Ολυμπιακός: Tα «κλειδιά» για να κοκκινίσει το πρωτάθλημα

Οι τομείς στους οποίους θα επιχειρήσει να χτυπήσει ο Ολυμπιακός για να πάρει το τρόπαιο για 3η σερί σεζόν.

Ολυμπιακός: Tα «κλειδιά» για να κοκκινίσει το πρωτάθλημα

Ο Ολυμπιακός έχει αφήσει πίσω του το φάιναλ φορ και απόψε μπαίνει στη μάχη για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Πρώτος τελικός απόψε (21.15) στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να έχουν το πλεονέκτημα έδρας. Στόχος των «ερυθρολεύκων» να κατακτήσουν τον τίτλο για 3η σερί σεζόν, αν και φέτος δεν θα έχουν το αβαντάζ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει προετοιμάσει την ομάδα του για τον τελευταίο τίτλο της σεζόν. Αυτοί είναι οι 4 τομείς που θα επιδιώξει να χτυπήσει η ομάδα του Πειραιά.

1) Η διαχείριση του Πίτερς

Ο Ολυμπιακός θα επιδιώξει να ποντάρει στο εκτελεστικό ένστικτο του Άλεκ Πίτερς. Ο Αμερικανός έχει βρει ρυθμό στην επίθεση, παίζει με αυτοπεποίθηση, σουτάρει εξαιρετικά από την περιφέρεια και όταν βρεθεί σε καλή μέρα, κάνει... ζημιά στον κάθε αντίπαλο με την ευστοχία του στα τρίποντα. Θα γίνει σημείο αναφοράς για τους Πειραιώτες, αλλά θα πρέπει και η ομάδα να τον προστατέψει, όπως και ο ίδιος τον εαυτό του. Γιατί το λέμε αυτό; Ο Εργκίν Αταμάν φημίζεται για την φιλοσοφία του να σημαδεύει ανελέητα τους καλύτερους σκόρερ των αντιπάλων του όταν το κρίνει απαραίτητο. Ο «μουσάτος» φόργουορντ είναι καταπληκτικός σουτέρ, αλλά δεν φημίζεται για την αμυντική του συνέπεια. Ο Παναθηναϊκός, στην τελευταία «αιώνια» συνάντηση, στόχευσε τον Πίτερς και «πλήγωσε» τον Ολυμπιακό. Οι “πράσινοι” σημάδευαν ανελέητα τον Πίτερς σε κατάσταση πικ εν ρολ, με αποτέλεσμα να τον μεταμορφώσουν σε.... τρύπα στην άμυνα. Χρειάζεται εδώ και ο παίκτης να δείξει μεγαλύτερη σκληράδα στην άμυνα. Η σωστή διαχείρισή του, επιθετικά και αμυντικά, θα παίξει σημαντικό ρόλο για τον Ολυμπιακό.

2) Η μπάλα στον Μιλουτίνοβ

Ο Ολυμπιακός θα επιχειρήσει είτε με πικ εν ρολ, είτε με καθαρές πάσες, να κάνει σημείο αναφοράς μέσα στη ρακέτα του τον Νίκολα Μιλουτίνοβ. Ο Σέρβος θα έχει εντολές να πάει για προσωπικές φάσεις και να ποστάρει τους αντίπαλους ψηλούς. Ζητούμενο να γίνει κυριαρχικός στην επίθεση, αλλά και να φθείρει τον Ματίας Λεσόρ, κάτι που έκανε πετυχημένα σε περασμένα ντέρμπι ο Μουσταφά Φαλ. Η απόδοσή του Σέρβου στους τελικούς, θα είναι βαρόμετρο για την εξέλιξη των τελικών. Θα χρειαστεί όμως να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και η αλλαγή του, ο Φιλίπ Πετρούσεφ, ο οποίος θα παίξει τόσο στο «4», όσο και στο «5».

3) Γκος και Κάνααν

Ο Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος είναι από τους παίκτες που κάνουν καλά παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό. Βρίσκει τρόπους να σκοράρει, βάζει μεγάλα σουτ, πασάρει καλά και γενικότερα δείχνει να τον... εξιτάρει όταν παίζει στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αν βρει ρυθμό, παίζοντας μάλιστα δίπλα στον Αϊζάια Κάνααν, συνήθως δημιουργείται μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη επιθετικά για τον Ολυμπιακό, η οποία φέτος έχει δημιουργήσει προβλήματα στην «πράσινη» άμυνα. Το ίδιο ισχύει και για τον Αϊζάια Κάνααν, ο οποίος επίσης κάνει καλά παιχνίδια απέναντι στους «πράσινους». Είναι ένα δίδυμο που θα το δούμε συχνά στο παρκέ και μάλιστα σε σχήματα με τρία γκαρντ, έχοντας και τον Τόμας Ουόκαπ στο παρκέ.

4) Θα τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο

Ο Ολυμπιακός το έδειξε απέναντι στο Περιστέρι, κάνοντας σχεδόν... πρόβα ενόψει των τελικών. Οι «ερυθρόλευκοι» θα επιδιώξουν να τρέξουν στο ανοιχτό γήπεδο, στοχεύοντας στο γρήγορο καλάθι, είτε σε πρωτεύοντα, είτε σε δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Οι Πειραιώτες λειτουργούν υποδειγματικά στο τρανζίσιον, έχοντας καλές γραμμές, με τους παίκτες να πασάρουν εξαιρετικά, να βγάζουν αυτοματισμούς, έχοντας παράλληλα και καλά τελειώματα. Ύστερα από κάθε αμυντικό ριμπάουντ, μετά από κάθε καλή άμυνα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα θα ψάξουν το καλάθι στον αιφνιδιασμό. Πρωτεργάτης σε αυτό ο… αέρινος Σακίλ ΜακΚίσικ.

5) Η αντιμετώπιση του πικ εν ρολ στην άμυνα

Ο Ολυμπιακός θα ποντάρει στο πικ εν ρολ επιθετικά, αλλά κυρίως θα κληθεί να ανταπεξέλθει αμυντικά. Η αντιμετώπιση του πικ εν ρολ των Κέντρικ Ναν και Κώστα Σλούκα του Παναθηναϊκού, θα είναι μία πρόκληση για τον Ολυμπιακό για ακόμα μία φορά. Οι «ερυθρόλευκοι» θα θελήσουν να μην αφήσουν τους δύο γκαρντ των «πράσινων» να βρουν ρυθμό και - κυρίως - να τους αποκλείσουν από τους συμπαίκτες τους (ειδικά τον Σλούκα) για να αποφευχθούν τα ελεύθερα σουτ.

Υπάρχουν όμως και ορισμένες άλλες μικρές λεπτομέρειες. Όπως η τοποθέτηση του Κώστα Παπανικολάου σε θέση «4» όταν θα χρειαστεί. Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα του Πειραιά εξασφαλίζει την διατήρηση των καλών αποστάσεων στην επίθεση, την καλή κυκλοφορία της μπάλας και σκληράδα στην άμυνα.