Κανσελιέρι: «Να δημιουργήσουμε μία ομάδα με πάθος»

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, Μάσιμο Κανσελιέρι 

Κανσελιέρι: «Να δημιουργήσουμε μία ομάδα με πάθος»

Ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ, Mάσιμο Κανσελιέρι, αποκαλύφθηκε σήμερα, κατά τη διάρκεια της επίσημης παρουσίασής του σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο PAOK Sports Arena.

Ο Ιταλός προπονητής παρουσιάστηκε αισιόδοξος για την πρόκληση που έχει μπροστά του, δήλωση απόλυτα ικανοποιημένος από την έναρξη της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ.

Ο Πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ Θανάσης Χατζόπουλος, παρουσιάζοντας τον Ιταλό προπονητή, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συμφωνία των δύο πλευρών, ενώ τόνισε: «Η απόφαση ήταν εύκολη. Με το μου μιλήσαμε με τον κόουτς, κατάλαβα ότι έχει πάθος, μεγάλη αγάπη για το μπάσκετ, είναι εργασιομανής. Πάμε σε μια άλλη φιλοσοφία, θα πάμε σε ένα άλλο κομμάτι αγωνιστικά».

Ο Κανσελιέρι στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε: «Πριν από τρία χρόνια, όταν για πρώτη φορά δούλεψα εκτός Ιταλίας, μέσα σε 6 μήνες έμαθα να μιλάω Γαλλικά. Εδώ προφανώς θα χρειαστώ λίγο χρόνο παραπάνω, γιατί η γλώσσα είναι δυσκολότερη, αλλά πολύ όμορφη. Θα κάνω την προσπάθεια μου να προσαρμοστώ, να μάθω τη γλώσσα και να φτάσω πιο κοντά στην κουλτούρα σας. Η αγάπη μου για την ελληνική κουλτούρα και τον ελληνικό πολιτισμό, έρχεται πριν να ξεκινήσω να δουλεύω ως προπονητής. Σπούδασα κλασσική φιλολογία, θυμάμαι αρκετά πράγματα από εκείνο το διάστημα. Μου αρέσει πολύ ο ελληνικός τρόπος ζωής και αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που ζω.

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Για να έρθεις σε έναν τέτοιο σύλλογο, δεν υπάρχουν πολλές συζητήσεις. Δε χρειάζεται να σκεφτείς πολλά για να αναλάβεις τον ΠΑΟΚ. Όταν υπογράφεις σε μια τόσο ιστορική και παραδοσιακή χώρα για το μπάσκετ όπως είναι η Ελλάδα και σε μια ομάδα όπως ο ΠΑΟΚ, είσαι περήφανος που γίνεσαι μέρος αυτής της ιστορίας. Αν σε καλέσουν, δε λες όχι! Πρέπει να είστε περήφανοι για την ομάδα σας. Το πιο σημαντικό είναι το πάθος που, η δύναμη που βγαίνει από την ομάδα. Υπάρχει μεγάλη ιστορία, αλλά έχουμε μπροστά μας και νέες σελίδες που πρέπει να γράψουμε.
Αναλαμβάνοντας αυτό το πρότζεκτ, είμαι ευγνώμων στον πρόεδρο. Είναι μία μεγάλη ευκαιρία για μένα. Πρώτα από όλα, πρέπει να δημιουργήσουμε μια ταυτότητα. Έχουμε πολλούς παίκτες που πρέπει να βάλουμε στο ρόστερ μας και αυτό είναι καλό γιατί πρέπει να φτιάξουμε ένα νέο dna. O πρώτος μου στόχος είναι να δημιουργήσουμε μία ταυτότητα, να φτιάξουμε μια ομάδα που θα παλεύει για τη φανέλα. Χρησιμοποιώ το πάθος ως βασική λέξη, γιατί έρχεται από το σύλλογο, από τον κόσμο, τον πρόεδρο και όλους όσους δουλεύουν εδώ. Είμαι το ίδιο. Έτσι συμπεριφέρομαι κι εγώ, με το ίδιο πάθος.

Αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε είναι μια εικόνα με πολύ πάθος και πολύ κόσμο το γήπεδο. Από την πρώτη στιγμή, ο κόσμος να βλέπει την ταυτότητα της ομάδας, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όλοι οι παίκτες που θα έρθουν θα πρέπει να σέβονται το σύλλογο και την προσπάθεια μέσα στο γήπεδο. Όλοι να είναι περήφανοι για την εικόνα που θα βγάζει η ομάδα, για τον τρόπο που θα αγωνίζεται και την προσπάθεια που θα βγάζουν στο παρκέ».

Για το πως βλέπει ο ίδιος αυτήν τη μετακίνηση στην Ελλάδα και στον ΠΑΟΚ ως εμπειρία, μετά την πρώτη φορά που βγήκε εκτός Ιταλίας για τη Λιμόζ είπε: «Ήταν κάπως σαν έκπληξη τότε για μένα, αλλά και μια μεγάλη πρόκληση, γιατί είχα φύγει για πρώτη φορά εκτός Ιταλίας. Πήγα σε μια χώρα με μπασκετική παράδοση και σε ένα σύλλογο, τον μοναδικό αστη Γαλλία που έχει πάρει το Κύπελλο Πρωταθλητριών. Τώρα είναι κάπως διαφορετικά. Μου προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον, δεν ξέρω το γιατί. Όταν ήμουν 15 χρονών, με είχε συναρπάσει ο τρόπος με τον οποίο η Ελλάδα κατέκτησε το Ευρωμπάσκετ. Έρχομαι σε μια χώρα με μεγάλη παράδοση στο μπάσκετ και αυτό, το κάνει ακόμα πιο ενδιαφέρον για μένα.

Μιλώντας στη διάρκεια της σεζόν με τη γυναίκα μου και κάποιους καλούς μου φίλους, τους είπα ότι ένα από τα όνειρα μου, ήταν να προπονήσω αυτήν την ομάδα! Έχω ένα φίλο εδώ, Ιταλό, που ζει πολλά χρόνια στη Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί από κοντά τον ΠΑΟΚ. Μου έχει μιλήσει για την ομάδα και όλα αυτά που έχει ζήσει εδώ. Το ονειρευόμουν και ξαφνικά, χτυπάει το τηλέφωνο μου και είναι ο πρόεδρος! Ήταν σα ραντεβού στα τυφλά ή έρωτας με την πρώτη ματιά! Στις 12 ξεκινήσαμε να μιλάμε και στις 2 καταστρώναμε τα πλάνα μας για το μέλλον! Ο ΠΑΟΚ πάντα μου έβγαζε την εντύπωση ότι είναι πολύ ελκυστικός ως σύλλογος».

Για τη δημιουργία της νέας ομάδας και αν θα ζητούσε από τον κ.Χατζόπουλο την επιστροφή του Κέβιν Πόρτερ αποκάλυψε: «Είμαι χαρούμενος γιατί μιλώντας με τους ανθρώπους της ομάδας, έδειξαν ανοικτοί σε κάθε ενδεχόμενο. Πάμε για ένα διαφορετικό πρότζεκτ από το προηγούμενο. Χρησιμοποιούμε τις διαφορές αυτές για να δημιουργήσουμε μια νέα ταυτότητα, με χαρακτηριστικά που ταιριάζουν στα δικά μου θέλω και στους ανθρώπους της ομάδας. Θέλουμε να φτιάξουμε μια ομάδα με εντελώς καινούργια χαρακτηριστικά και με εντελώς νέους παίκτες στο ρόστερ.

Θα μπορούσα να θέσω στο τραπέζι το όνομα του… Λούκα Ντόνσιτς! Έναν παίκτη που όταν ήμουν στην Αρμάνι αντιμετωπίσαμε στην Ευρωλίγκα και το να τον αντιμετωπίσεις ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Ποιος ξέρει με ένα φαγητό και ένα κρασί ίσως γίνει! Αυτό που θέλουμε είναι να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία μέσα στην ομάδα. Είναι καλό πάντα να ονειρεύεσαι και να έχεις έναν τέτοιο παίκτη. Θέλουμε να κάνουμε μια ομάδα που θα έχει ισορροπία, ισχυρές βάσεις και σιγά-σιγά να χτίσουμε».

Για τη μπασκετική του φιλοσοφία και τον τρόπο που θα χτίσει την ομάδα υπογράμμισε: «Μιλάμε για τρεις διαφορετικούς τομείς. Τρεις παίκτες με τη μπάλα, που θα ορίζουν το τέμπο και να μπορούν να παίζουν μαζί, τρεις πλάγιους που θα μπορούν να σουτάρουν και να βγάζουν επιθετικότητα και αθλητικότητα στο παιχνίδι τους, τρεις ψηλοί που δεν χρειάζεται να μπορούν όλοι τους να προστατεύσουν το καλάθι, ένας είναι αρκετός, αλλά θα είναι όλοι με αθλητικότητα, με ενέργεια και όλοι μαζί να βγάλουμε ένα σύνολο που θα παλεύει μέσα στον αγωνιστικό χώρο».

Για την ταυτότητα και την ομάδα που θέλει να δημιουργήσει σε συνάρτηση με τα οικονομικά δεδομένα του ΠΑΟΚ τόνισε: «Δεν είναι πρόβλημα αυτό, αλλά μία πρόκληση. Θέλω να είμαι ειλικρινής, όταν συζητήσαμε για το μέλλον, δεν αναφέρθηκα καν στο μπάτζετ. Ο Πρόεδρος με ενημέρωσε για αυτά που έχουμε. Για μένα το να έρθω εδώ, είναι κάτι διαφορετικό, να δουλέψω στην κουλτούρα του ΠΑΟΚ. Είναι μια ευκαιρία όχι πρόβλημα. Πρώτα πρέπει να κάνουμε ένα πρότζεκτ που μετράει και μετά μια ομάδα. Αν μιλάς από την αρχή για το μπάτζετ μπορείς να κάνεις λάθη. Έχουμε τον κόσμο από πίσω μας και μετράω πολύ σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι τι σημαίνει η κουλτούρα του ΠΑΟΚ. Έχει πολλούς υποστηρικτές που αγαπούν την ομάδα τους. Αυτό ταιριάζει αρκετά με αυτό που συνέβη με τη Λιμόζ, παρά το γεγονός ότι είναι διαφορετική χώρα. Έχει κόσμο που αγαπάει και υποστηρίζει την ομάδα, ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Πρέπει να αγαπάμε την ομάδα μας, όπως ο κόσμος».

Για το πως θα καταφέρει να κάνει τον κόσμο να γυρίσει στο γήπεδο και να υποστηρίζει την ομάδα είπε: «Πρέπει να δημιουργήσουμε μία σύνδεση μεταξύ της ομάδας και του κόσμου που έρχεται στο γήπεδο. Ο ΠΑΟΚ έχει αυτήν τη βάση για να έχουμε μεγάλο αριθμό φιλάθλων στο γήπεδο. Δε μπορείς να υποσχεθείς αποτελέσματα, αλλά αυτό που πρέπει να δείξουμε από την πρώτη στιγμή, είναι να καταλάβει ο κόσμος πόσο ενδιαφερόμαστε και παλεύουμε για την ομάδα αυτή. Αγαπάω πολύ περισσότερο μια ομάδα που παλεύει για κάθε κατοχή και δεν παίζει καλό μπάσκετ, από ότι μια ομάδα που παίζει καλό μπάσκετ, αλλά δε θα έχει τα χαρακτηριστικά που χρειαζόμαστε. Προτιμώ μια ομάδα που παλεύει σε κάθε κατοχή από το πρώτο δευτερόλεπτο, από μια ομάδα που θα παίζει ένα πιο εντυπωσιακό μπάσκετ, αλλά δε θα είναι αποτελεσματική».
Για την ευρωπαϊκή συμμετοχή της ομάδας σε συνάρτηση με το χαμηλό μπάτζετ της: «Μου αρέσει να έχουμε δύο διοργανώσεις για να δείξουμε την ταυτότητά μας. Σεβόμενος την ιστορία του ΠΑΟΚ, που έχει μεγάλη παρουσία στην Ευρώπη, πρόκειται για μια ομάδα που είναι και από τις ιδρυτικές του BCL. Πιστεύω ότι αυτή η ομάδα αξίζει να είναι εκεί. Το ότι δεν έχουμε τα ίδια χρήματα που έχουν άλλες ομάδες, δε σημαίνει ότι θα κάνουμε χειρότερη ομάδα. Θα χρειαστεί να κάνουμε πολλή δουλειά στη στρατολόγηση των παικτών και στον καταρτισμό του ρόστερ. Τα χαρακτηριστικά των παικτών που θέλουμε, είναι τέτοια που μπορούν να ανταποκριθούν σε δύο διοργανώσεις. Οι παίκτες σίγουρα θα είναι χαρούμενοι αν παίζουν τρία παιχνίδια την εβδομάδα, παρά ένα. Εμένα θα μου άρεσε να παίζουμε και πέντε παιχνίδια την εβδομάδα! Είναι σημαντικό να παίζεις, μπορείς να δουλεύεις μέσα από τα παιχνίδια, να χρησιμοποιείς όλα τα εργαλεία που έχεις στη διάθεση σου για να βελτιώνεσαι. Είμαι αισιόδοξος».

Για την πίεση που μπορεί να έρχεται έξτρα σε αυτόν από τις επιτυχίες του ελληνικού μπάσκετ, αλλά ακόμα και της ομάδας ποδοσφαίρου του ΠΑΟΚ σχολίασε: «Έχουμε δύο στρατηγικές και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα δούμε ποια θα ακολουθήσουμε. Θα δούμε πως θα πάμε με τους έξι ξένους. Θα πρέπει να περιμένουμε 3-4 μέρες για να αποφασίσουμε, αν θα δώσουμε περισσότερο βάρος στο θέμα των ψηλών ή των γκαρντ, αν ο έκτος θα είναι back-up στους ψηλούς ή αν θα είναι στους κοντούς. Έχει άμεση σχέση η απόφαση, με τους Έλληνες παίκτες που μπορούμε να προσεγγίσουμε και σε συνδυασμό με το πως διαχωρίζω σε τρία κομμάτια το ρόστερ της ομάδας. Στη δουλειά των ψηλών, των πλάγιων και τη δυνατότητα που έχουν οι ψηλοί. Αξιολογούμε τους πάντες και οδηγούμαστε σε μια απόφαση να κρατήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερους από το περσινό ρόστερ των Ελλήνων.

Ως προπονητής ή και ως παίκτης, έχεις να διαχειριστείς την πίεση κάθε μέρα. Ακόμα κι αν όταν ξεκινάς, όχι σε ένα τόσο ιστορικό μέρος, όλοι θέλουν να επιτύχεις. Όταν αποφασίσεις να δουλέψεις ως προπονητής, έχεις να διαχειριστείς την πίεση. Έχω πίεση σε καθημερινή βάση. Μπορώ να πιέσω για να υπογράψουμε έναν παίκτη, θα πιέσω τον παίκτη για να βελτιωθεί. Δε με ενδιαφέρει τόσο πολύ αν θα έρθει πίεση από τέτοιες καταστάσεις. Το πιο σημαντικό για μένα είναι να δείξω το σεβασμό στον πρόεδρο που μου πρόσφερε τη δουλειά και να προσπαθήσουμε όλοι να κάνουμε μια ομάδα που θα αρέσει σε όλους».