Instagram την απόφασή του να αποχωρήσει από την ενεργό δράση σε ηλικία 39 ετών, βάζοντας έτσι τέλος σε μια υπέρλαμπρη μπασκετική καριέρα.

Το «αντίο» ενός θρύλου

Μία καριέρα 22 χρόνων, στα οποία κατέκτησε την κορυφή στην κατηγορία των σκόρερ αλλά και των πασέρ στην Ευρωλίγκα, αμέτρητες διακρίσεις, όπως φυσικά και μία θέση στους θρύλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Ο «Kill Bill» γεύτηκε δεκάδες χαρές με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Εθνική. Κατέκτησε 3 φορές την κορυφή της Ευρώπης (Ευρωλίγκα) με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης το 2013, ενώ κατέκτησε τρεις φορές το βραβείο του κορυφαίου του φάιναλ 4. Παράλληλα, κατέκτησε 7 πρωταθλήματα Ελλάδας, 4 Κύπελλα, ενώ το 2013 πανηγύρισε και το Διηπειρωτικό με τον Ολυμπιακό.

«Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αλλά δεν ήταν στενάχωρη. Το μπάσκετ μού χάρισε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι γεμάτο από έντονες στιγμές και μεγάλες συγκινήσεις. Μου έδωσε τα πάντα και του έδωσα τα πάντα. Ο Ολυμπιακός αποδείχτηκε το πεπρωμένο μου και το πιο όμορφο λιμάνι μου. Φεύγω περήφανος για όσα σπουδαία κατακτήθηκαν αλλά και για όσα μετά από σκληρή μάχη χάθηκαν. Πάνω απ’ όλα φεύγω γεμάτος, γιατί έζησα περισσότερα απ’ όσα ονειρεύτηκα. Μέσα από την καρδιά μου θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι ήταν στο πλευρό μου όλα αυτά τα χρόνια, τους προέδρους, τους προπονητές, τους συμπαίκτες, τους συνεργάτες και τους αντιπάλους, μα πάνω από όλα θέλω να ευχαριστήσω όλους τους φιλάθλους για την αγάπη τους. Αυτή η αγάπη ήταν που μου έδινε τη δύναμη να προσπαθώ πιο σκληρά κάθε μέρα και αυτή η αγάπη θα είναι για πάντα οδηγός μου. Σας ευχαριστώ όλους μέσα από την καρδιά μου. Βασίλης Σπανούλης, ένα παιδί που ονειρεύτηκε να παίξει μπάσκετ» ανέφερε στο μήνυμά του.

Όσον αφορά την παρουσία του στην Εθνική, την οποία υπηρετεί πλέον από τη θέση του ομοσπονδιακού προπονητή, ως παίκτης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας το 2006, καθώς επίσης το χρυσό στο Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου (2005) και το χάλκινο στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (2009), το οποίο είναι και το τελευταίο μετάλλιο της «επίσημης αγαπημένης» σε μεγάλες διοργανώσεις.

Με μια ματιά…

1498: Οι Κινέζοι εφευρίσκουν την οδοντόβουρτσα.

1977: Ο Στέλιος Αγγλούπας γίνεται ο πρώτος Έλληνας που σπάει το φράγμα των 60 μ. στη δισκοβολία με 60.08 στο Στάδιο Καραϊσκάκη.

1979: Ο παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών Μοχάμεντ Άλι σε ηλικία 37 ετών ανακοινώνει ότι αποχωρεί οριστικά από τα ρινγκ.

1981: Πεθαίνει σε ηλικία 63 ετών ο Σπύρος Σκούρας, πρόεδρος της ΑΕΚ (1949-50) και του Πανελληνίου.

1989: Η Ελλάδα χάνει στον τελικό του 30ού Eυρωμπάσκετ από τη Γιουγκοσλαβία με 98-77 και κατακτά το αργυρό μετάλλιο στο «Ντομ Σπόρτοβα» του Ζάγκρεμπ.

1999: Ο 38χρονος διεθνής χαντμπολίστας του ΒΑΟ, Αλέξης Τομπουλίδης, σκοτώνεται σε τροχαίο στη Χαλκιδική.

2011: Η Ρίβερ Πλέιτ υποβιβάζεται για πρώτη φορά στην 110χρονη Ιστορία της στη 2η Κατηγορία ποδοσφαίρου της Αργεντινής.

2014: Ο Κριστιάνο Ρονάλντο σημειώνει γκολ στον αγώνα Πορτογαλία - Γκάνα (2-1) στο Μουντιάλ της Βραζιλίας και γίνεται ο πρώτος Πορτογάλος που πετυχαίνει γκολ σε 3 Παγκόσμια Κύπελλα.

2016: Η Χιλή νικά την Αργεντινή με 4-2 στα πέναλτι (0-0 κ. δ.) και κατακτά το επετειακό Κόπα Αμέρικα που διεξάγεται στα γήπεδα των ΗΠΑ. Ο σούπερ σταρ Λιονέλ Μέσι, που έχασε το ένα από τα δύο πέναλτι, ανακοινώνει την απόφασή του να αποσυρθεί από την Εθνική Αργεντινής.

2019: Ο μεγάλος παλαιστής της ελληνορωμαϊκής, ο δις τρίτος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, το 1984 και το 1988, Μπάμπης Χολίδης, αφήνει αιφνιδίως στο σπίτι του την τελευταία του πνοή πριν συμπληρώσει τα 63 του χρόνια.

2022: Ο Διονύσης Ξένος νικά τον Λούκα Μαρέσκα στον τελικό των -67 κιλών στο καράτε και κατακτά το πρώτο χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα στους Μεσογειακούς Αγώνες του Οράν στην Αλγερία.