Ολυμπιακός: Η φετινή γοητεία της «ερυθρόλευκης» περιφέρειας
Στην πρώτη σεζόν του Ολυμπιακού στη μετά Σπανούλη εποχή οι Πειραιώτες δείχνουν ανανεωμένοι, φρέσκοι αλλά και με μία αρκετά ενδιαφέρουσα περιφερειακή γραμμή
Ο Ολυμπιακός φέτος θεωρητικά θα πρέπει να περάσει το σοκ της αποχώρησης του Βασίλη Σπανούλη ύστερα από 11 σερί χρόνια παρουσίας του στην ομάδα. Είτε αγωνιστικά είτε φυσιογνωμιστικά, ποτέ δεν είναι εύκολο για μία ομάδα να προχωρήσει,αφήνοντας πίσω της τον μεγάλο ηγέτη της. Οι Πειραιώτες, πάντως, δείχνουν να βιώνουν αυτήν την περίοδο ομαλά.
Η περιφερειακή τους γραμμή δείχνει να έχει μεγαλύτερη ποιότητα. Υπάρχει φρεσκάδα, αθλητικότητα αλλά και περισσότερο ταλέντο. Κάτι που οφείλεται κυρίως στις αλλαγές που έγιναν, με τον σκληροτράχηλο και οργανωτικό Τόμας Ουόκαπ να παίρνει τη θέση του ξεζουμισμένου Τσαρλς Τζένκινς, ενώ και ο Τάιλερ Ντόρσεϊ είναι ικανότερος στο ένας εναντίον ενός, πιο συνεπής στο κομμάτι του σκορ αλλά και πιο έμπειρος από τον Άαρον Χάρισον. Ο Ελληνοαμερικανός γκαρντ βρίσκει εύκολα ρυθμό στην επίθεση, τρυπάει τις αντίπαλες άμυνες και έχει βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ. Αυτόματα, όμως, με την παρουσία αυτών των δύο αθλητών στην ομάδα δίνει τη δυνατότητα στον Κώστα Σλούκα να παρουσιάζεται ακόμη καλύτερος. Δεν πέφτει όλη η πίεση πάνω του. Αποσυμπιέζεται και ελευθερώνεται το παιχνίδι του σε επίθεση και δημιουργία.
Ολυμπιακός: Αλλαγές ετοιμάζει ο Μεντιλίμπαρ με Παναθηναϊκό
Παράλληλα, εξελίσσεται σε σημαντική μονάδα για την ομάδα και η παρουσία του Γιαννούλη Λαρεντζάκη. Ένας γκαρντ με περίσσιο αγωνιστικό θράσος και ικανότητα στο κομμάτι του σκορ. Στον Πειραιά, όμως, έχει εξελιχθεί και σε έναν εξαιρετικό αμυντικό, ο οποίος πλέον «δαγκώνει» για κάθε κατοχή της μπάλας. Σε όλα αυτά προσθέστε και τον Σακίλ Μακ Κίσικ. Φέτος υπολογίζεται κυρίως για τη θέση «3», αλλά είναι σίγουρο πως θα χρησιμοποιηθεί και στο «2» όταν χρειαστεί.
Η περιφερειακή γραμμή του Ολυμπιακού φέτος δείχνει ανανεωμένη αλλά και πλήρης. Περισσότερο φρέσκια, με υψηλότερο βαθμό αθλητικότητας αλλά και ικανότητας σε άμυνα, δημιουργία και επίθεση. Μάλιστα, όπως είδαμε και στο ματς κόντρα στη Μονακό (κάτι το οποίο βέβαια οφείλεται και στην απουσία του Παπανικολάου), ο Γιώργος Μπαρτζώκας χρησιμοποίησε και για αρκετή ώρα σχήμα με τρεις γκαρντ. Σε όσους παρακολούθησαν το ματς των Πειραιωτών κόντρα στους Γάλλους ήταν φανερό το πόσο καλύτερα λειτουργούσε η ομάδα με το λεγόμενο κοντό σχήμα.
Στα δυο δεκάλεπτα που οι «ερυθρόλευκοι» κέρδισαν με 37-26 (το τρίτο) και 26-18 (το τέταρτο) το σχήμα που λειτούργησε περισσότερο ήταν όταν στο παρκέ συνυπήρχαν οι Ουόκαπ, Σλούκας, Ντόρσεϊ και στη θέση ενός εκ των τριών ο Λαρεντζάκης. Ήταν μάλιστα το ελαφρύ σχήμα (ο Βεζένκοφ στο «4» και κυρίως ο Λιβιό Ζαν-Σαρλ στο «5») που έκανε τον Ολυμπιακό με τις αλλαγές στην άμυνα να βάλει δύσκολα στους Γάλλους, να κλέψει μπάλες και εντέλει να φτάσει στην επικράτηση.