Ελληνικό μπάσκετ: Η βιτρίνα και τα υπόγεια

Η «βιτρίνα» της Εθνικής ανδρών και τα ενδότερα

Ελληνικό μπάσκετ: Η βιτρίνα και τα υπόγεια

H Εθνική Ελλάδας ετοιμάζεται για τα τελικά της τεστ ενόψει του προΟλυμπιακού, κόντρα σε Μαυροβούνιο και Μπαχάμες στο πλαίσιο του τουρνουά Ακρόπολις. Ο Βασίλης Σπανούλης θα κάνει τις τελικές του δοκιμές, απέναντι σε δυνατούς αντιπάλους, έτσι ώστε η ομάδα να παρουσιαστεί όσο το δυνατόν πιο έτοιμη στο μεγάλο ραντεβού του ΣΕΦ.

Η αλήθεια είναι πως δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του για να δουλέψει ο Σπανούλης, όμως αυτό ισχύει για όλες τις ομάδες και όχι μόνο για εμάς. Άρα πρέπει να παλέψει για την πρόκριση με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναμένεται να παίξει στο Ακρόπολις και όλοι περιμένουμε να δούμε σε τι κατάσταση είναι. Κακά τα ψέματα, πάνω του έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες για πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο Γιάννης μετά από μια νέα άτυχη χρονιά στο ΝΒΑ, θέλει να κάνει ρελάνς και να οδηγήσει την Ελλάδα στο Παρίσι. Θα τα καταφέρει; Σίγουρα μόνος του δεν μπορεί, θα χρειαστεί τη βοήθεια και των υπόλοιπων παιδιών.

Το θετικό σημάδι είναι πως φαίνεται να υπάρχει καλό κλίμα στην Εθνική και όλοι είναι αποφασισμένοι να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος. Πολλά στην προσπάθειά μας θα εξαρτηθούν φυσικά και από τη συμμετοχή ή όχι του Λούκα Ντόντσιτς στο προΟλυμπιακό. Άλλη ομάδα η Σλοβενία μ’ αυτόν, άλλη χωρίς αυτόν. Όσο κι αν δεν είναι ωραίο αυτό, ευχόμαστε να μην είναι παρών, αλλά λογικά θα είναι.

Αφήνοντας τη «βιτρίνα» της ΕΟΚ που είναι η Εθνική ανδρών, πάμε στα πιο χαμηλά, όπου είχαμε τις προηγούμενες μέρες τα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων και Κορασίδων, με θριαμβεύτριες ομάδες αντίστοιχα τον Ολυμπιακό και τις Εσπερίδες. Καλή η διάθεση της Ομοσπονδίας να γίνονται στην επαρχία οι αγώνες (σε Ξάνθη και Τρίκαλα), πρέπει όμως να πληρούνται και οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Και ειδικά στα Τρίκαλα η κατάσταση ήταν αποκαρδιωτική, με …ανεμιστήρες στο γήπεδο και τις αθλήτριες στα πρόθυρα λιποθυμίας απ’ τη ζέστη. Αλλά τι να λέμε, εδώ στους τελικούς της Α1 και είχαμε αγώνες χωρίς air condition στο ΣΕΦ.

Στο Πανελλήνιο Κορασίδων MVP ήταν μια …Ισπανίδα, η Σεγκούρα των Εσπερίδων. Δεδομένου του ταλέντου της, θα ήταν όμορφο να έπαιζε για την Ελλάδα, αλλά δεν ξέρουμε αν το προσπάθησε καθόλου η Ομοσπονδία. Ίσως έχει επικεντρωθεί στην προσπάθεια να βρει νατουραλιζέ για την Εθνική γυναικών, ενόψει του Ευρωμπάσκετ που θα γίνει στη χώρα μας το ερχόμενο καλοκαίρι.

Σ’ άλλο ένα ακανθώδες ζήτημα των ημερών, αρκετή μουρμούρα υπάρχει για τις κλήσεις των αθλητών –αθλητριών στις μικρές Εθνικές. Και συγκεκριμένα για τα κριτήρια που επιλέγονται, κι αν υπάρχει αξιοκρατία. Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε ότι καλείσαι στην Εθνική μόνο αν έχεις …μέσο. Και αυτό είναι πραγματικά άσχημο, αν ισχύει. Ζητήματα που πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την ΕΟΚ, εάν θέλουμε πραγματικά πρόοδο στο ελληνικό μπάσκετ.

Την ίδια ώρα, ο Παναγιώτης Φασούλας έβγαλε στην επιφάνεια κι άλλο ένα πρόβλημα για το μπάσκετ, που ακούει στο όνομα του …βόλεϊ. Το τελευταίο, βλέπετε, με τη μετονομασία των κατηγοριών του σε «εθνικές» παίρνει προνομιακές ώρες στα κλειστά γυμναστήρια, κι ενώ στην ουσία πρόκειται για ίδιας δυναμικότητας κατηγορίες με τις τοπικές κατηγορίες μπάσκετ της ΕΣΚΑ και της ΕΣΚΑΝΑ. Σύμφωνα με τον Φασούλα, το ζήτημα τέθηκε από τα σωματεία στη διοίκηση της ΕΟΚ, η οποία όμως δεν έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Γενικώς, διαπιστώνουμε ακόμη πολλά …κακώς κείμενα στο ελληνικό μπάσκετ και παθογένειες που δεν λένε να περάσουν. Θα αλλάξει ποτέ η κατάσταση; Αμφιβάλλουμε.